Kylian Mbappe

 PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
NOVI GALÁCTICOSI

Real ima barem tri kandidata za Zlatnu loptu, ali ne smije ponoviti Messijevo ‘naručivanje s Glova‘

Prije nego što je uopće dotaknuo loptu, Mbappé je u klupsku blagajnu doznačio 1,2 milijuna eura
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. srpanj 2024. 08:12

Kylian Mbappé na jedan je dan privatizirao klupski dućan na renoviranom Santiago Bernabeu stadionu. U utorak je tamo sve bilo u znaku nove Realove zvijezde: dok je s terena mahao punim tribinama na kojima se natiskalo 80 tisuća obožavatelja, Francuz je usput na izvjesno vrijeme s polica deložirao Viniciusa, Bellinghama i Modrića. Prva naklada od sedam tisuća dresova s brojem 9 i njegovim prezimenom na leđima po cijeni od 170 eura planula je za nekoliko sati. Prije nego što je uopće dotaknuo loptu Mbappé je u klupsku blagajnu doznačio 1,2 milijuna eura.

Perezov nos za biznis

Florentino Perez poznaje nogometni biznis bolje od drugih. Možda je o njemu imao maglovitu viziju kada se sredinom devedesetih kao 48-godišnjak prvi put kandidirao za predsjednika ‘kraljevskog kluba‘ - tada je poražen unatoč rekordnom broju potpisa za podršku kampanje - ali je u međuvremenu kroz dva mandata stigao izbrusiti predsjednički talent. U prvom predsjedničkom mandatu (2000-2006) osvojio je jednu Ligu prvaka, u drugom koji je započeo 2009. dodao je još šest klempavih Uefinih pokala. Real Madrid je pod njegovim vodstvom za sljedećih 50 godina zacementirao status najvećeg kluba na planetu. Zvijezde i novac, glamur i trofeji, najluksuzniji stadion i rekordi, Florentino se pobrinuo da se sve i svi nađu pod istim madridskim krovom. Mbappé također.

image

Kylian Mbappe

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Ali nije išlo glatko. Premda neusporedivo moćniji i sportski privlačniji od konkurencije, Perez je Mbappéa dobio tek iz trećeg pokušaja. Po dječaka iz pariškog predgrađa, koji je jednom davno kao talent prozujao kroz Realovu školu i stigao do fotografije s idolom Cristianom Ronaldom, Perez je prvi put ozbiljno krenuo 2017. godine kada je u dresu Monaca eksplodirao u utakmicama Lige prvaka. Zašto tada nije završio u Madridu?

Zato što je službena francuska politika bila već debelo zagazila u partnerstvo s Katarom kao vlasnikom PSG-a i domaćinom Fifa Svjetskog prvenstva 2022. Mladi predsjednik Emmanuel Macron pobrinuo se da od turbotalentiranog nogometaša učini nacionalni brand, poster lice koje će nabildati mišiće nacionalnoj momčadi, a onda i cijelom ‘le championnatu‘. Kada je Perez u drugom pokušaju 2021. još jednom pokucao na PSG-ova vrata, imao je nesreću da se u igrača već bio zaljubio i sam katarski šeik Tamim bin Hamad Al Thani. Sada više niti 200 milijuna eura nije bilo dovoljno za otključavanje katarske brave. Obitelj Mbappé je, naravno, iskoristila priliku da ovu malu talačku krizu u Parizu naplati bonusima bez presedana. Samo za produženje ugovora 2022. godine, nešto kao čin zahvalnosti za obnovu bračnih zavjeta, nogometaš je inkasirao 150 milijuna eura.

image

Kylian Mbappe

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Dvogodišnji kontrakt donio mu je još 72 milijuna eura u bruto iznosu, a cijeli je paket nakićen i klauzulama za lojalnost. Prva godina vjernosti 70 milijuna eura, sljedeća godina još 80 milijuna eura.

Na vrhu mašnica u vidu podatka da Mbappé u ljeto 2024. odlazi kao slobodan igrač, iako PSG oko toga zadržava određene rezerve, očito računajući i na neke od javnosti skrivene odredbe ugovora.

"Image rights"

Marca u srijedu piše da će Mbappé u Madridu tijekom sljedećih pet sezona ubirati 15 milijuna eura godišnje, jer Real Madrid sebi ne može dopustiti dramatično narušavanje ljestvice plaća, ali zato će kompenzaciju pronaći u bunaru zvanom ‘image rights‘. 60 do 80 posto prihoda od eksploatacije Kylianova imidža ostat će na računu francuskog nogometaša, a o kakvom se redu veličina radi najbolje ilustrira podatak da je Mbappé proteklih sezona zarađivao 30-ak milijuna eura godišnje samo u ovoj kategoriji. Igrač će to znati cijeniti, pokazao je već prilikom predstavljanja. Iako je u Parizu držao monopol na dres s brojem 10, on se u utorak (na barem godinu dana) odrekao dresa koji se nalazi u vlasništvu Luke Modrića. Uzgred, klub je u srijedu napokon i službeno objavio da kapetan hrvatske reprezentacije ostaje u Madridu do ljeta 2025. Odrekao se Mbappé zatim i broja sedam pokazujući da nema problema s hijerarhijom u svlačionici. Sedmica se nalazi u vlasništvu Viniciusa.

image

Kylian Mbappe

ISABEL INFANTES/PA IMAGES/PROFIMEDIA Isabel Infantes/pa Images/profimedia

Sredinom srpnja Real Madrid djeluje kao neosvojiva tvrđava, zbirka zvijezda među kojima vlada harmonija iz nogometnih bajki, ali oni oprezniji već su namirisali problem. U momčadi Carla Ancelottija trenutačno se nalaze barem tri zvijezde koje pucaju na Zlatnu loptu. Što ako očekivana eksplozija talenta preraste u vašar taštine? Nije li ovo moguća najava implozije, male nuklearne katastrofe, kakva je zadesila Barcelonu kada je Leo Messi preko Glova počeo naručivati griezmanne i coutinhe po sumanutim cijenama?

Madridisti vjeruju da je Perez ovu lekciju savladao u prvom mandatu. Svoju je politiku tada sažeo pod zvučni naslov ‘Zidanes y Pavones‘, uvjeravajući navijače da će na svakog skupog superstara doći jedan talentirani izdanak ‘cantere‘. Završilo je najezdom ‘galacticosa‘, nakon Zidanea stizali su i Luis Figo, brazilski Ronaldo, David Beckham, dok se najboljim izdancima akademije uskoro izgubio svaki trag. Pavon se spasio bijegom u Zaragozu, a Iker Casillas je ostao jedini predstavnik škole u prvoj Realovoj momčadi. Sir Alex Ferguson je tih dana drhtao na press-konferencijama, "nikad nisam vidio jaču momčad u smislu prezimena", ali je trofejni povrat na Perezove investicije u tom razdoblju ostao prilično tanak. Bez Lige prvaka 2002. godine ‘galacticosi‘ bi ostali obilježeni kao najskuplji promašaj u nogometnoj povijesti.

image

Kylian Mbappe i Florentino Perez

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Uzbudljiva kampanja

"Znam da nikada nisi zaboravio onaj dan u prosincu 2012. kada te Zidane pozvao da posjetiš Real Madrid City. Zaljubio si se u Real kao dječak i ta ti je ljubav dala snagu da preskočiš sve prepreke na putu do potpisa ugovora", poželio je Perez dobrodošlicu svojoj novoj zvijezdi.

U isto vrijeme 500 kilometara južnije Joan Laporta odlučio je da ovu raskošnu paradu ne smije gledati prekriženih ruku. Trojac svojih mladih zvijezda - Lamine Yamal, Pedri i Gavi - predsjednik je naoružao kacigama i poslao na krov gradilišta novog Camp Nou stadiona. Poruka je jasna: Barcelona ovaj put gradi malo zdraviji projekt. Čeka nas uzbudljiva kampanja La Lige...

Linker
19. srpanj 2024 08:12