JAVIER SORIANO/AFP
PREOKRET NAKON KORONE

Propao plan dovođenja Modrićevog nasljednika! Manchester United otima čudesnog igača i ne traži popust!?

Sjajni Nizozemac je u prošle četiri sezone postigao 40 golova i podijelio 34 asistencije.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 09. lipanj 2020. 11:17

Mnogi ljubitelji nogometa još nisu prežalili što Ajax prošle godine nije igrao finale Lige prvaka, budući da je na nevjerojatan način prosuo ukupnu prednost od tri gola u polufinalu protiv Tottenhama, ali igrači iz te sjajne generacije amsterdamskog kluba su među najtraženijima i najskupljima u Europi.


Oni su zaista igrali nogomet za dušu i srce, pa ne čudi da je najmlađi kapetan u povijesti nokaut faze Lige prvaka Matthijs de Ligt već u Juventusu, kao i Frenkie de Jong u Barceloni, Hakim Ziyech će sljedeće sezone igrati za Chelsea, dok je 23-godišnji Donny van de Beek još ove zime figurirao kao sigurni putnik u madridski Real (Ajax ga je razbio u osmini finala Lige prvaka 2019.).


Spominjao se već i iznos od 55 milijuna eura odštete koliko su Real i Ajax usmeno dogovorili za ovoljetni transfer, a trener Zinedine Zidane je Van de Beeka vidio kao idealnog nasljednika 34-godišnjeg Luke Modrića jer je riječ o izvrsnom 'box to box' veznjaku, koji se može adaptirati na svaki sustav igre.

image
JAVIER SORIANO/AFP


Tako je dakle stvar izgledala prije nekoliko mjeseci, a onda se pojavio koronavirus i počeo kvariti planove gdje god stigne. Real je preko noći ostao bez golemih, a planiranih prihoda od televizijskih i reklamnih prava, te prodaje ulaznica i suvenira, pa najcrnje prognoze govore o čak 200 milijuna eura minusa. Nije stoga čudno što je predsjednik Florentino Perez prije nekoliko tjedana izjavio "da bi ovo ljeto moglo proći bez velikih transfera i dolazaka na Santiago Bernabeu", čemu treba dodati i dizanje kredita za veliku rekonstrukciju stadiona.


Financijski problemi ozbiljno su pokucali na vrata madridskog giganta, a rješenje će biti u prodaji nekolicine igrača čime bi se željelo namaknuti barem 100 milijuna eura, ali i već spominjanoj uštedi na investicijama u pojačanja. Cijelu situaciju konkurenti će naravno protumačiti kao slabost koju treba iskoristiti, a prvi je u akciju krenuo Manchester United. Njegova meta je baš Donny van de Beek.


Dobro informirani nizozemski list Telegraaf tako donosi vijest kako će izvršni dopredsjednik i generalni direktor Manchester Uniteda Edward Woodward ovoga tjedna doputovati u Amsterdam na pregovore, a jedina ideja mu je odmah i dogovoriti prelazak nizozemskog reprezentativca na Old Trafford s obzirom da je u Nizozemskoj sezona prekinuta i neće se nastavljati. Još ranije je i izvršni direktor Ajaxa Edwin van der Sar potvrdio "da su Real i Manchester United najozbiljnije zagrizli za Van de Beeka, ali da ne očekuju 50-postotni popust vadeći se na krizu i koronavirus".


Menadžer Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer izuzetno cijeni Nizozemca, koji je u prošle četiri sezone u dresu Ajaxa u 159 službenih nastupa postigao 40 golova i podijelio 34 asistencije. Norvežanin ga vidi u paru s Brunom Fernandesom kao ključnog čovjeka, koji će igri Uniteda donijeti kreativnost i dubinu, a zanimljiva je usporedba s Paulom Pogbom u zadnje tri sezone u kojima statistički Nizozemac ima znatno bolje brojke od Francuza.

Ako Van de Beek dođe na Old Trafford, to bi moglo značiti i da će Pogba otići...

Linker
20. travanj 2024 13:15