ALEX CAPARROS
PIŠE: ROBERT MATTEONI

Prava priča iza Raketinog uspjeha: Pokazao je što je nogomet 21. stoljeća, a sve ostalo što uzme je bonus

Uspio je među velikima iako po kazivanju nekih “stručnjaka” nema dovoljno hitrine i agresivne čvrstoće
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. lipanj 2020. 22:52

U današnje vrijeme jedna od banaliziranih riječi je ona koja je nekoć bila snažna. Legenda. Status koji je kolokvijalno profaniran primjerenije je zamijeniti okvirom - velikan. Za jedno 15-20 godina Ivan Rakitić moći će se okrenuti unatrag i s ponosom uživati u pogledu na status igrača velikana, u klubu istog statusa.

Kada doživite da nastupite u 300 utakmica u dresu velikana kao što je Barcelona, sve to uz saznanje da ste odigrali pored vjerojatno najboljeg igrača u povijesti, Lea Messija, onda i te kako znate da ste uspjeli. I to kako ste uspjeli. Ivan Rakitić nije priča samo o 300 nastupa za Barcelonu. Nije samo priča o 106 nastupa za Hrvatsku i o srebrnoj medalji u Rusiji.

Nije to ni samo priča o hladnokrvnosti izvođenja jedanaesteraca koji znače mjesto u zlatnim analima hrvatskog nogometa. Ta priča o momku koji je rođen u Švicarskoj, a emotivno je živio po hrvatski, ima sasvim drugi nogometni okvir.

Ivan Rakitić je nogometaš koji je uspio u svijetu velikih dečki nogometa iako je po kazivanju raznoraznih “diplomiranih stručnjaka” igrač koji nema dovoljno hitrine i agresivne čvrstoće. Danas, pogotovo u Hrvatskoj, vlada mišljenje da se nogomet igra samo s brzim, ili opako tvrdim duel igračima.

Od dana kada se iz Basela vinuo u Bundesligu, tvrdu, agresivnu i rastrčanu razinu natjecanja, Rakitić je nagovijestio da je znanje igranja nogometa baza svih nogometa. Stvar bonusa. Kad je otišao u Španjolsku, u dresu Seville, u ligi gdje se igra prioritetno tehnički, uz zavidnu razinu brzine i agresivnosti, Rakitić se istaknuo (i) kao finalizator. Ne samo kao redatelj igre.

image
MATTHIAS HANGST

Toliko se nametnuo da je zaslužio 2014.godine poziv jednog od najvažnijih klubova kraja prošlog i početka ovog stoljeća. U 6 godina Rakitić je pridonio osvajanju velikog broja trofeja velike Barcelone. No, prava je priča zapravo da je Ivan Rakitić pokazao da nogomet 21. stoljeća ne pripada samo bioničkim igračima, koji trče 10,1 na 100 metara, ili su eksplozivni kao neki junak crtića.

Situacijska inteligencija, taktička lucidnost uz tehničku izvrsnost je temelj s kojim je Rakitić ostvario karijeru za dugo pamćenje. Okvir tome bila je supervažna kompomenta, samopouzdanje i vjera u svoj nogomet. Zato je sa 32 godine došao do točke u kojoj može kazati da je u nogometu ostvario sve. Dalje je stvar bonusa.

Rakitićevih pet posebnih utakmica u dresu Barcelone

DEBI S ELCHEOM
Prvu službenu utakmicu za Barcu odigrao je 24. kolovoza 2014. godine na Camp Nou. Protivnik je bio Elche, pobijedili su 3:0. Igrao je od prve minute u veznom redu s Busquetsom i Iniestom. U 46. minuti asistirao je Muniru za 2:0. Tako je započeo niz koji je ove subote doveo do 300 nastupa za katalonski klub.

PRVA TITULA PRVAKA ŠPANJOLSKE
Bio je 17. svibnja 2015. godine, Barcelona je u Madridu svladala Atletico 1:0 i matematički potvrdila naslov, što je Rakitiću bilo prvi put da je postao osvajač La Lige. Igrao je 86 minuta u vezi s Busquetsom i Iniestom. Jedini pogodak zabio je Messi u 65. minuti. Kasnije je još triput uzeo naslov prvaka. Četiri u pet sezona.

GOL ZA NASLOV NAJBOLJEG U EUROPI
U finalu Lige prvaka 6. lipnja 2015. godine svladali su Juventus 3:1, bila je to njegova i klupska velika večer u Berlinu. Igrao je svih 90 minuta, a poseban trag ostavio je golom za 1:0 već u 4. minuti. Asistent mu je bio Iniesta. Tako je bitno odredio tijek zbivanja i obilno pridonio da kruna stigne u Barcelonu.

PRVAK SVIJETA I PET KRUNA
U prosincu 2015. godine postali su klupski prvaci svijeta dobivši River Plate 3:0, ali posebna težina tog rezultata je u činjenici da su te godine osvojili čak pet trofeja - europsku krunu, europski Superkup, španjolsku ligu, Kup kralja i taj naslov najboljeg na planetu. Jedino ih je Athletic svladao u španjolskom Superkupu da bi imali savršen učinak.

JUNAK EL CLASICA
Imao je niz odličnih nastupa u El Clasicu, ali jedan je bio posebno njegov. U Madridu je zabio jedini pogodak za pobjedu Barcelone nad Realom 1:0 i gotovo od svih proglašen igračem utakmice. Dogodilo se to 3. veljače 2019. godine, u sezoni kad su uzeli još jedan naslov najboljeg u državi. (da)

Linker
20. travanj 2024 12:05