STRINGER Anadolu Via Afp
VELIKA UTAKMICA

Proslavljeni Hrvat najavio El Clasico: ‘Jedan scenarij je nemoguć, a Ancelotti nema problema s Modrićem‘

El Clasico najavljuje Janko Janković, treći na ljestvici Hrvata po broju nastupa u La Ligi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. travanj 2024. 15:35

Nasmiješenim realovcima na Bernabeu dolaze namrgođena lica i razočarani pogledi igrača i trenera Barcelone. Međutim, El Clasico je uvijek spektakl, čak i kad ništa ne odlučuje po pitanju naslova prvaka, a ovaj ipak ima natjecateljsku komponentu. Iako Real sedam kola do kraja drži osam bodova prednosti, koncept završnice neće biti jednak ode li na plus jedanaest ili se Blaugrana približi na pet razlike.

Kroz borbu i patnju, s dozom sreće, ali prije svega karakterom najvećeg kluba, Carlo Ancelotti i njegova momčad eliminirali su u četvrtfinalu Lige prvaka Manchester City koji je nosio ulogu favorita. Kad bi se radilo o bilo kome drugom, euforija bi trajala danima, no Real priznaje samo pobjede, uvijek iznova i tako čeka Barcelonu. Moći će igrati otvorenije jer ekipa trenera Xavija Hernandeza nema snagu pritisnuti ih kao “mlin” Pepa Guardiole. Barca je na dnu raspoloženja i rezultata te joj treba pothvat kako bi vratila krv u lice. Klub Cule je ponovno na raskrižju i tko zna gdje će ga put odvesti. Znali su itekako šokirati domaćina u Madrid, pa i poniziti, ali koliko je to danas objektivno očekivati?

Barcelona mu došla prerano

El Clasico za SN najavljuje Janko Janković, treći na ljestvici Hrvata po broju nastupa u najvišem rangu španjolskog nogometa. Prvi je Ivan Rakitić, drugi Luka Modrić, treći Janković s 242 utakmice, a četvrti Davor Šuker s 239. Zlatni kvartet svih vremena.
- Ako Real dobije, prvenstvo je gotovo, a to bi se moglo dogoditi jer u velikoj je psihološkoj prednosti. Znate koja je ključna razlika ove sezone između Reala i Barcelone? Carlo Ancelotti je pogađao sve, a Xavi Hernandez je griješio. Pritom mu je najveće pogreška što je nakon poraza od Villarreala 3:5 objavio odlazak na ljeto. Nije isto kad je trener čvrsto u klubu i kad je na izlaznim vratima. Ukoliko je mislio “spakirati kovčege”, trebao je to napraviti odmah. Idi li ostani - jasan je Janković te dodaje:

- U Parizu je Araujo dobio crveni karton, a onda ga je dobio i on. Pa moraš se kontrolirati. Takvi sitni detalji odlučuju. Xavi je preuzeo vođenje Barcelone s premalo iskustva. Trenirao je Al Sadd i nikoga drugoga. Kao što igrači trebaju stasati, tako i treneri. Puno je toga napravio krivo. Barcelona mu je došla prerano.

Perfektno uklopio

Nada se da bi pobjedom vratili neizvjesnost jer stigli bi na minus pet.

- Nema šanse da Real izgubi prvenstvo, neovisno kako završi derbi. Činjenica je da se u El Clasicu nikad ne zna. Čak i s remijem je sve gotovo, ali i da Barca slavi, ne bi uspjela napraviti preokret. Real je svoju krizu prevladao kad je igrao s Gironom, a imao je ozlijeđena četiri stopera - Nacho, Militao. Rüdiger i Alaba. Igrali su protiv ekipe koja je bila druga na tablici i svladali je 4:0. Real pobjeđuje zato što je Real.

Ima li i generalno kvalitetnije igrače?

- Ima. Barcelona je izbacila nova imena poput Yamala i Cubarsija, njihova je škola dobra. No, Ancelotti je napravio razliku. Bilo je pitanje mogu li osvajati trofeje s igrom bez vrhunske “devetke”, s Bellinghamom na “polušpici” jer romb posljednjih godina nije slovio kao omiljena formacija. Ne neki se način Ancelotti vratio na taktiku koju je prakticirao s Milanom kad je 2007. bio najbolji u Europi, tada je taj iza napadača bio Kaka.

- To da se deset igrača Reala brani na trideset metara nismo navikli gledati, no svaka formacija je dobra u kojoj se pobjeđuje. Bellingham je najbolji igrač svijeta za ulaziti u prostor, a Vinicius i Rodrygo su brutalno brzi. Ancelotti je to perfektno uklopio, to sjajno funkcionira, a nije nikakva sramota ako su jednog suparnika izbacili obranom. Radi se o kvaliteti, ne razlogu za kritiku. Prilagode se svim situacijama, zato dobivaju. Sad su u fantastičnoj psihološkoj prednosti pred Barcom.

Mourinho nije taj

Dosta su se potrošili, očekujete li Luku Modrića u početnoj postavi?

- On je fenomen i može igrati 90 minuta bez ikakvih problema, ali mislim da neće igrati u prvoj jedanaestorici. Iako, kad ne bismo znali koliko Luka ima godina, rekli bismo samo da je među najboljima. Ancelotti s time nema nikakvih problema, poštovanje je maksimalno.

Što koči Barcelonu, osim što ste istaknuli Xavija, koji je lani bio prvak?

- Jedna je stvar to što su imali dosta ozljeda, Gavi ne igra, Pedri i De Jong dugo nisu bili na raspolaganju. Nekako su u raskoraku.

Koliko su se uspjeli psihološki oporaviti?

- Rekao bih da sve te stvari na terenu i izvan njega sada Real bolje kontrolira i rješava u odnosu na Barcelonu.

Rivaldo, najbolji nogometaš svijeta 1999. i nekadašnji as Barce kazao je da bi optimalan trener bio - Jose Mourinho. Ako već ne može Guardiola.

- Ne slažem se. To je drugi stil nogometa, a Barcelona mora ostati kod svojeg DNK. Točno je da Barci treba čvrsta ruka, trener s iskustvom, ali taj nije Mourinho. On nije nastavak Cruyffove škole nogometa - zaključio je Janko Janković.

Linker
21. travanj 2024 15:36