NELSON ALMEIDA Afp
U SJENI EURA

Sjajne vijesti za navijače Barcelone: Leo Messi pred potpisom povijesnog ugovora!

Jedan od najboljih nogometaša svijeta po svemu sudeći ipak ostaje u Barceloni
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 23. lipanj 2021. 18:27

Leo Messi je, počevši od danas, službeno ušao u posljednji tjedan svog ugovora s Barcelonom. Na novi ugovor, iako su pregovori u tijeku, i dalje nije stavio potpis te će tako za 7 dana postati slobodan igrač ako se stvari uskoro ne finaliziraju. Ipak, do toga vjerojatno neće doći jer su obje stranke u pregovorima optimistične glede dogovora. Španjolski mediji koji pomno prate tijek događaja tvrde kako je odnos između Messija i kluba odnosno predsjednika Joana Laporte dobar, da postoji harmonija i da se i jedni i drugi nadaju brzom rješenju.

Na stolu je puno prijedloga, ideja i projekata da bi se uvjerilo Messija na ostanak.


Što se generalnih odredbi ugovora tiče, radilo bi se o kraćem, dvogodišnjem ugovoru. Barcelona bi ga htjela i duže zadržati, ali kako prenosi povjerljivi Mundo Deportivo, Messi želi napraviti skok u američki MLS na ljeto 2023., gdje bi mu Inter Miami mogao biti vjerojatno odredište. Argentincu je ključ igranje na visokoj razini europskog nogometa do tada kako bi 2022. na Mundijalu u Kataru još jednom pokušao s Argentinom do zlata. Pregovori se pretežito vode između Joana Laporte i Messijevog oca i agenta Jorgea Messija. Plaća će biti znatno manja od astronomskih brojki koje je zarađivao na dosadašnjem ugovoru, no to je za Messija nešto manje bitno u cijeloj priči. Kako se već neko vrijeme čuje iz njegovog tabora, bitne su mu sportske ambicije kluba i konkurentnost za sam europski vrh.


Barcelonu se nada da će Messi prihvatiti njihov poklon u obliku novog ugovora. Iako je Laporta već tjednima, pa i mjesecima javno govorio kako je vrlo optimističan glede Messijevog ostanka, Argentinac ih je sada doveo u situaciju gdje ga samo tjedan dana dijeli od rastanka s klubom što je unatoč dobrom tijeku pregovora veliki razlog za brigu. Pogotovo nakon slučaja s Wijnaldumom koji je u posljednjim trenucima promijenio mišljenje i prihvatio puno jaču ponudu PSG-a. Ne treba isticati da su najveći svjetski klubovi spremni napraviti istu stvar s Messijem.


Barcelona je do sada, mora se reći, napravila sjajan posao s pojačanjima. Bez ikakve odštete dovedeni su Memphis Depay, Sergio Agüero i Eric Garcia čime se nadaju da su napravili dovoljno da uvjere Messija da ostane. Očekuje se i odlazak nekoliko igrača što bi moglo stvoriti mjesta za još neka pojačanja. Pogotovo je bitno dovođenje Agüera, Messijevog velikog prijatelja.

Ako se vratimo godinu dana unatrag kada je Messi klubu poslao faks dajući do znanja da želi raskid ugovora, malo tko bi očekivao da će kapetan sada biti vrlo blizu potpisu novog ugovora i ostanku na još dvije sezone. Podsjetimo, Messi je pokušao aktivirati opciju u ugovoru da raskine ugovor s klubom, što mu Barca s bivšim predsjednikom Bartomeuom na čelu nije dopustila i što je eskaliralo u veliki sukob. U situaciju su bili uključeni Messijevi odvjetnici, kapetan se nije pojavio na prvom okupljanju momčadi, a sve skupa rezultiralo je glavnom temom ljeta u cijelom nogometnom svijetu. Mnogi su vidjeli Messija u drugom dresu za prethodnu sezonu, a pogotovo za iduću, no stvari se nisu tako rasplele. Bartomeu je u svemu ovome podlegnuo pritisku i zajedno sa svojim kadrom dao otkaz.


Iza Barcelone je nova slaba sezona što se sportskih rezultata tiče. Rano ispadanje iz Lige prvaka kao prvo, a onda i kolaps u završnici LaLige kao drugo razočaranje. U Ligi prvaka ih je PSG, klub koji im je sigurno najveća prijetnja za Messija, izbacio već u osmini finala. Unatoč tom razočaranju, nanizali su dobar period s mnogo pobjeda. Period u kojem su i podigli pehar Cope Del Rey, Messijev prvi kao kapetan Barce. Na kraju su ipak propustili veliku priliku za dvostruku krunu, upisali samo jednu pobjedu u posljednja 4 kola i završili 3. u LaLigi. Upravo su se zbog toga navijači Barce bojali da je Messi odigrao svoju posljednju utakmicu za klub.


Danas puni 34 godine


Inače, Messi na današnji dan slavi svoj 34. rođendan. Proslavit će ga u balonu s reprezentacijom Argentine koju trenutno na Copi Americi predvodi kao kapetan. Iza sebe ima nekoliko odličnih nastupa s reprezentacijom koja se nalazi na vrhu skupine A. Iako Argentinci i njihove pobjede ne izgledaju najuvjerljivije, činjenica je da imaju dugi neporaženi niz i sjajne pojedince. Messiju bi osvajanje Cope bio prvi osvojeni turnir sa seniorima Argentine.

Bio bi to sjajan zakašnjeli rođendanski poklon, no dobit će jednog već u utorak kada će s nastupom protiv Bolivije postati apsolutni rekorder Argentine po nastupima za reprezentaciju.

Linker
20. svibanj 2024 13:38