Jose Breton/Pics Action/NurPhoto
BARCA U PREDNOSTI

REAL I BARCELONA U VELIKIM SU PROBLEMIMA NA ISTOJ POZICIJI Ozljede i forma zadaju glavobolje treneru i navijačima: U Madridu se muče za svaki gol...

Uoči večerašnjeg El Clasica (21.00) oba velikana imaju dosta problema u ofenzivi, no Katalonci su optimisti i zbog posljednjih uspjeha na Bernabeuu. U posljednjih 10 utakmica ondje 6 puta su pobijedili, zabivši čak 21 gol, a Real tek 13.
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 01. ožujak 2020. 15:57

Real Madrid i Barcelona pripremaju se za El Clasico (21.00) zabrinuti situacijom u napadu. ‘Artiljerija’ je prorijeđena ozljedama, suspenzijama i slabom formom u trenutku kada bi svaki pogodak na Santiago Bernabeuu mogao biti presudan za osvajanje prvenstva.

Real Madrid se u posljednje vrijeme mora žestoko oznojiti za svaki gol. U srijedu se nastavio mučiti, a premda je Isco uspio zatresti mrežu za vodstvo protiv Manchester Cityja u Ligi prvaka napadači gotovo da i nisu vidjeli protivnički gol, zbog čega je u konačnici uslijedio poraz 1:2.

Karim Benzema, sa 13 golova u 24 prvenstvene utakmica, glavni je golgeter Kraljevskog kluba, no u posljednje tri utakmice u svim natjecanjima nije uspio pronaći put do gola. U 2020. godini zabio je samo jedan ligaški gol. Istovremeno se ozlijedio Eden Hazard, a Vinicius Junior zna prodrijediti do vrata, no slab je u završnici.

Barem imaju Messija

Gareth Bale i dalje je u nemilosti trenera Zinedinea Zidanea, a loša predstava nakon ulaska s klupe protiv Cityja smanjila je očekivanja od njega. S obzirom da se uoči početka sezone teško ozlijedio Marco Asensio, a da mladi Rodrygo zbog crvenog kartona nema pravo nastupa, Zidane sa svojim pomoćnicima ne isključuje mogućnost isprobati nekoga od dvojice napadača koji su rijetko dobivali priliku ove sezone.

Luka Jović i Mariano Diaz čekaju njegov signal. Mariano je posljednja opcija francuskog trenera, budući da ga je na travnjak poslao samo dva puta ove sezone, no baš u Superkupu kojeg je Real Madrid osvojio u siječnju. Taj napadač, međutim, još uvijek čeka na svoj prvi gol ove sezone. Jović, doveden ljetos iz Eintrachta kao alternativa Benzemi, ulazi pak s klupe, no nedostaje mu kontinuitet. Dosad je zabio samo dva gola.

Zidane je već isprobao sve načine u napadu, no svom najdražem napadaču i sunarodnjaku Benzemi obično bi priključivao sve igrače radije nego Jovića. Uz prvu ‘devetku’ znali su igrati Rodrygo, Vinicius, Bale i Lucas Vazquez ili pak Isco. Jović je nastupio u 24 utakmice tijekom kojih je odigrao 770 minuta, što je tek nešto više od osam kompletnih susreta. U udarnoj postavi krenuo je u sedam utakmica. Na mjestu centralnog napadača igrao je samo u Superkupu, kada zbog ozljede nije bilo Benzeme. S obzirom da tada u dva navrata nije pojentirao vraćen je na klupu.

Real Madrid je za 21-godišnjeg Srbina bio platio 60 milijuna eura, pa su česta bila pitanja o njegovoj ulozi.

- On je budućnost - odgovorio je Zidane dodavši kako je kratko u klubu, te da se tek treba priviknuti i da će biti vremena za njegove golove.

No, sasvim je jasno da od odlaska Cristiana Ronalda momčad ima problema sa zabijanjem golova. Nakon što je Portugalac otišao niti jedan napadač se ne snalazi tako dobro s Benzemom u vrhu. Benzemina suša u posljednje vrijeme stoga zadaje glavobolju Zidaneu uoči možda ključne utakmice sezone.

Barcelona, osim s dva boda prednosti, dolazi i bez dvojice ozlijeđenih napadača, Luisa Suareza i Ousmanea Dembelea. No, trener Quique Setien ima moćno oružje u obliku Lionela Messija, koji je u prošlom kolu zabio četiri gola. Argentinac je uz to vodeći strijelac lige sa 18 golova, pet više od drugoplasiranog Benzeme. No, prije prošlog kola niti on u nekoliko utakmica nije uspijevao zatresti mrežu. Uz njega će zaigrati i Antoine Griezmann.

Trenutak slave

Premda se Francuz još uvijek privikava na igru Barcelone, u utorak je zabio Napoliju za 1:1 u Ligi prvaka. Njih dvojica su dovoljna da im Setien priključi 17-godišnjeg Ansua Fatija, koji će na Bernabeuu tražiti svoj trenutak slave. Martin Braithewaite, doveden iz Leganesa, s klupe će se nadati minutama u najvećem derbiju.

Osim snažnijeg napada Katalonci su optimisti i zbog posljednjih uspjeha na Bernabeuu. U posljednjih 10 utakmica ondje 6 puta su pobijedili. U tih posljednjih deset susreta Barcelona je zabila 21 gol, a Real Madrid 13.

Linker
20. travanj 2024 10:35