Erling Haaland

 OLI SCARFF Afp
OPET U PRVOM PLANU

Ponovno se budi klupski nogomet: Evo kada kreću lige Petice, prvi će na scenu nogometaši na Otoku

Kome će pauza zbog Mundijala odmoći, a kome će koristiti u nastavku utrke?
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. prosinac 2022. 08:01

Neobično je bilo pratiti utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru u novom terminu, na kraju kalendarske godine. Zbog Mundijala su stala nacionalna prvenstva, a brojni treneri u klubovima suočili su se s nezgodnom situacijom po prvi put u svojim karijerama.

Nešto slično dogodilo se i u vrijeme pandemije koronavirusa, no tada je stanka zbog lockdowna potrajala dulje, odnosno više od mjesec dana, te su neka prvenstva prekinuta, dok su druga nastavljena.

Najjače europske lige imale su dosad tijekom zime tek minimalnu stanku, od kojih je najduža bila ona u njemačkoj Bundesligi. U Engleskoj se stalno igralo praktički bez prestanka, s osobito intenzivnim rasporedom tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Katar je sve to promijenio, pa su se klubovi morali suočiti s novim realnostima. Ono što je svima zajedničko jest da im nedostaje natjecateljskih utakmica, a zanimljivu je izjavu dao menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola kad su ga pitali kako će duga stanka utjecati na njegovu momčad.

Proslavljeni katalonski stručnjak objasnio je kako će u prednosti biti oni igrači koji su igrali u Kataru, i to zato što su uspjeli održati natjecateljsku formu. Oni koji su ostali doma i trenirali, te odigrali pokoju prijateljsku utakmicu, morat će kroz natjecateljske nastupe ponovno graditi svoju formu.

Prema Guardiolinom mišljenju, umor ne bi trebao biti prevelik problem za igrače koji su nastupali u Kataru. Većina članova europskih klubova ionako je vrlo brzo ispala, a najdalje su stigli reprezentativci iz Argentine, Francuske, Hrvatske i Maroka.

Klubovi koji su imali tek pokojeg reprezentativca na Svjetskom prvenstvu mogli su se u miru pripremati i uigravati za nastavak sezone, te je u ovom trenutku doista teško predvidjeti što bi se moglo događati u prvim kolima nakon Mundijala. Možda će biti i iznenađujućih rezultata, no na kraju sezone kvaliteta će uvijek isplivati na vidjelo.

image
OLI SCARFF Afp

Prvi će na scenu nogometaši na Otoku, koji su već počeli uveseljavati publiku nastupima u Liga kupu. No, to je bilo tek malo zagrijavanje za Boxing Day, koji će ostati engleska tradicija i ove godine kad se Mundijal igrao pri njenom kraju.

Ako ste slučajno zaboravili, podsjetit ćemo vas da je vodeća momčad Premier lige Arsenal s 37 bodova, slijedi Manchester City s 32 boda. Na trećem je mjestu Newcastle s 30 bodova, a četvrti je Tottenham s 29, s tim da Svrake i Spursi imaju utakmicu više od vodećeg dvojca. Realno je očekivati da će se za naslov do kraja boriti Topnici i Građani. Arsenal će u nastavku sezone biti oslabljen zbog teške ozljede svog napadača Gabriela Jesusa, dok Cityjev Erling Haaland i Liverpoolov Mohamed Salah odmorni i ‘nabrijani‘ dočekuju nove izazove.

Za slabija izdanja u prvom dijelu sezone svojim navijačima pokušat će se iskupiti Manchester United, Liverpool i Chelsea. Zanimljivo je, kao i uvijek, i u donjem dijelu premierligaške ljestvice. Nitko još nije otpisan, a desetoplasirani Brentford ima tek devet bodova više od trenutačnog fenjeraša Wolverhamptona.

Već sljedećeg tjedna s prvenstvenim dvobojima nastavljaju Španjolci i Francuzi. Kad je u pitanju utrka za naslov u La Ligi, knjiga je opet spala na dva dobro poznata ‘slova‘. Probuđena Barcelona na krilima Roberta Lewandowskog uspjela je jesen okončati na vodećoj poziciji, i to najviše zahvaljujući kiksevima Reala koji je izgubio pet važnih bodova protiv slabijih suparnika Girone i Rayo Vallecana. Kako su španjolski velikani unutar samo dva boda razlike, nadamo se da nas na proljeće očekuje uzbudljiva i neizvjesna borba za naslov prvaka.

image
PASCAL POCHARD-CASABIANCA Afp

U Francuskoj bi se moralo dogoditi neko novo svjetsko čudo da Paris Saint-Germain ne osvoji naslov prvaka. Jasno je da su Parižani na pogon katarskih petrodolara veliki favoriti. Realno, nemaju ni pravu konkurenciju. Lens, Rennes, Marseille, Lorient, Monaco i ostali borit će se za pozicije u Europi, dok je PSG-ova opsesija Liga prvaka koju će ove sezone pokušati osvojiti s dva ponajbolja napadača sa Svjetskog prvenstva. I dok se Lionel Messi u rodnom Rosariju vjerojatno još oporavlja od posljedica slavlja, Kylian Mbappé odlučio je tugu zbog poraza u finalu izliječiti na specifičan način. Najbolji francuski nogometaš primio se posla tek dva dana nakon povratka iz Katara, te je započeo s individualnim treninzima.

Talijansko prvenstvo nastavlja se u prvom tjednu nove godine, točnije 4. siječnja. Sjajni Napoli stekao je popriličnu bodovnu zalihu tijekom fantastično odigrane jeseni koju je završio bez ijednog poraza. Milan za Napolitancima zaostaje osam bodova, Juventus 10, a Lazio i Inter po 11...

image
CARMEN JASPERSEN Dpa Picture-alliance Via Afp

Posljednja će u drugi dio sezone krenuti njemačka Bundesliga. Stanka će tamo potrajati najdulje, sve do 20. siječnja 2023. kad će se u derbiju susresti naši reprezentativci Joško Gvardiol (RB Leipzig) i Josip Stanišić (Bayern). Veliki favoriti za novu titulu su Bavarci koji na konti imaju 34 boda, slijedi Freiburg s 30, dok je RB Leipzig na 28 bodova.

Kada opet kreću lige Petice?

ENGLESKA PREMIER LIGA

26. prosinca (17. kolo)

NJEMAČKA BUNDESLIGA

20. siječnja (16. kolo)

TALIJANSKA SERIE A

4. siječnja (16. kolo)

ŠPANJOLSKA LA LIGA

29. prosinca (15. kolo)

FRANCUSKA LIGUE 1

28. prosinca (16. kolo)

Linker
22. travanj 2024 04:28