JAIME REINA Afp
ALARM U MADRIDU

Real je neuvjerljiv, Ancelotti ima problem, zvijezda nakon ogromne ponude nije ‘svoja‘

‘Imamo nogometni problem. Ja moram pronaći rješenje, a ne igrači‘
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 01. rujan 2024. 07:20

Iza nas su tek tri prvenstvena kola u La ligi, a Real Madrid trenutno kaska za vodećom Barcelonom za čak četiri boda. Nakon početnog šoka na otvaranju prvenstva u kojem su se Kraljevi s gostovanja u Mallorci vratili sa samo jednim bodom, isti rasplet dočekali su i na drugom gostovanju sezone kod Las Palmasa, gdje je momčad s Kanarskih otoka također "otela" dva boda.

Tako Real na prvu reprezentativnu pauzu sezone odlazi sa samo jednom prvenstvenom pobjedom, pa se postavlja pitanje: je li vrijeme za paljenje alarma u Madridu? Momčad Carla Ancelottija nije djelovala uvjerljivo, Las Palmas je u utakmici u četvrtak bio i više nego ravnopravna momčad, dok Kraljevi s druge strane nisu stvorili previše izglednih prilika.

Nogometni problem

- Imamo nogometni problem. Kad nemamo loptu, borimo se da budemo kompaktni, ostavljamo prostor između linija. Ja moram pronaći rješenje, a ne igrači - rekao je Ancelotti nakon utakmice, i tako preuzeo odgovornost na sebe.

Već prilikom transfera Kyliana Mbappéa znalo se da će Talijan morati pronaći sustav koji će moći uklopiti sve njegove zvijezde. Ancelotti se tako odlučio na promjenu formacije u odnosu na prošlu sezonu, kada su Madriđani pretežito igrali 4-4-2 sustav. Uzevši u obzir gubitak Tonija Kroosa u veznoj liniji, i elitan napadači talent u vidu Viniciusa, Mbappéa i Rodryga, logično je bilo pokušati s 4-3-3 postavkom, u kojoj Mbappé okupira poziciju "devetke".

image
CESAR MANSO Afp

No taj se eksperiment za sada pokazao neuspješnim. Igrači Reala kao da djeluju zbunjeno, poglavito napadači, zbog činjenice da i Vinicius i Mbappé, a čak i Rodrygo, imaju tendenciju operirati na lijevoj strani napada. I dok ta konfuzija između dva Brazilca nije bila pretjerano izražena prošle sezone, pošto su i jedan i drugi imali slobodu "lutati" u napadu, dok je Bellingham dolazio iz drugog plana, sada je situacija ipak drugačija. Mbappé je također oduvijek svoje najbolje partije pružao na lijevom krilu, poznato je da je ranije u karijeri istaknuo da mu ne odgovara uloga najisturenijeg napadača (posebno je vokalan oko ove stavke bio u PSG-u), no Francuz je bio spreman pristati na sve kako bi branio boje madridskog dresa.

Manjak Kroosa

Sljedeći faktor koji također ima utjecaj je manjak Tonija Kroosa, nešto na što u Realu nisu navikli već dugi niz godina. Iako je madridski klub prepun kvalitete u srednjoj liniji, nijedan od kandidata, izuzev Luke Modrića koji je sada već u poznim godinama, nema tu mirnoću i sposobnost diktiranja utakmicom. U Valverdeu i Camavingi Ancelotti ima izrazite fizikalce, velike prodornosti i jakog udarca, a Bellingham je već pokazao da je bolji što je bliže golu. Tchouaméni je jedini u rosteru koji je pokazao naznake te "kroosovske" mirnoće, no njemu je još očigledno potreban razvoj u tom pogledu kako bi sve "sjelo na mjesto".

Najutjecajnija madridska tiskovina Marca pak sugerira da je nemir u svlačionicu unijela posljednja ponuda iz Saudijske Arabije za Viniciusa. Prema njihovim navodima, stručni stožer Reala primijetio je da u posljednja dva tjedna Brazilac nije "svoj", te da izgleda kao da mu nedostaje motivacije. U klubu vide ponudu Saudijaca kao glavni argument za takvo ponašanje, a kad se uzme u obzir i situacija na terenu, dolazimo do zaključka da je reprezentativna pauza došla možda i u najbolje vrijeme, da se svi u Madridu u miru "resetiraju"...

Linker
05. rujan 2024 10:44