Joan Laporta

 Urbanandsport/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
SKANDAL BEZ KRAJA

Prvom čovjeku Barçe prijete godine zatvora: ‘Ovo vam neće proći! Vidim tko mi sudi, sve mi je jasno...‘

Predsjednik kluba tvrdi da je posrijedi ogromna urota i da Madrid ne podnosi katalonske uspjehe
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. listopad 2023. 11:51

Rolling Stonesi su u četvrtak posjetili Barcelonin dom da bi predstavili specijalizirano izdanje dresova za El Clasico. Umjesto znaka glavnog sponzora Spotify, na katalonskim dresovima naći će se logo kultnog rock‘n roll benda. Dio je to provedbe partnerstva Spotifya i Barcelone pod nazivom "Muzika i nogomet ujedinjeni", a sudeći po aktualnom stanju u klubu, možda je najprigodnije da Mick Jagger, Keith Richards i Ronnie Wood odsviraju "Paint it, Black", jer u Barçi je, čini se, mnogo toga obojeno u crno.

Četiri točke optužnice

Kontinuirano podmićivanje, sportska korupcija, nelojalna administracija i krivotvorenje u komercijalnim dokumentima, to su četiri točke optužnice kojoj su od 28. rujna ove godine izloženi bivši predsjednici katalonskog kluba Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, a u četvrtak je šef suda u Barceloni Joaquín Aguirre po istim crtama optužio aktualnog predsjednika Joana Laportu. Sve točke optužnice potrebno je istražiti te utvrditi ili opovrgnuti, optuženicima u slučaju krivnje prijeti od tri do šest godina zatvora, novčana kazna i posebna mjera diskvalifikacije iz radnog odnosa ili javne dužnosti, piše Marca.

image

Joan Laporta

PAU BARRENA Afp

Slučaj se odnosi na famozne milijunske uplate Barçe između 2000. i 2018. godine prema tvrtki u vlasništvu Joséa Maríje Enríqueza Negreire, tadašnjeg potpredsjednika Tehničkog odbora sudaca (CTA), te njegova sina. Podsjetimo, tvrtka je od kluba primila ukupne uplate od 7,3 milijuna eura, a Negreira je u to vrijeme i sukladno poziciji mogao utjecati na delegiranje sudaca (iako to nije bila njegova primarna dužnost) i na njihovo unaprjeđenje, odnosno eventualne sankcije.

"Postupci kluba prema Negreiri mogli su koristiti FC Barceloni na štetu ostalih klubova La Lige i njihovih suparnika u Kupu Kralja", zaključio je glavni sudac Aguirre, koji je odbio gurnuti slučaj u zastaru, a koju predviđaju kriteriji Tužiteljstva za borbu protiv korupcije ako je prošlo 10 godina od počinjenja dijela do otvaranja slučaja. Jednostavnije rečeno, Laporta je u teoriji mogao izbjeći optuženičku klupu jer se posljednja sumnjiva uplata prema Negreiri, a da se odnosi na njegov (prvi) predsjednički mandat u Barçi, odvila 2010. godine. Međutim, sudac Aguirre utvrdio je da slučaj ne treba promatrati "kroz različite upravne odbore kluba proteklih godina, već kao kontinuirano kazneno djelo u kojem se mijenja upravni resor, ali aktivni subjekt, odnosno FC Barcelona, ostaje isti". Laporta, jasno, odbacuje svu krivnju i inzistira na vlastitoj nevinosti.

- Ne možete nam prisilno prišiti kriminal. Ne može nam se ni suditi za kontinuirani kriminal jer Enriquez Negreira nije javni dužnosnik. Nema nikakvog podmićivanja prema Negreiri, sve isplate su dokumentirane i revidirane. S pravnog gledišta, strana koja optužuje Barcelonu za mito ili korupciju to nikako ne može dokazati. Po struci sam odvjetnik, znam da ovo ne može proći i da će presuda biti u korist Barcelone. Sudac nije dokazao da je Barcelona na bilo koji način profitirala, zato što to nije istina. Negreiri smo plaćali za sudačka izvješća koja smo koristili u sportskom pogledu, što smo i dokazali. Nema osnove, nema mita, nema kriminala. Znajući povijest ovog suca, očekivao sam da ću završiti pod istragom. Bit ću vrlo jak u obrani Barcinih interesa - govorio je Laporta u opširnom obraćanju javnosti za Catalunye Ràdio.

‘Kampanja protiv Barcelone‘

Predsjednik kluba smatra da je posrijedi velika urota protiv Barcelone, a u tom kontekstu spominje i rivale iz Madrida.

- Postoji orkestrirana kampanja za destabilizaciju Barcelone. Radi se o žestokoj kampanji bez presedana, koja iskorištava ovaj slučaj Negreira da bi ocrnila klub. Postoji sociološki madridizam koji je pun snage. Sociološka dimenzija Real Madrida propatila je jer je pretrpjela predsjednike vjerojatno najbolje Barcelone u povijesti. Veliki je izazov boriti se protiv takvog madridizma. Navikli smo na to, nalazimo ga u medijima, političkim sektorima, u sportskoj prevlasti... I moramo to prihvatiti kao normalno. Oni se užasavaju pobjedničke Barcelone.

image

Joan Laporta i momčad Barcelone 2022.

Lluis Gene/afp/profimedia

Sudeći po istupima posljednjih mjeseci i unatoč Laportinim polemikama, čini se da španjolski klubovi, a posebice Sevilla, vjeruju da Barcelona u slučaju Negreira nije potpuno "čista". Skloniji su teoriji da je Barcelona uplatama osiguravala pogodniji položaj kod španjolskih sudaca,nego onoj da se radi o "uobičajenoj praksi" u svrhu sudačkih analiza, kako tvrde Katalonci. Što ako su konkurenti u pravu? Što ako je Barça, u godinama kada je osvojila sve moguće trofeje, zaista imala pomoć sudaca u španjolskom nogometu? Ako je ijedan bod osvojila na račun potplaćivanja u trenucima kada se svijet dijelio na Barcu i Real, na Messija i Ronalda? Podsjetimo da su 2016. Katalonci završili ispred Madriđana s bodom razlike u konačnom poretku, godinu ranije s dva boda razlike...

Dokaže li se krivnja Barçe i trojice uključenih predsjednika, te Negreire i njegova sina, bacit će to ogromnu ljagu na, kako i sam Laporta kaže, "vjerojatno najbolju Barçu u povijesti", a možemo slobodno reći i jednu od najjačih ekipa u povijesti. Ne treba ni podsjećati da se uspjesima koji su možebitno dijelom stigli kao rezultat kriminalnih radnji, kitio i čovjek kojeg mnogi nazivaju najboljim nogometašem svih vremena...

Bivši špijun: Laporta je ‘prodao‘ Rosella

Sandro Rosell, bivši predsjednik Barcelone, uhićen je u svibnju 2017. zbog optužbi za pranje novca u vezi s kupovinom televizijskih prava za prethodne utakmice brazilske reprezentacije, a idućih 20 mjeseci proveo je u zatvoru. Jose Manuel Villarejo, bivši špijun Vlade i časnik Nacionalne policije Španjolske, u emisiji ‘El Mon a RAC1‘ rekao je da je Rosella "prodao" - Jaun Laporta.

- U politici postoje tri vrste neprijatelja. Bijesni, krvožedni i stranački partneri. U slučaju Rosella, Laporta je dao ključne informacije za istragu - rekao je Villarejo.

- Villarejo govori neistinu, već sam podnio zahtjev za ispravak navoda. To je ogromna laž - odgovorio je Laporta.

Linker
01. svibanj 2024 20:41