ALBERTO GARDIN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Alberto Gardin/zuma Press/profimedia
ZA SVAKU OSUDU

Rijetko viđen izljev mržnje prema Modrićevom suigraču: Četvorki zbog ‘vješanja‘ prijeti dugogodišnji zatvor

Španjolska policija ih je uhitila još u svibnju, a četvorki se na teret stavljaju dva kaznena djela
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. prosinac 2023. 06:51

Navijači Atletica koji su zaslužni za provokativnu uvertiru prošlosezonske utakmice četvrtfinala Kupa kralja između Atletico Madrida i Real Madrida mogli bi provesti nekoliko godina iza zatvorskih rešetaka.

Četvorica članova ‘Frente Atletica‘, radikalne skupine navijača Atletica, odjenuli su lutku u dres Realovog ofenzivca Viniciusa Juniora te su je objesili za vrat na jednom od madridskih mostova, u blizini Realovog trening centra.

Preko mosta je izvješen i 16-metarski transparent u crveno-bijelim bojama Atletico Madrida na kojem je pisalo ‘Madrid mrzi Real‘.

Događaj je zabilježen u siječnju ove godine, a u svojim priopćenjima postupak navijača osudili su La Liga i Atletico Madrid.

‘‘Netoleranciji i nasilju nema mjesta u nogometu. Kao što je činila prije, La Liga će vršiti pritisak za cjelovitu istragu u potrazi za činjenicama i osudom odgovornih, zahtijevajući najstrože kaznene sankcije‘‘, pisalo je tada u priopćenju španjolske lige.

Ured javnog tužitelja u Madridu traži četiri godine zatvora za svakog od optuženih, za koje kaže da su ‘ideološki identificirani s ekstremnom desnicom‘.

Španjolska policija potvrdila je četiri uhićenja još u svibnju, a četvorki se na teret stavljaju dva kaznena djela; zastrašivanje i još jedno djelo protiv temeljnih prava i javnih sloboda. Traži se i plaćanje zajedničke odštete od šest tisuća eura.

Četvorki je još 24. svibnja određena mjera zabrane prilaska na manje od jednog kilometra od Viniciusa ili objekata za trening Real Madrida, a također im je bilo zabranjeno da priđu na manje od 100 metara od stadiona Real Madrida ili Atletico Madrida.

Tužiteljstvo tvrdi da je četvorka zajedno dogovorila akciju te da su ‘‘kao nepogrešiv znak prezira i odbacivanja boje kože žrtve i motivirane željom da potkopaju njegov osjećaj dobrobiti" objesile lutku na napuhavanje visoku 165 cm. crne kože i crne kose, odjevenu u Realov dres Viniciusa Juniora.

U optužbi se nadalje ističe kako je ‘‘u svrhu potvrde i opravdanja radnje‘‘ slika podijeljena na platformama društvenih medija, a potom kružila tradicionalnim medijima, ‘‘čime je povećana povreda zaštićenog zakonskog prava na dostojanstvo osobe, u ovome u slučaju žrtve Viniciusa i kluba koji predstavlja‘‘.

Inače, stotine navijača Atletico Madrida uzvikivalo je majmunske povike uoči susreta Atletica i Reala u rujnu prošle godine, četiri mjeseca prije utakmice u Kupu kralja.

Linker
09. svibanj 2024 01:39