Luka Modrić je u američkom derbiju protiv Barcelone na teren izašao u 58. minuti utakmice

 AFP
ODJECI EL CLASICA

Real mora napraviti sve da dovede Mbappea, a Luki Modriću bi mogla pripasti jako odgovorna uloga

Ili će kapetan Vatrenih i Kroos imati još jednu vrhunsku sezonu ili će Real teško do trofeja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. srpanj 2023. 07:56

Kad se pobijedi Real Madrid atmosfera je savršena, Barca je u američkom El Clasicu slavila u Arlingtonu pokraj Dallasa 3:0 i gotovo počela likovati, iako je samo nekoliko dana ranije bila snuždena nakon poraza od Arsenala 5:3. Takav je mentalitet u Kataloniji. Podsjećaju li vas na nekoga?

Barca danas djeluje bolje od Reala, no daleko su dani u kojima se novac broji. U Madridu čekaju Kyliana Mbappea, ne mogu činiti velika djela bez pravog napadača, 33-godišnji Joselu, kojeg su doveli iz Espanyola gdje je dao 16 golova protekle sezone, nije ta klasa. Carlo Ancelotti pribjegao je formaciji s rombom u sredini, Tchouameni je igrao korektora veznog reda, Valverde i Camavinga na stranama, a Bellingham “desetku” iza špica Viniciusa i Rodryga. S laganim “forovima” i bez izrazitog golgetera ne osvaja se LP, a nisu bajne šanse ni u La Ligi, pa je jasno da moraju sve učiniti kako bi kupili Francuza.

PSG im je izvjesio cijenu 250 milijun eura, oni objavili da daju najviše 230, golem je animozitet između PSG-a i Reala, te bi Parižani najradije Mbappea prodali negdje drugdje, ali mnoge silnice vuku ga prema Bernabeu. Nisu ga uspjeli “ubaciti” u Saudijsku Arabiju iako su dobivali za njega 300 milijuna eura, to mu nije bilo ni na kraj pameti, sad pokušavaju s Liverpoolom koji se zagrijao za posudbu, no čini se da Real računa kako će finiširati taj posao, jer kako bi inače takav klub bio bez prave špice.

Neki su još ‘prezeleni’

Luka Modrić zaigrao je od 58. minute i s pojedinim potezima, poput pasa Rodrygu za šansu, podsjetio da je i dalje tu. Ancelotti je govorio kako njega i Kroosa ne mora provjeravati, pa je zato htio šansu dati mlađima, no koliko god u Realu iz marketinških razlog žele nove zvijezde i teže redizajnu ekipe, dojam je jasan - ili će Modrić i Kroos imati još jednu vrhunsku sezonu ili će Real teško do trofeja. Dečki koje sad forsiraju su talentirani i moćni, no i dalje “zeleni”, te nemaju igračku kompletnost i mudrost kao hrvatski i njemački rutiner. Turčin Arda Güler se zbog ozljede morao vratiti u Španjolsku.

Katalonci slave Fermina Lopeza

Barcelona slavi Fermina Lopeza, 20-godišnjeg veznjaka koji je 2016. stigao u njihovu školu, zabio je sjajan gol za 2:0 i asistirao Ferranu Torresu za treći pogodak. Na pripreme je došao tek kao jedan od mladih kojima se nije davalo velike šanse da budu u glavnom rosteru za sezonu, no sad ga Xavi hvali na sva usta. Prije godinu dana kazali su mu u Barci da je fizički preslab i krhak, da nije za njega još seniorski nogomet, ali nije se mirio, otišao je u Linares na posudbu (3. liga!) zabio 12 golova i dodao četiri asistencije, da bi sad postao hit. Naslov na Marci bio je - 30. srpnja dan Svetog Fermina.

Taj stadion u Arlingtonu jedan je od najboljih na svijetu, na njemu je Hrvatska 018. svladala Meksiko 1:0, ne čudi što svake godine na toj adresi igraju velikani koji se zapute na američku turneju. Barci je ispao sretan, iako je imala problema s ozljedama, jer Gündogan i Christensen su morali van već u prvom dijelu. Središnja figura je Ousmane Dembele, autor prvog gola, kojeg PSG mami svim mamcima. Taman se sljubio s Barcelonom, počeo uživati u ekipi otkako je Xavi trener i davati golove, a sad bi mogao otići.

Sreća za Barcu što će do ponedjeljka sve znati, jer tada je rok do kojeg može promijeniti klub za 50 milijuna eura kakvu ima klauzulu. Sve je na Dembeleu, Xavi emitira optimizam da će ostati, da je sretan i ne pokazuje znakove namjere da digne sidro. Pisalo se kao bi PSG mogao oteti i Pedrija za 110 milijuna eura, također do ponedjeljka, no igrači se ipak još uvijek ne kradu tek tako... Ključan je njihov pristanak. No, Xavi nije zadovoljan.

- Real ima jači sastav od našeg - kazao je trener Barcelone i dodao: - I sportski menadžment i predsjednik kluba znaju da nam trebaju dodatna pojačanja, te da su to ofenzivni veznjak i desni bek.

Xavi traži pojačanja

Xavi je tvrdoglav, čvrsto je naumio stvoriti Barcelonu koja može osvojiti sve, pa i Ligu prvaka, iako je u Europi posljednjih godina bila jako daleko. Gündogan je zvučno ime, bude li jednako toliko veliko pojačanje golem je posao obavljen, stigli su i veznjak Romeu, kojeg hvali za pamet i iskustvo, te stoper Martinez, iako njega nije slao na teren s Realom, kao ni Kessiea i Lengleta, koji su na prodaju. No, trener mašta o Bernardu Silvi iz Cityja kojeg će jako teško dobiti, alternativa mu je Lo Celso. Na beku Cancelo ili Ivan Fresneda.

Na valu pobjede nad Realom možda mu čelnici i udovolje. Budu li ikako mogli. Dakako, brzo će se ljetni klasik zaboraviti kad krene prava sezona. Kao i svake godine.

Što će Ilkay Gündogan donijeti Barceloni?

Barcelona je odigrala dobru utakmicu, iako se radilo o vrlo otvorenom i ofenzivnom nogometu s manje opreza nego kad se igra službeno, pa sve viđeno treba gledati s rezervom. Osim tri pogotka imala je i dodatne šanse, pogotovo Dembele i Lewandowski, Pedri je u sredini bio vrlo razigran, a koliko će Gündogan biti veliko pojačanje tek će se vidjeti. Po svemu bi trebao, jer radi se o vrlo kvalitetnom igraču, opet sheme su drugačije nego kod Pepa Guardiole. U prvom dijelu dali su jedan gol (Dembele), u drugom još dva (Fermin Lopez i Ferran Torres).

Modriću jedanaesterci u Realu nakon odlaska Benzeme?

Real je poražen od Barce 3:0, ali mogao je proći bolje jer kod 1:0 imao je kazneni udarac, ali je Vinicius pogodio gredu, a i kasnije su napravili niz šansi, tresli okvir vrata ili promašivali, pritom je i Ter Stegen imao dobre obrane. Nekoliko im je udaraca na kraju lijepih akcija blokirano.

Benzema je otišao, tko će u Realu pucati kaznene udarce nakon što Vinicius nije zabio? Jedan od određenih je i - Luka Modrić. Trener Carlo Ancelotti je kazao kako ima trojicu za jedanaesterce, Viniciusa, Rodryga i Modrića. Za reprezentaciju ih kapetan Vatrenih redovito izvodi. Nakon što mu je Kasper Schmeichel obranio u osmini finala SP-a 2018. godine, sve je zabio.

29. listopada prvi je ligaški El Clasico ove sezone, Barca je domaćin

Linker
20. svibanj 2024 20:27