Raphinha i Lewandowski

 CRISTINA QUICLER Afp
UŽASNO PRIZNANJE

Potresna ispovijest Barcine zvijezde: ‘Gledao sam prijatelje kako umiru zbog droge, a ja sam gladan prosio za kruh‘

‘Danas pričaju o mojoj nogometnoj ‘magiji‘, ali je moj životni put zapravo bio magičan...‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. rujan 2022. 18:40

Brazilski krilni napadač Raphinha (58) ljetos je bio jedna od najvećih transfer priča na svijetu. Imao je ponudu Chelseaja navodno i unosniju od onog što mu je nudila Barcelona, ali napadač Leedsa odlučio je otići u Španjolsku u transferu teškom 58 milijuna eura.

Međutim, Raphinhin put do slave i velikog novca nije bilo nimalo lagan. Dapače...

"Ispričat ću istinu koja je komplicirana. Moji su iz Restinge, naselja u Porto Alegreu. Tamo sam odrastao i tamo nije lako slijediti normalan put i ne skrenuti s njega. Postoji pregršt puno ‘lakših‘ izbora za klince kakav sam i ja bio. Svega je bilo na ulicama, ja sam sve to izdržao, nisam skrenuo sa svog puta, ali gledao sam iz blizine mnoge koji se jesu pogubili. U svijetu kriminala sam izgubio pregršt prijatelja. Svega je tu bilo, najviše trgovine drogom... To su bili dečki koji su igrali nogomet deset puta bolje od mene i koji su mogli igrati u najboljim klubovima na svijetu. Imati takve primjere blizu sebe bilo je jako važno za mene i moje odrastanje. Znao sam što želim od života, više od svega želio sam biti nogometaš. Ostvaraje tog cilja napuštanjem rodnog mjesta bila je velika žrtva. No, nisam želio odustati. Danas pričaju o mojoj nogometnoj ‘magiji‘, ali je moj životni put zapravo bio magičan", priča Raphinha.Obitelj je uvijek bila uz njega i nije mu dala da skrene na pogrešan put.

"Uspio sam zbog svoje obitelji, nisam odustao od škole, odbio sam sve prilike za lakom zaradom. Zbog toga sam danas ovdje", rekao je on.

Bilo je i jako teških trenutaka na tom putu, njegovi su bili siromašni.

"Nakon treninga bih stajao na ulici i tražio od ljudi da mi kupe nešto za jelo. Neki bi mi pomogli, a neki bi me odmah nazvali propalicom. Morao sam dugo čekati autobus, a imao sam između 12 i 14 godina."

Barcelona je na kraju sve što je želio od nogometa.

"Imao sam pregršt ponuda igrajući za Leeds, ali sam točno znao što želim. Ronaldinho je jedan od mojih idola, igrao je za Barcelonu. Da sam uspio s njim razgovarati znam da bi mi rekao da slijedim svoj san, a san je bio doći u Barcelonu."

Barcelona još uvijek čeka njegovu punu eksploziju, a Xavi kaže da se ne boji za njega. Raphinha je uvijek znao biti strpljiv na svom putu.

Linker
16. travanj 2024 20:49