ANDER GILLENEA/Afp
NOVI UDARAC

Potres u Barceloni: Jedna od najvećih zvijezda ‘izbrisana‘ iz lige, ostao bez milijuna i može otići besplatno

Sud je ugovor proglasio nevažećim, stoga sva nadanja kluba oko Gavija padaju u vodu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. ožujak 2023. 10:43

Dok korača prema tituli španjolskog prvaka, Barcelona prima udarac za udarcem. Prvo je ‘slučaj Negreira‘ podigao prašinu te se i dalje istražuje jesu li višegodišnje uplate kluba prema tvrtki u vlasništvu tadašnjeg potpredsjednika Sudačkog odbora La lige Josea Marije Enriqueza Negreire bile svojevrsni paravan za utjecaj na suce i stjecanje povlaštene pozicije. U tu istragu u četvrtak se uključila i UEFA. A sada i novi problemi - La liga više ne vodi Gavija kao igrača Barcine prve momčadi.

Mladi 18-godišnji talent već sada je vođa veznog reda, kako u klubu, tako i u reprezentaciji Španjolske. U rujnu prošle godine dogovorio je produljenje ugovora sve do 2026. godine, po kojem bi trebao zarađivati 6,8 milijuna eura po sezoni, odnosno 130 tisuća eura na tjednoj bazi.

Barçin prioritet

Naravno, Barci je bio prioritet produžiti ugovor s tinejdžerom koji obećava sve ono što je ne tako davno pružao Andres Iniesta, tim više što bi u suprotnom slučaju Gavi mogao napustiti klub krajem sezone. I to bez odštete, jer prvi ugovor bi mu istekao. Zato je Joan Laporta bez razmišljanja ponudio Gaviju primamljivi iznos.

image
JAVIER SORIANO/Afp

No katalonski velikan nikako ne može izbjeći financijske poteškoće, koje su i u ovoj priči bile velika kočnica. Gavi je, dakle, nedavno potpisao novi ugovor, ali Trgovački sud u Barceloni sada ga je proglasio nevažećim. O čemu se radi? Veznjak je sve do 31. siječnja ove godine bio registriran kao igrač Akademije, odakle je i stigao u Barcu na ljeto 2021., jer ga klub nije mogao drukčije ubilježiti zbog financijskih ograničenja. Gavi nije mogao potpisati ovakav dogovor, jer stavke novog ugovora u suprotnosti su s pravilima sve dok se mladić vodi kao igrač Akademije.

Barcelona je bila svjesna tog problema, zato ga je posljednjeg dana siječnja i registrirala kao prvotimca, ali La liga podnijela je žalbu s navodima da je rok za registraciju istekao, a Trgovački sud presudio je u korist krovne španjolske nogometne organizacije. Zatim je klub podigao žalbu, ali sredinom ovog tjedna je odbijena.

- Ne možemo preskakati pravila i kontrole. Gavi ima plaću koju se ne može registrirati jer je klub prekoračio dozvoljenih 200 milijuna eura za plaće igračima - govorio je prošlog tjedna predsjednik La lige Javier Tebas objašnjavajući zašto je krenuo u sudski proces s Barcelonom.

Nema ga u sustavu

Posljedično, na službenoj stranici La lige više ne možete vidjeti Gavijevo ime pod popisom Barcinih veznjaka. Izbrisan je iz sustava.

Što to znači za Gavija? Umjesto broja šest nosit će broj 30, ali to je najmanja i najbezbolnija posljedica. Veći je problem što je 18-godišnjak ostao bez pozamašne zarade i ostalih blagodati predviđenih novim ugovorom. Kao igrač Akademije nije mogao ni približno toliko zarađivati. Uz to, Gavi sada može otići bez odštete već na ljeto, kada mu istekne zasad jedini važeći ugovor.

image

Gavi i Dani Carvajal

LLUIS GENE/Afp

Perspektivni veznjak, ako se ne dogodi veliki obrat ili neočekivan scenarij, bit će jedan od najboljih na svojoj poziciji dugi niz godina. Ako će ga netko od velikana poželjeti na kraju sezone, bit će potrebno jedino dogovoriti osobne uvjete s igračem. A mnogi klubovi u ovom trenutku mogu ponuditi znatno više novca od Barcelone, čija blagajna pati mjesecima.

Barcelona ima pravo u narednih 20 dana ponovno se žaliti na odluku. Još nije poznato hoće li predsjednik kluba Joan Laporta krenuti tim putem. Ili će, što mu također nije strano, već nekako pronaći neki "okolni put".

Linker
06. svibanj 2024 01:25