GONGORA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
BITKA ZA FINALE

Ponovno se zakuhao sukob Barçe i Reala, a Modrić bi večerašnji El Clásico mogao pamtiti zauvijek

Uvertiru u uzvratni susret polufinala Kupa kralja (21:00) obilježile su trzavice između velikana
Piše: Andro PolićObjavljeno: 05. travanj 2023. 14:23

Iako u grad stižu Kraljevi, barcelonske kuhinje restorana s Michelinovom zvjezdicom nijemo promatraju. Dok će kulinarske postave elitnih katalonskih mjesta za "fensi" objede ove srijede biti lišene muke sastavljanja menija za nogometnu buržoaziju, iz "ekspres lonca" na relaciji Santiago Bernabéu - Camp Nou izlazi gusta para. Opet. Uvertiru u predstavu petog El Clásica sezone, čije će daske biti gažene večeras od 21 sat, obilježile su trzavice između španjolskih giganata, a kulminacija prepirki dosegnuta je u odgodi tradicionalne zajedničke večere uoči utakmice.

Xavi uspješniji od Ancelottija

Nastavak je to "ljubavi" koja se ponovno rasplamsala zbog "slučaja Negreira", u kojem je Barça optužena za dugogodišnju suradnju s potpredsjednikom sudačke komisije. "Ulje na vatru" dolio je najveći suparnik, postavivši se kao svjedok u cijelom slučaju, spreman baciti Katalonce u potpuni nokdaun. Isti scenarij vrtio se i 19. ožujka, kada je Xavijeva momčad srušila Madriđane u La Ligi (2-1), a Florentino Pérez i njegovo društvo eskivirali su dolazak na obalu. Ipak, vanjske trzavice, prepirke i tužakanja past će u drugi plan barem na 90 minuta, a u igri će biti lov na finale Kupa kralja.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

U četiri dvoboja u sezoni, 63-godišnji Carlo Ancelotti tri je puta morao čestitati 20 godina mlađem strategu na drugoj strani. Nakon što je Real sredinom listopada trijumfalno otvorio serijal El Clásica slavljem 3-1 u prvenstvu, u iduća tri dvoboja Barcelona je upisala "hat-trick". I to u tri različita natjecanja: Superkup, Kup kralja, La Liga.

Nadoda li se na konto ogled s prijateljskim predznakom iz srpnja prošle godine u Las Vegasu, u kojem je Barcelona slavila 1-0, prilično je jasno kako Xavi u džepu čuva "penicilin" za talijanskog "starog lisca". Dok su Lewandowski i društvo, s 12 bodova viška, čvrsto primili jedno "uho" trofeja za španjolskog prvaka, Kraljevski klub preko povratka u Kupu hvatat će zadnji vlak za domicilni trofej u sezoni.

Benzema u formi

Iako imaju redovnu pretplatu na velike uspjehe u Ligi prvaka, u kojoj su još u igri za obranu naslova, rezultati u domaćem dvorištu - štekaju. Formu za večerašnji uzvrat izbrusili su "prvim setom" protiv Valladolida (6-0) prethodne nedjelje. Na optimalnu radnu temperaturu došao je Karim Benzema, spakiravši gostima ekspresni "hat-trick" u sedam minuta. Ništa milosrdnija nije bila ni Barcelona, koja je gostovanje u Elcheu okrunila "četvorkom" (4-0), a osim poljskog topnika, u listu strijelaca u prvenstvu nakon više od pet mjeseci upisao se i nasljednik Messijeve "desetke" - Ansu Fati. Iako je 20-godišnji Španjolac, rođen u Gvineji Bisau, počeo hvatati formu, krilnu poziciju ponovno bi trebao zauzeti Gavi, koji je bio "X faktor" u rušenju Reala u Superkupu sredinom siječnja.

Tri uzastopna Barçina trijumfa obilježila je i Xavijeva taktička mini zamka. Iako je Ronald Araújo primarno stoper, trener ga je u prethodna tri Clásica gurao na poziciju desnog beka. Razlog? Ukroćivanje Viníciusa Júniora. Učinak Brazilca u ta tri susreta? Bljedunjave predstave bez pogotka i bez asistencije.

image
JOSEP LAGO Afp

No, nije sasvim sigurno hoće li Xavi Urugvajca ponovno koristiti na desnoj strani u obrani, s obzirom na to da je rupu na stoperskoj poziciji, zbog ozljede Andreasa Christensena, krpao ubacivanjem Marcosa Alonsa na to mjesto, koji bi ruho stopera trebao odjenuti i večeras.

Modrićev posljednji Clásico?

Neuigranost obrane vrebat će Realov kapetan. Benzema protiv Barcelone, u 45 odigranih susreta, ima "double-double" učinak s 13 pogodaka i 10 asistencija. Ipak, u oči "bode" podatak kako je Francuz slavio tek 14 puta, pretrpjevši čak 21 poraz.

U "minusu", ali nešto manjem, također je i Luka Modrić. Kapetan Vatrenih protiv Katalonaca pamti 12 pobjeda, ali i jedan poraz više. Upravo će mu večerašnji dvoboj biti možda i posljednja prilika za novo hvatanje Kupa kralja. Gotovo nestvarno zvuči podatak kako je Realova "desetka" u svojoj eri osvojila čak 22 trofeja, između kojih se sakrio samo jedan Kup. Bilo je to 2014., kada je show u finalu ukrao Gareth Bale famoznim pretjecanjem Marca Bartre "preko pune crte". Ujedno, Luki bi ovo mogao biti posljednji Clásico u karijeri, s obzirom na to kako još nije poznata njegova sudbina u Madridu, a ugovor mu istječe koncem sezone.

image
JAVIER SORIANO Afp

Upiše li Barcelona novu pobjedu, ujedno i četvrtu zaredom, doći će blizu obnove niza starog nešto manje od 13 godina, kada su u razdoblju od prosinca 2008. do studenoga 2010. upisali pet uzastopnih pobjeda protiv najvećeg suparnika. U taj su repertoar bile uključene i dvije razvikane pobjede: 6-2 na Bernabéuu (2. svibnja 2009.), a zatim i "petarda" na Camp Nouu (5-0, 29. studenoga 2010.).

Linker
17. svibanj 2024 17:37