Rakitić i Messi, ovoga puta na suprotnim stranama
 LLUIS GENE Afp
U ODLIČNOJ FORMI

Rakitić najavio ‘derbi‘ protiv Barcelone: Postignem li pogodak, neću ga slaviti! Messi? Pustimo ga‘

Sevilla je upisala sedam uzastopnih pobjeda, dok Barca iza sebe ima šest pobjeda u nizu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. veljača 2021. 15:14

Usrijedu će, u prvoj polufinalnoj utakmici španjolskog Kupa kralja, na svom Ramon Sanchez Pizjuan stadionu, Sevilla biti domaćin Barceloni (21 sat). Obje su momčadi uoči ovoga okršaja u odličnoj formi, Sevilla je upisala sedam uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima (šest bez primljenog pogotka!), dok Barca iza sebe ima šest pobjeda u nizu. A statistika međusobnih dvoboja kaže da je u posljednjih pet utakmica Barcelona bila neporažena.

Jesenas je naš bivši reprezentativac Ivan Rakitić (32) nakon šest godina uspješnog igranja napustio Barcelonu i vratio se u Sevillu, iz koje je i došao u Barcu. Sevilla je Barci za taj transfer u rujnu platila milijun i pol eura, no u ugovoru su navedeni i brojni bonusi, tako da se praktički ne može točno reći koliko Sevillu stoji Rakitićev povratak. A uoči dvoboja u polufinalu kupa, Rakitić je u razgovoru za španjolski As rekao:

- Nakon dolaska iz Barcelone, bilo mi je potrebno vrijeme kako bih se prilagodio na nove okolnosti. Bilo bi sjajno kad biste mogli stisnuti nekakav gumb i odmah se prilagoditi novoj sredini, ali ne ide to tako. Iako znam kako Sevilla funkcionira, jer sam ovdje proveo tri sezone prije odlaska u Barcelonu, ipak nisam mogao preko noći pohvatati sve konce i trebalo mi je vrijeme da se prilagodim na zahtjeve novog trenera, na nove suigrače, na drukčiji način igranja od onoga u Barceloni. To je normalno i sretan sam jer sam svih ovih mjeseci imao punu potporu trenera, suigrača i klupskog vodstva. Sad sam već uhvatio ritam, dobro smo se upoznali i svakoga se dana osjećam sve bolje. Nadam se da se to vidi i na mojim igrama - rekao je Rakitić i potom dodao:

- Bit će ovo izvrsna utakmica, obje su momčadi u odličnoj formi, dobro igramo i pobjeđujemo. U uzlaznoj smo putanji posljednjih tjedana i ovo je očito i nama i njima najbolji dio sezone.

Postoji li recept za uspjeh protiv Barce?
- Igraju se dvije utakmice i najvažnije je vjerovati u sebe. Nikad ne smijemo izgubiti nadu, moramo biti puni samopouzdanja. Što god da se dogodi na prvoj utakmici u Sevilli, uvijek moramo znati da imamo i uzvrat u Barceloni. Sve će se rješavati na Campu Nouu i znamo da moramo odigrati dvije savršene utakmice za prolaz u finale. Budite uvjereni da ni u Barceloni nisu sretni što igraju s nama, uvijek prema Sevilli imaju veliki respekt.

Griezmann i Dembele

Kako komentirate aktualnu situaciju u svom bivšem klubu, promjenu trenera, nered s Messijem...?
- Naravno da pratim što se događa. Najprije, Barceloni želim sve najbolje, ipak sam tamo proveo šest prekrasnih godina. Nadam se da će se mir vratiti što prije, to je neophodno kako bi klub nastavio normalno živjeti. Ne bih previše govorio o tome, jer ne znam baš sve potankosti.

Što mislite, hoće li Messi, nakon što su u javnost procurili financijski aspekti njegova ugovora, otići ili ostati?
- Rekao je da će odlučiti na kraju sezone i pustimo ga onda da sam odluči. Leo mora imati duševni mir, mora raditi ono što mu srce želi i mora biti sretan. Jer, za nas koji volimo nogomet, važno je da Leo prenese tu radost na terenu i da uživa u nogometu. Kad je Messi na travnjaku nasmijan, odmah se to osjeti na igrama Barcelone.

U posljednje se vrijeme dobrim igrama ističu još dvojica vaših bivših suigrača, Griezmann i Dembele?
- Drago mi je zbog njih. Griezmann mi je bio jedan od najdražih suigrača, jer je otvoren i iskren mladić, uvijek je bio ljubazan, a uz to je odličan i vrijedan igrač, ubojiti strijelac. A Dembele je jedan od najkvalitetnijih igrača s kojima sam ikad igrao, ali nije ga baš pratila sreća, mučile su ga ozljede i sad se vraća u formu.

Zatresete li mrežu Barceloni, hoćete li proslaviti pogodak?
- Ne! Definitivno ne. U Barceloni sam proveo prekrasne trenutke, šest sjajnih godina, kći mi je rođena u tom katalonskom gradu, imam mnogo prijatelja, a bio sam i ljubimac navijača, uvijek sam imao njihovu naklonost. Zbog svega toga, iz poštovanja prema klubu i navijačima, sigurno neću proslaviti pogodak budem li strijelac. Ali, jasno je da ću u majici Seville dati sve od sebe za pobjedu protiv Barce - rekao je Rakitić, koji je u šest godina s Barcelonom osvojio čak 14 trofeja, odigrao je 310 utakmica za katalonski klub, postigao je 35 pogodaka i imao je 42 asistencija.

Koeman na mukama

Dodajmo da Barcelona u Sevillu dolazi opterećena brojnim ozljedama. U ponedjeljak su tako otpali Pjanić, Dest i Braithwaite, a od ranije su ozlijeđeni Araujo, Sergi Roberto, Piqué, Coutinho i Ansu Fati. Stoga je Nizozemac na klupi Barce, Ronald Koeman, u velikim problemima, trenutačno u svlačionici ima samo 15-oricu nogometaša prve momčadi i bio je primoran za dvoboj sa Sevillom priključiti petoricu nogometaša iz pričuvnog sastava (Pena, Mingueza, Konrad, Collado i Ilaix).

U drugom polufinalnom dvoboju Kupa kralja, u četvrtak je Athletic Bilbao domaćin Levanteu. Uzvrati su na rasporedu 3. ožujka u Barceloni i dan kasnije u Valenciji.

Linker
26. travanj 2024 03:23