Modrić je zabio Barceloni ove sezone, no mogu li Kraljevi do trona ove sezone?
 AFP
BIVŠI VATRENI

‘Prvak sigurno neće biti ni Real niti Barca. Ni Atletico nije prvi favorit, nego jedna druga momčad!‘

Sjajan poznavatelj španjolskih prilika tvrdi da bi Primera mogla dobiti iznenađujućeg prvaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. prosinac 2020. 13:41

Mate Bilić, nekadašnji hrvatski reprezentativac koji je igrao za pet španjolskih klubova, konkretno i hrabro je ustvrdio:

- Ove sezone prvak Španjolske bit će Atletico, Real Sociedad ili Villarreal. Real neće obraniti titulu, a pogotovo je Barcelona neće osvojiti.

Atletico ima šest bodova više od Real Madrida, pritom je Kraljevski klub odigrao i susret više, a Barcelona posrće i zaostaje dvanaest bodova.

Subota je dala optimizma Zinedineu Zidaneu i njegovoj momčadi uoči srijede i dvoboja s Borussijom (M) koji je odlučujući za prolaz skupine u Ligi prvaka, ali točno je da nisu moćni ni uvjerljivi u kontinuitetu i nude šansu drugima. Za Barcelonu se znalo od starta da to neće biti njezino prvenstvo, Ronald Koeman je trener na privremenom radu dok se ne izabere sljedeći predsjednik, a koliko mogu biti natjecateljski površni i neozbiljni vidjelo se i u Cadizu gdje su primili dva groteskna gola. Pogotovo drugi koji su si ničim izazvani skrojili, a iskusni Alvaro Negredo je iskoristo šansu da im zabije za pobjedu (2:1) srčanog povratnika u elitni rang. Barcelona je imala 83 posto posjeda lopte, ali to je malo vrijedilo kad nije bilo velikog poteza pojedinca, pa niti Messija, a nekoliko napravljenih šansi nisu zabili.

- Nakon dugo vremena Real i Barcelona su toliko uzdrmani da očekujem kako će nakon 2014. kad je svojio Atletico, prvak biti netko treći. Real se nije pojačao, to je njihova politika. Plaćaju danak golemom broju utakmica, pandemiji i ozljedama. Iako su dobili Sevillu dosta su trpjeli i u tom susretu. Bit će to za njih teška sezona. Barcelonina kriza krenula je još ljetos kad je Lionel Messi htio otići. Bilo je samo pitanje vremena kad će predsjednik Bartomeu morati iz kluba. Sad traje utrka za novog čelnika, svaki od kandidata stavlja si medalju da je razgovarao s Messijem te već praktično dogovorio s njim i obitelji da ostane i potpiše novi ugovor. Katalonci su inače poznati po tome da sve rade u miru, a sad nije tako. Imaju i peh što su im bitni igrači na duži period ozlijeđeni. I Real i Barcelona su u dubokoj krizi.

image
Mate Bilić
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Gdje ih vidite na kraju?

- Ne dvojim da će Barcelona ući među prvih pet, ali čisto sumnjam da će osvojiti naslov. Čekaju ih dodatne turbulencije. Ne vjerujem da će se Koeman dugo zadržati na klupi. Od ljeta vidim Xavija kao prvog kandidata za trenera. Real bolje stoji i bit će bolje plasiran.

Daleko je kraj, Real je radio i veće preokrete, pogotovo što niti momčadi koje sada drže čelo nisu igrački impresivne.

- Siguran sam da će jedan od tri kluba koje sam naveo biti prvak. Ne ulazeći sada tko ima koliko bodova. Liga je teška, bit će posrtaja, ali budući da sam dugo godina igrao u Španjolskoj, oko Božića se već puno toga vidi. Oni koji su na vrhu teško će ispustiti prednost, uđu u euforiju, a bitno je i da se pojačaju. Po meni Real Sociedad je u prednosti pred svima. S Rijekom je završio 2:2, ali imao je bezbroj šansi. To je poletna ekipa, igra vertikalan nogomet i gladna je uspjeha. Diego Simeone je u Atleticu promijenio sustav igre, gušći su u sredini, više koriste dubinu. Imaju i dozu sreće. Villarreal dobro gura nakon što je doveo za trenera Unaia Emeryja i igra atraktivan nogomet.

Kaže da cijeni i Sevillu.

- Mogli su bolje proći s Realom, bili su opasniji u drugom poluvremenu.

Zar nije prehrabro reći da ni Real niti Barcelona neće biti prvaci?

- Real ne zaostaje toliko, ali s obzirom na situaciju u klubu ne vjerujem da će obraniti naslov. Iako, iznenađenje je moguće. Proljetos su nakon karantene dobili dvanaest utakmica zaredom. To je Real i kod njega ne možete biti do kraja sigurni. Međutim, nije to svježi Real od prije, a nemaju ni ozlijeđenog Sergija Ramosa. Čak suparnici imaju veći izbor igrača. Isto tako jači je tempo odigravanja utakmica nego inače, to Realu ne godi jer ima dosta starijih nogometaša.

No, Atletico koji je po papirima favorit, nije oduševio u Ligi prvaka. Nimalo.

- U domaćem prvenstvu su osjetili krv i Cholo neće propustiti da se bori za naslov. Vidite kako igraju, nisu atraktivni, zabiju za 1:0 i to čuvaju. To što je u klubu deset godina može biti ključan faktor.

Je li došlo do pada kvalitete u španjolskom prvenstvu? Nema momčadi koja bi sve oduševila. Hit je Real Sociedad, ali više zato što nismo navikli na njih da bude tako visoko, nego što toliko moćno igraju, ako kao kriterij stavimo najviši europski standard.

- O tome se može razgovarati. Mnogi klubovi smanjili su plaće igračima za 20 posto, nije bilo transfera kao inače, to se osjeti. Real je radije u pandemiji odlučio napraviti stadion, a ne dovesti Mbappea. Zašto? Zato što će on doći kad bude gotov stadion. Barcelona je u dugovima… Španjolci su u tranziciji, ekipe se reformiraju, uvode mlađe igrače, no kvaliteta je i dalje visoka - zaključio je Bilić.

Linker
04. svibanj 2024 16:00