ALBERTO GARDIN Nurphoto Via Afp
MODRIĆU NAKLON DO PODA

Real ne bi pobijedio da na travnjak nije ušao Petar Pan. Bez njega ne mogu, on je ‘vječno rješenje problema‘

Modrić je još jednom, u 250. mu ligaškoj pobjedi u dresu Reala, pokazao da je jedna od najznačajnijih klasa
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. listopad 2024. 08:33

Od subote navečer Luka Modrić je dodatno i značajno istaknuo svoje mjesto u panteonu velikana Real Madrida. Nakon što je ušao u posljednjih pola sata utakmice s Celtom u Vigu, postao je najstariji igrač koji je igrao u službenim natjecanjima za Real.

U 122 godine povijesti najvećeg nogometnog kluba svijeta bilo je mnoštvo velikih i posebnih igrača. Jedan u redu najvećih legendi bio je i Mađar Ferenc Puskas. Upravo je on, nastupom u studenome 1965., s 39 godina i 36 dana držao rekord kao "najstariji igrač". Punih 59 godina nije bilo onog koji se približio tom dosegu, sve dok se nije razvila legenda maestra nogometa iz Hrvatske...

Luka Modrić je u Vigu imao 39 godina i 40 dana. Po igri koju je prikazao u posljednjoj trećini utakmice djelovao je barem 10-15 godina manje, a po klasi barem jednu razinu iznad drugih igrača. Real Madrid ima fantastične napadače kao Vinicius i Mbappe. Ima moćne vezne igrače kao Valverde, Camavinga i Tchouameni, ima jednog ofenzivca posebnog kova kao Bellingham. No, niti jedan nije u stanju napraviti ono što skoro 11 godina radi Luka Modrić. To je povezati linije tako da svi imenovani te ostali igrači mogu pokazati svoje vrline.

image
MIGUEL RIOPA Afp

U Vigu je Real djelovao slabo. Jesu vodili, ali Celta, bez najboljeg napadača i igrača Aspasa, s više igrača iz U-21 selekcije kluba, djelovala je razigranije. Ne samo da je izjednačila vodstvo Reala (Mbappe) u drugom dijelu, nego nije imala prednost isključivo zbog fantastičnih obrana najboljeg golmana na svijetu Courtoisa. Kada momčadi ide loše, ako imate golmana koji vas spašava, onda će individualci Reala uvijek nešto skuhati.

Tako je i bilo, jer su dva strijelca (Mbappe i Vinicius) kaznili domaće propuste, ali tako ne bi bilo (pobjednički) da na travnjak nije ušao Petar Pan! Tako su kroničari AS-a, od prvog dana bezuvjetno pobornici nogometa Luke Modrića, naslovili igrača koji i u 40. godini ne prestaje oduševljavati. I ne samo da su ga nahvalili, ponovili po enti put, kao i prevrtljiva Marca, da je vječan i neuništiv, ali nažalost u finalu karijere, nego su njihovi analitičari i vodeći kolumnisti napisali da mu Real treba produžiti ugovor još jednu sezonu. Predvidljivo je da ako se nastavi ovakva razina Modrićeva utjecaja na igru Blancosa, da će se još jedna zima i proljeće obilježiti stalnim propitivanjem nastavka karijere hrvatskog maestra.

image
ABACA PRESS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Abaca Press/alamy/alamy/profimedia

On se pobrinuo da sam sebi na najbolji način obilježi dodatnu pozlatu legendi koju je stvorio kroz više od 12 godina trofejnih učinaka. Jalovi Real iako ima najskuplje napadače svijeta, najskuplje veznjake, a evidentno nema "igru", teško bi upisao trobod u Vigu da Luka Modrić nije povukao potez koji je za njega prirodan...

- Nije Luka napravio nešto senzacionalno novo, nego je samo ponovio ono što je njegovo normalno igranje i potez, slijedom senzacionalne kvalitete koju posjeduje - kazao je Carlo Ancelotti, sve nervozniji jer osjeća pritisak Realova okruženja i medijskih kritičara zbog manjka ideje u igri.

Nije to stvar utakmice u Vigu, nego sezonski trend. Kao da Ancelotti ne uspijeva pronaći najbolje rješenje da se razigraju sve vedete, odnosno da se teret nezadovoljnih aktera (recimo Rodrygo!) što su na klupi ili malo igraju ne pretvori u nepremostiv limit za ravnotežu u svlačionici i na terenu. Ancelotti je zbog Kroosova odlaska pogotovo inzistirao na ostanku Modrića. Svakako nije mislio da će mu utjecaj omiljenog mu igrača biti tako snažan. Činjenica je da bez Modrića (i Kroosa) Real djeluje obezglavljen, s puno fizičke moći i tehničkih potencijala, ali bez ideje i rješenja kako to oploditi.

Modrić je to pokazao u pola sata s Celtom, ne samo zbog lucidne okomice kojom je Viniciusa poslao pred gol, a Brazilac je vrhunski realizirao šansu. U svih tih pola sata vidjelo se drugačije verzije jedne te iste škvadre, koja je do tada izgledala nemoćno. Činjenica da je Modrić opet ispao "pojas za spašavanje", kako je titulirala Marca, oda je njegovom talentu i statusu, ali je istovremeno razlog velikoj glavobolji u Perezovim odajama.

image
FRANCK FIFE Afp

Real ne uspijeva pronaći ni približnu klasu playmakera. Bellingham je više realizator, nego organizator igre. Valverde nije ni po potencijalu, a ni logici Kroosov nasljednik. Camavinga je "zvijer", ali optimalan kao ‘bodyguard‘ nekom znalcu, te fizički sposoban držati visoke ritmove u oba pravca igra. Tchouameni je isto snažan, ali za razliku od Camavinge, sporiji, ziheraš, pa ne čudi da ga Ancelotti više voli koristiti kao stopera, nego kao šesticu.

Kako god bilo, Luka Modrić je još jednom, u 250. mu ligaškoj pobjedi u dresu Reala, pokazao da je jedna od najznačajnijih klasa u modernoj povijesti Blancosa. I potvrdilo se ono što su često pisali upravo iz AS-a, ako je po nečemu djelo Jose Mourinha epohalno važno (u Madridu se tretira nedorečenim poslije velikih očekivanja) onda je to za Real bilo što je 2012. godine tvrdoglavo inzistirao da ga se dovede iz Londona. I onda kada je Perez htio odustati, ozlojeđen poigravanjima predsjednika Spursa, ali i ne prepoznajući zašto je Modrić toliko bitan Mourinhu, Portugalac je rekao ili Modrić ili nitko ne treba doći.

U 2024. godini legenda još uvijek traje...

Linker
21. listopad 2024 10:02