JOSEP LAGO/AFP/PROFIMEDIA Josep Lago/Afp/Profimedia
OD ALVESA DO - ALVESA

Potpuni promašaji Barcelone! Legenda se vratila ispraviti pogrešku tešku skoro 100 milijuna eura

Dani Alves vraća se u Barcelonu pet i pol godina kasnije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. studeni 2021. 19:53

U međuvremenu je Barcelona uporno tražila njegovu zamjenu. Potrošena su pritom 93 milijuna eura za osam igrača, dio je i vraćan prodajama. ali Barcelona se na kraju ponovno okrenula 38-ogodišnjem Brazilcu. Dani Alves odigrao je posljednju utakmicu za Barcu 22. svibnja 2016. Brazilac se oprostio na veliki način, osvojivši novi Copa del Rey pobijedivši Sevillu sa 2-0 na Vicente Calderónu.

Alves je bio neprikosnoveni starter otkako je stigao u Barcelonu 2008., nedvojbeno jedan od najboljih desnih bekova, ako ne i najbolji koje je Barça imala u povijesti. Slijedili su ga Douglas, Aleix Vidal, Sergi Roberto, Semedo, Wagué, Dest, Emerson, Mingueza, neki neuspješni, a drugi uspješniji, ali nitko nije dosegao razinu izvedbe Dani Alvesa. Španjolska Marca je pobrojila sve opcije koje je imala Barca tijekom proteklih pet godina otkada je Alvesa napustio Camp Nou.

Aleix Vidal - nije iskoristio priliku, 18 milijuna eura

Došao je u Barcelonu prije odlaska Alvesa. U početku je bio krilo, a ne bek, međutim odlaskom Alvesa dobio je priliku na beku. Ali, šansu nije iskoristio. Dvije sezone kasnije, nakon ukupno 51 odigrane utakmice s Barçom, napustio je klub.

Douglas - bačena 4 milijuna eura

Pretpostavljalo se da klub već priprema smjenu generacija kada je angažiran Brazilac Douglas čiji je angažman predstavljao veliko iznenađenje. U dvije sezone u kojima je bio u Barci, odigrao je tek pet utakmica s ukupno 380 minuta. Bačena četiri milijuna eura.

Sergi Roberto - rješenje iz svog dvorišta

Svestranost ovog nogometaša jedna je od njegovih velikih vrlina. Luis Enrique je odlučio Sergi Roberta staviti na desnu stranu i zasad na toj poziciji solidno igra. Ali, ipak je Sergi Roberto alternacija za beka, jer ima kvalitetne ofenzivne karakteristike, dok je obrambena faza ipak problematična.

Semedo - najstandardniji od svih - 30 milijuna

U Barcelonu je stigao u ljeto 2017. nakon što je Benfici plaćeno 30 milijuna eura. Portugalac je na Camp Nouu proveo tri godine, uglavnom u startnoj postavi. Međutim nije dosegao klasu Dani Alvesa, prvenstveno zbog pogrešaka u važnim utakmicama, pogotovo u Ligi prvaka. Klub je Semeda prodao u Wolverhampton za 30 milijuna eura plus 10 milijuna bonusa, u konačnici na Semedu Barcelona nije financijski izgubila.

Wague - neuspješni pokušaj za 5 milijuna eura

Barcelona je platila 5 milijuna eura belgijskom Eupenu da bi dovela 20-ogodišnjeg beka godina. Ali, u Barci je odigrao samo šest utakmica prije odlaska na posudbu u Nicu gdje je zadobio tešku ozljedu zbog koje je imao stanku od godinu dana. Trenutno se nalazi u solunskom Paoku.

Dest - Koemanovov izbor za 21 milijun

Sergiño Dest je stigao kao Semedova zamjena, izbor Ronalda Koemana koji je Amerikanca doveo iz Ajaxa. Investicija koja bi se u budućnosti mogla i isplatiti, jer može igati kao krilo i bek na obje bočne pozicije. Perspektiva nije sporna.

Royal Emerson - viđeno i neviđeno, 15 milijuna

Betis i Barcelona su platili po 50 % odštete pri njegovom dolasku iz Brazila. Igrao je za Betis da bi ovog ljeta Barca otkupila ugovor od Betisa i kada se činilo da će ove sezone igrati na beku sa Destom neposredno prije zatvaranja ljetnog mercata otišao je u Tottenham za 25 milijuna eura bez dubljeg traga u Barceloni.

Mingueza - stoper na beku

Prošle sezone odigrao je niz dvoboja na mjestu desnog beka iako je razvidno da je Mingueza stoper. U nedostatku zamjene za Desta, odlučio se Koeman za Minguezu na beku. Nije bilo loše, ali nije Mingueza bek.

Linker
03. svibanj 2024 04:25