Slavlje nogometaša Seville s trenerom Lopeteguijem

 DAX IMAGES/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dax Images/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
OPTIMIZAM U ANDALUZIJI

Sevilla se bitno podigla uoči okršaja s Dinamom! Pokazuje to i gesta svih igrača prema treneru...

‘Istrčali smo za željom za pobjedom, a tako će biti i u idući put. Sad razmišljamo samo o Dinamu‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. veljača 2022. 12:24

Tri boda i nastavak utrke s liderom La Lige madridskim Realom. To je Sevillina ‘zarada’ iz utakmice 24. kola španjolskog prvenstva s Elcheom (2:0, Gomez 70, Rafa Mir 75) na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan, opipljiva zarada, međutim, dobitak bi za Španjolce mogao biti i puno veći.

Za zagrebački Dinamo možda i nije bilo lošijeg trenutka da se Sevilla vrati pobjedama, a k tome i da se pojača zajedništvo, pozitivna atmosfera u momčadi. Tako se, naime, tumači gesta igrača koji su na kraju utakmice, svi do jednoga, poletjeli u zagrljaj treneru Julenu Lopeteguiju.

- To je trenutak koji ću zauvijek nositi u sebi. Igači su bili vrlo velikodušni jer smo imali težak tjedan. Logično je da pobjedu posvećujem svom šogoru Miguelu, koji nas je nepravedno i vrlo rano napustio. Puno smo patili, ali život ide dalje i mi moramo ići dalje - rekao je Lopetegui nakon Elchea, objasnivši što mu se događalo u tjednu prije utakmice.

Uza sve one nogometne stvari, od niza četiri utakmice bez pobjede (tri remija u prvenstvu, Osasuna, Celta, Valencia, poraz od Betisa u Kupu), do ozljeda i upitnika iznad forme važnih igrača.

Dugo je, dakle, Sevilla lomila Elche, trebalo joj je 70 minuta da ‘otključa bravu’, iako, uz malo više spretnost mogla je Lopeteguijeva momčad i ranije povesti. Zaslužena pobjeda na kraju, sasvim zalslužena, istaknuo je to i sam trener Lopetegui.

image

Slavlje nogometaša Seville s trenerom Lopeteguijem

CRISTINA QUICLER Afp

Nekoliko dvojbi

- Momčad je odigrala dobru utakmicu protiv čvrstog rivala i zasluženo smo pobijedili. U prvom poluvremenu nismo bili uspješni, ali u drugom smo na vrijeme zabili i pravda je zadovoljena. Odigrali smo kvalitetno kompletnu utakmicu i zbog toga sam sretan - rekao je Lopetegui, posebno zadovoljan što je stao taj loš niz s ukupno četiri utakmice bez pobjede, koji je očito dosta opterećivao sve u klubu.

- Nizovi su tu da ih se razbije, kako oni dobri, tako i oni loši. Uvijek želimo pobijediti. Nismo to radili tri utakmice u Primeri, ali imali smo šanse za pobjedu za pobjedu u sve tri. Nije ni ovo bila iznimka, istrčali smo na teren sa željom da pobijedimo. I tako ćemo napraviti i u sljedećoj.

A sljedeća Sevillina utakmica je ona protiv Dinama u Europskoj ligi (17. veljače, 21.00, uzvrat je na rasporedu u Maksimiru 24. veljače u 18.45). Dosad nije Sevillin trener Lopetegui želio o njoj pričati, sada je prvi put spomenuo sudar s Modrima.

- Tek sad možemo početi razmišljati o Dinamu. Europska liga je lijepo, ali i teško natjecanje, svjesni smo što nas čeka. Moramo se jako dobro pripremiti za Dinamo da bismo odigrali dobru utakmicu.

Tako razmišlja Julen Lopetegui, koji će iduće dane, vjerojatno, provesti u kombinacijama s kojim opcijama krenuti na Kopićevu momčad, posebno je intrigantno što će ‘iskemijati’ u napadu. Hoće li u utakmici protiv Dinama početi igrači koji su završili dvoboj s Elcheom?

Papu Gomez nije upitan, ali hoće li igrati Martial, Munir, Rafa Mir ili će opet priliku dobiti En-Nesyri, koji se u ovom dvoboju nije proslavio. Rafa Mir si je pogotkom sigurno podigao šanse da bude starter protiv Zagrepčana. Španjolci ga nazivaju ‘zaboravljenim napadačem’, jer je u posljednje vrijeme pao u drugi plan. Nije zabio mjesec dana, ali sad jest i pokazao da se na njega može računati. Martial, pak, još nije u pravoj formi nakon dolaska na posudbu iz Manchester Uniteda, to se vidjelo.

image
CRISTINA QUICLER Afp

Razdoblje adaptacije

- Martial i Corona prolaze kroz razdoblje adaptacije, stigli su u siječnju i logično ja da još nisu na najvišoj razini. A što se Martiala tiče, on može pomoći na više pozicija u napadu, gotovo na svima i vidjet ćemo kako ćemo ga koristiti u idućim utakmicama.

Španjolski mediji, poglaviti Sevillini kroničari, istaknut će da je u veznom redu igra bolje funkcionirala kad je uz Ivana Rakitića bio Danac Delaney nego Jordan. No, Thomas Delaney se tek vratio nakon oporavka ozljede, a za tu poziciju konkurira i Fernando koji je ušao pred kraj susreta i koji također ranije imao problema s ozljedom. Ima, dakle, na kraju Julen Lopetegui čak i slatke brige, koga će sučeliti ‘ratnicima’ Željka Kopića ovoga četvrtka?

- Bilo je mnogo prekida, a isto tako u prvom poluvremenu suparnik je imao više energije i radio nam je probleme, dao nam je vrlo malo međuprostora i jako se dobro branio. Elche je imao jasan plan, ali i pored toga imali smo tri čiste prilike u prvom poluvremenu. U drugom smo napravili korak naprijed u više stvari, oni su malo pali, jer su platili taj svoj silni trud. Stigao je prvi gol na vrijeme, tad je bilo lakše - opisao je Lopetegui još jednom utakmicu s Elcheom, te na neki način otkrio i recept kojim bi Dinamo mogao nastupiti u Sevilli. Elche nije znao svoj trud i energiju nagraditi pogotkom, Dinamo bi to možda mogao.

Sijeva optimizam

No, kada se sve zbroji, vrline i slabosti koje je Sevilla pokazala u ovom dvoboju, ipak na sve strane sijeva optimizam uoči utakmice s Dinamom. Jer, taj je susret u petak bio označen kao svojevrsna prekretnica, hoće li Sevilla ostati u borbi za naslov ili će se, objektivno, oprostiti od puhanja za vrat madridskom Realu. Sada na Sanchez Pizjuanu vlada pozitiva, Europska liga, Sevillino najdraže natjecanje, u prvom je planu.

Španjolski mediji uopće ne dvoje da će protiv Dinama u Europskoj ligi Lopetegui na teren poslati najbolju momčad, igrače za koje on misli da su najbolji u tom trenutku, nema štednje, neće čuvati snagu za iduće susrete La Lige.

Linker
19. svibanj 2024 02:50