Ostaje li Xavi bez pojačanja za sljedeću sezonu?

 XAVIER BONILLA Nurphoto Via Afp
PANIKA NA CAMP NOU

Propada li transfer Lewandowskog? Barcelona dobila veliki novac, ali i dalje ne može dovoditi igrače

Katalonski klub ima velikih problema zbog dugova iz prošle sezone.
Piše: SNObjavljeno: 30. lipanj 2022. 16:22

Barcelona ima velikih financijskih problema i zbog toga ne može dovesti nova pojačanja. Zbog kršenja financijskog fair-playa čelnici španjolske La Lige onemogućili su katalonskom klubu potpisivanje novih igrača sve dok ne prikažu da imaju novac za pokrivanje svih plaća.

Tračak nade za Barcelonu pojavio se zbog činjenice da su od jednog investicijskog fonda dobili preko 200 milijuna eura na ime 10% od budućih televizijskih prava, ali taj novac se ne može iskoristiti za dovođenje novih igrača. Naime, tih 200 milijuna eura iskoristit će se da se izjednači financijska bilanca za prošlu sezonu koju je Barcelona završila s dugovima, odnosno nije 'pokrila' budžet koji je postavljen na početku sezone. Ugovor je potpisan ovoga četvrtka, a posao s američkom kućom Sixth Street objavljen je nešto iza 14 sati.

Konkretno, Barca je prodala 10 posto svojih TV-prava na utakmice La Lige za sljedećih 25 godina, a za to će dobiti čak 267 milijuna eura. Američki fond zaradit će oko 10 posto na toj tranši, a poznati su europskoj javnosti još iz svibnja ove godine kada su potpisali ugovor s madridskim Realom, po kojem će komercijalizirati novi Santiago Bernabeu.

Predsjednik Barcelona Joan Laporta pokušava dobiti još jedan sličan dogovor s novim investicijskim fondom (BLM) kako bi mogao dovesti već dogovorena pojačanja. BLM-u bi trebao prodati još 49.9 posto paketa za TV-prava, a onda bi trebala stiči nova imena. Franck Kessie i Andreas Christensen su već dogovorili prelazak kao slobodni igrači, ali ne mogu još potpisati ugovor s Barcelonom. Tu su i Marcos Alonso, Cezar Azpilicueta i Jules Kounde, o kojima se priča, a Barcelona je bila zainteresirana i za Raphinhu koji je izgleda sve dogovorio s Chelseajem.

Posebna je priča Robert Lewandowski. Poljski napadač trebao bi biti najveće ljetno pojačanje katalonskog kluba, ali njegov dolazak se ne može ostvariti zbog ovih financijskih problema. Iako prijelazni rok traje još dva mjeseca, Lewandowski nikako ne želi dočekati početak Bayernovih priprema kao njihov igrač. Bavarci s kampom počinju 12. srpnja pa bi Barcelona trebala do tada naći novac za njegov dolazak. U protivnom bi se Lewandowski mogao okrenuti nekim drugim klubovima...

Linker
23. travanj 2024 19:59