Josep Maria Bartomeu

 NOELIA DENIZ/URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp
MITO I KORUPCIJA

Situacija postaje ozbiljna: UEFA pokreće istragu protiv Barcelone, pod sumnjom cijelo bivše vodstvo kluba

Španjolsko državno tužiteljstvo već je otkrilo da je katalonski klub platio 7.3 milijuna eura za sporne usluge
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. ožujak 2023. 14:59

UEFA je otvorila istragu o Barceloni za ‘slučaj Negreira‘. Katalonski klub navodno je godinama uplaćivao novac na račun tvrtki u vlasništvu dopredsjednika sudačke komisije, a sad se u priču uključila i kuća europskog nogometa.

Kako navodi Mundo Deportivo, posljedice bi za katalonskog velikana mogle biti jako teške, odnosno da bi Barcelona mogla biti izbačena iz Lige prvaka u sljedećoj sezoni.

UEFA bi mogla djelovati krajem svibnja ili početkom lipnja i to na temelju članka 50 svog statuta koji predviđa izbacivanje kluba iz natjecanja ako je isti poduzimao ‘‘bilo kakvu aktivnost s ciljem organiziranja ili utjecanja na ishod utakmice na nacionalnoj ili međunarodnoj razini‘‘.

UEFA se pri donošenju svoje odluke može pozvati na odluke domaćih ili međunarodnih sportskih tijela, na arbitražni ili državni sud, ali u tome nije obvezna.

Jasno je da je Barcelona u velikom problemu nakon službenog pokretanja istrage u Španjolskoj. Naravno, čak i da joj UEFA zabrani sudjelovanje u Ligi prvaka, ostala bi mogućnost žalbe Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS).

Katalonce u svakom slučaju čeka neizvjesno ljeto.

Linker
24. travanj 2024 09:09