JOSE BRETON
ULAZAK U LEGENDU

Rakitić je nadmašio i Cruyffa i Ronalda i Figa! Bjelica: Ivan je u TOP 10 Hrvata svih vremena!

I Stoičkov, i Laudrup i brojni drugi velikani nisu napravili to što je Rakitić, poentira Bjelica
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. lipanj 2020. 08:05

Ivan Rakitić četvrti je stranac po broju nastupa za Barcelonu u povijesti kluba iza Argentinca Lionela Messija, Brazilca Danija Alvesa i još jednog Argentinca Javiera Mascherana i peti po stažu u aktualnoj momčadi nakon Messija, Busquetsa, Piquea i Jordija Albe. U 300. utakmicI za Katalonce u svim službenim natjecanjima u subotu navečer na Mallorci još je jednom dokazao klasu. Iako je igrao samo drugo poluvrijeme dobio je vrlo pozitivne recenzije.

U Španjolskoj prvoj ligi sada je na 308 nastupa, računajući i Sevillu, po čemu je među Hrvatima broj 1. Od siječnja 2011. godine, kad je njemački Gelsenkirchen i Schalke zamijenio sunčanom Andaluzijom po trajanju i standardnosti nadmašio je sve. U tom razdoblju postao je 19. stranac po broju odigranih utakmica svih vremena u La Ligi što je garnirao sa 48 golova i 59 asistencija. Davor Šuker je od Hrvata na drugom mjestu, slijedi Luka Modrić, pa Alen Peternac, Janko Janković, Robert Jarni, Mate Bilić, Robert Prosinečki i TOP 10 zatvara Nenad Bjelica.

- Ako odigraš 300 utakmica u najvišem rangu španjolskog nogometa jako je puno, a odigrati ih u Barceloni još je mnogo više. U konkurencij klasnih igrača koji su kroz sve ove godine bili u aktualnom prvaku Španjolske, koji je osvojio četiri od pet naslova u tom periodu, to je vrhunski domet. Ivanu Rakitiću treba čestitati. Šest sezona nije ni puno za 300 utakmica, a to da je imao u prosjeku 50 susreta po sezoni govori koliko je bio spreman, zdrav i sposoban nositi se na takvoj razini - kazao nam je Nenad Bjelica, koji se trenutačno odmora doma u Austriji i prati zbivanja pogotovo u Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj, ciljanim odredištima za nastavak trenerske karijere. Kao igrač nosio je u prvoj ligi dres Albacetea i Betisa, u drugoj Las Palmasa, možda se i kao stručnjak zaputi na Pireneje.

Ni Cruyff, niti Ronaldo, Romario, Ronaldinho, Figo, Ronald Koeman… nisu imali takva staž na Camp Nou. Velikani su kraljevali Barcelonom, a nitko od njih nije trajao do 300 utakmica…

- I Stoičkov je bio, i Laudrup… vrhunski svjetski igrači koji su bili stranci nisu dosegnuli taj broj. To nije samo velika stvar za njega nego i kompletan hrvatski nogomet - konstatira Bjelica.

Debitirao je 24. kolovoza prije gotovo šest godina u pobjedi nad Elcheom 3:0. Kad se tadašnji sportski direktor Andoni Zubizarretta odlučio za kapetana Seville malo je tko predviđao da će u pet sezona biti najstandardniji igrač po broju nastupa. Je li Bjelica očekivao da će Rakitić napraviti takvu karijeru u Barceloni?

- Ugovor nije potpisao na šest godina nego ga je kasnije produživao, to dodatno govori o njegovim igrama i kako je reprezentirao sebe i hrvatski nogomet. No, teško je bilo očekivati da će se zadržati šest sezona i da će tako dugo igrati na najvišem nivou, a Ivan je zaista igrao vrhunski nogomet.

U 300. utakmici ušao je u igru mjesto Artura Vidala od starta drugog poluvremena, kad je njegova momčad već vodila 2:0. Bio je angažiran i rastrčan, imao 93,9 posto točnih dodavanja, poboljšao Barcelonin posjed lopte, jako dobro se kretao. Bila mu je to 191. utakmica u španjolskoj La Ligi za aktualni klub u kojima je zabio 24 pogotka. Ipak, Rakitić je as i zato jubilej nije bio kakav dolikuje njegovom imenu i statusu u nogometnom svijetu. Zaslužio je da krene u početnoj postavi, neovisno što je Vidal zabio već nakon 65 sekundi, na ubačaj Jordija Albe. On nije igrač zbog kojeg bi Barca bila lošija, niti je Mallorca protivnik koji iziskuje specijalna taktička rješenja.

image
Nenad Bjelica
PATRICIA DE MELO MOREIRA

Ne dijeli ga puno od TOP 3. Javier Mascherano je na 334 nastupa. Rakitićevi planovi vezani su za Barcelonu, ali kolike su šanse da vrati nekadašnji status standardnog startera?

- Kod Ernesta Valverdea je na početku sezone manje igrao, Quique Setien mu daje veću minutažu i više ga cijeni. Ivan sam najbolje zna, ima 32 godine, ritam utakmica svaka tri-četiri dana nije lako pratiti. Možda će i njemu biti jednostavnije ako ode u neki klub koji nema tako ubitačan tempo nastupa i pritisak pobjeda. Kad pređeš tridesetu godinu, treba ti malo više vremena za oporavak. Možda će se odlučiti za neku varijantu u kojoj neće biti pod tolikim opterećenjem. Činjenica jest da je dosad pokazao kako može pratiti taj ritam i fizički i psihički, i sam mora ocijeniti što mu je najbolje.

Quique Setien tek mu je treći trener u Barci, nakon Luisa Enriquea i Ernesta Valverdea. U 13 utakmica pod njim sedam puta je bio u prvoj postavi. Rakitić i dalje može. A gdje mu je mjesto u povijesti hrvatskog nogometa?

- U samom vrhu, među deset najboljih. Pogotovo u zadnjih tridesetak godina. Igrao je u velikim klubovima, nije se lako toliko dugo održati, pokazao je da mu je pozicija u samoj špici - zaključio je Bjelica.

Linker
20. travanj 2024 02:24