Laurence Griffiths/Getty Images
PREGLED PO LIGAMA PETICE

POGLEDAJTE KAKVO SE ČUDNO LJETO SPREMA U ČETIRI ELITNE NOGOMETNE LIGE Španjolci tek kreću s testiranjima, Englezi u strahu..., datumi su posebna priča

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 03. svibanj 2020. 00:52

ŠPANJOLSKA: U ponedjeljak kreće testiranje igrača 1. lige na koronavirus

Španjolska je Vlada odobrila protokol za nastavak sportskih aktivnosti. U ponedjeljak bi tako trebalo započeti testiranje igrača prvoligaških klubova na koronavirus kako bi se mogli vratiti treninzima. Nastavka natjecanja očekuje se sredinom lipnja, najkasnije 28., no sve će odluke morati dobiti odobrenje ministra zdravstva, odnosno ovise o epidemiološkoj situaciji u državi.

Građani Španjolske će ovog vikenda po prvi put nakon uvođenja karantene moći vježbati na otvorenom, a profesionalni sportaši mogu obavljati individualne treninge od ponedjeljka. Ipak, konačne će odluke donositi pokrajine, a njih je u Španjolskoj 50.

Plan je da klubovi najbolje španjolske nogometne lige prvo krenu s individualnim radom, potom bi se radilo u skupinama od osam igrača, a u posljednjoj fazi povratka u normalno stanje zeleno svjetlo dobili bi također i momčadski treninzi. Španjolska je u zadnjoj fazi popuštanja mjera predvidjela da bi događaje na otvorenom moglo pohoditi do 400 ljudi, što bi značilo da se mogu organizirati utakmice bez publike. (gčm)

ENGLESKA: Agüero tvrdi da je većina igrača uplašena i nervozna

Predviđeni datum povratka engleske Premier lige je 8. lipnja, za što bi se igrači trebali vratiti treninzima do 18. svibnja. Englesko je prvenstvo zaustavljeno 13. ožujka zbog koronavirusa, a svi se klubovi zalažu za odigravanje preostale 92 utakmice, najviše zbog očekivanog prihoda od televizijskih prava.

Svi bi se susreti igrali pred praznim tribinama. Ako se s treninzima nastavi prije nego popuste mjere socijalne distance, igrače će se dvaput tjedno testirati na koronavirus, dok će se svakodnevno provjeravati eventualni simptomi bolesti COVID-19. Zasad su samo Arsenal, Brighton i West Ham otvorili svoje trening-kampove za individualni rad igrača.

No, nisu baš svi oduševljeni idejom novog početka s obzirom na to da je situacija s koronavirusom na Otoku još uvijek ozbiljna.

- Većina igrača je uplašena jer imaju djecu i obitelj. Kažu da mnogo ljudi ima bolest bez ikakvih simptoma te da vas mogu zaraziti. I ja i suigrači bit ćemo prilično nervozni i posebno oprezni kad se vratimo na posao – rekao je Sergio Agüero, napadač Manchester Cityja. (gčm)

NJEMAČKA: Sljedeće srijede trebao bi se saznati datum nastavka lige

Strpljenje, riječ je koja se u posljednje vrijeme često povezuje s nastavkom nogometne sezone u Njemačkoj. Prekjučerašnji sastanak kancelarke Angele Merkel s predsjednicima vlada svih 16 njemačkih pokrajina bavio se i Bundesligom, no još uvijek nije donesena konačna odluka, ali je zato objavljen datum kada bismo mogli sve saznati.

- Ovaj sastanak bio je tek međukorak. U srijedu, 6. svibnja, donijet ćemo vrlo jasne odluke u kojem redoslijedu i na koji će se način otvarati vrtići i škole i pod kojim uvjetima će biti omogućene određene sportske aktivnosti - rekla je Angela Merkel po tom pitanju.

To znači da je 9. svibnja, jedan od datuma koji se u posljednje vrijeme spominjao kao mogući nastavak sezone, praktički otpao. Njemački mediji nagađaju da bi u slučaju zelenog svjetla Bundesliga mogla biti nastavljena u petak, 15. svibnja, dva mjeseca od posljednje utakmice. Ukoliko bi se to ostvarilo onda bi sezone mogla biti završena kako je i planirano do 30. lipnja. Jasno, do daljnjega će se igrati bez gledatelja, vrlo vjerojatno i nova sezona će započeti u istom okruženju. (ski)

ITALIJA: Bologna, Parma, SPAL i Sassuolo ipak smiju trenirati

Talijanske nogometne institucije i Vlada pokušavaju pronaći zajedničko stajalište glede nastavka sezone u Serie A. U Italiji se situacija s pandemijom polako popravlja, no još se ne zna što će biti s nogometom. Klubovi Serie A i Nogometni savez Italije naglašavaju kako žele završiti aktualno prvenstvo, no ministar sporta Vincenzo Spadafora kazao je u srijedu kako su šanse za to male, te kako je realna mogućnost da se nogomet u Italiji neće moći igrati sve do rujna. Veliko je pitanje hoće li klubovi moći ispuniti sve uvjete kako bi nastaviti s utakmicama.

Dan kasnije, u četvrtak, Spadafora je izjavio kako će Vlada pomoći koliko je to moguće kako bi nogometne financije što manje patile. Predstavnici nogometnih udruženja odlučili su kako će biti ispadanja i ulaska u najviši nogometni rang u slučaju da sezona završi ranije. Liga bi, dakle, i dalje brojala 20 klubova.

A predsjednik regije Emilia-Romagna, udaljene 200 km od Lombardije, jučer je dao dozvolu za povratak treninzima Bologni, Parmi, SPAL-u i Sassuolu. Njihovi igrači mogu trenirati individualno na otvorenom, uz poštivanje svih mjera i držanje socijalne distance. (gčm)

Linker
25. travanj 2024 10:38