Real Madrid - Almeria

 Cordon Press/ddp Usa/profimedia
ISTRAGA U TIJEKU

Skandal nakon kontroverzne utakmice Reala podigao policiju na noge, rat Kraljeva i Barçe u novoj dimenziji

Tamošnji nogometni Savez zgrožen je činjenicom da se netko treći dokopao privatnog materijala
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. siječanj 2024. 19:14

Prepucavanja na relaciji Madrid - Barcelona, usmjerena ka povlaštenoj poziciji u očima sudaca, raznoraznim urotama i sabotažama poprimaju novu, rijetko ili čak nikad viđenu dimenziju u La Ligi. I to ne samo zato što govorimo o mogućem čistom kriminalu (Barcelona i slučaj Negreira) i “pljačkama” u režiji velikih klubova na štetu malih. Bitka za istjerivanje pravde, koju će jedna strana definirati potpuno suprotno drugoj, ove sezone seže toliko daleko da o krađi više ne govorimo u figurativnom, nego i u doslovnom smislu.

‘Netko dobro upućen‘

Netko je, naime, došao do audiozapisa sudačkih razgovora između Hernandeza Maesa i Hernandeza Hernandeza, glavnog i VAR suca kontroverzne nedjeljne utakmice 21. kola između Real Madrida i Almerije (3:2), te ih raspršio društvenim mrežama. Sudeći po dosad objavljenim audiosnimkama, u njihovu dijalogu nema ništa delikatno.

Hernandez poziva Maesa pred ekran u ključnim trenucima (poništen gol Almeriji, kazneni udarac za Real i pogodak Viniciusa za 2:2), a Maes mu govori što će i zašto dosuditi. Druga je priča jesu li te odluke ispravne, a u toj raspravi svaki madridski i katalonski uglednik gurat će svoju filozofiju i teško pobjeći od subjektivnosti ili onoga što predviđa očita, pomno osmišljena kampanja obiju strana.

image

Real Madrid - Almeria

Cordon Press/ddp Usa/profimedia

Iako Hernandez i Maes ne govore ništa kompromitirajuće, Kraljevski španjolski nogometni savez (RFEF) zgrožen je činjenicom da se treća strana uspjela dokopati zapisa njihova razgovora, koji ulazi u opseg profesionalnog i, još važnije, privatnog materijala. Ne samo da RFEF provodi internu istragu, nego je situaciju prijavio državnoj Civilnoj gardi, zaduženoj za obavljanje vojnih i policijskih zadaća. Eto kakve je razmjere poprimila prepirka dvaju najljućih rivala modernog nogometa, a koji teško zarađuju povjerenje nepristranih pratitelja, za što su velikim dijelom zaslužne i nebrojive “mrlje” iz prošlosti.

Kako je, dakle, moguće da se strogo povjerljivi materijal rasprši medijskim svijetom poput videozapisa kakvog spektakularnog pogotka? Tko je uopće dovoljno hrabar i kakve motive mora imati da izazove takav nered u Savezu i Tehničkom odboru sudaca (CTA)? Naposljetku, postoji li odgovornost ERIC-a, tvrtke iz Barcelone koja upravlja audiozapisima VAR-a? Pitanja su to kojima će se baviti Civilna garda, a bivši sudac Iturralde Gonzalez siguran je da počinitelj mora biti neki dobar poznavatelj uobičajene prakse.

- Kako funkcionira pristup programu VAR-a? Slično kao u banci. Suci dobiju lozinku koju moraju promijeniti pa imaju pristup audiozapisa svojih utakmica. Ako ju ne promjene, neki bivši suci ili članovi tog resora mogu ući u program i slušati apsolutno sve. Nije tu kriv Tehnički odbor sudaca, mislim da se radi o pojedincima. Točnije, nekom dobro upućenom pojedincu - rekao je Gonzalez, te ostavio otvorenom i mogućnost hakiranja.

Prekretna točka

Bivši sudac, inače označen kao neljubitelj Reala, sada je zauzeo madridsku stranu. Gonzalez je poručio Xaviju Hernandezu da prestane raspršivati vatru. Podsjećamo, Xavi je u osvrtu na susret Reala i Almerije kazao da “cijeli svijet vidi što se događa”, te da bi Barça “imala šest bodova više da ju suci ranije nisu oštetili”.

- Imam pitanje za Xavija. Jesu li suci isti kao prošle godine? Jesu. Je li CTA isti? Jest. Jesu li Real i Barcelona isti klubovi? Jesu. Ako je Xavi u pravu, ako suci ‘natežu’ za Real, kako je onda moguće da je prošle sezone osvojio titulu?

image

Vinicius Junior

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Mi ćemo se, pak, zapitati kada je standardna rasprava o orijentaciji sudaca prešla u rat te zavladala španjolskim naslovnicama do te mjere da se praktički više priča o sucima nego rezultatu. Sada, s nekoliko mjeseci odmaka, jasno je da je ‘slučaj Negreira’ prekretna točka. Otkad je na vidjelo izašlo da je Barcelona godinama neposredno uplaćivala milijunske iznose tadašnjem potpredsjedniku Sudačke komisije - kažu, “za uobičajene konzultacije” - u La Ligi ništa nije isto. Ostali klubovi, a posebice Real, uzeli su si za pravo glasnije progovarati o nepravdi i korupciji, a Barcelona je iskoristila situaciju da bi se postavila kao žrtva, kako je Joan Laporta rekao, “urote iz Madrida”. Predsjednik Barçe i dalje je odan istoj retorici.

- VAR se počeo zloupotrebljavati, otet je i zarobljen pritiscima koje naš protivnik kontinuirano i stalno provodi već duže vrijeme - rekao je Laporta, a stigao je i odgovor, sada putem direktora Real Madrid TV-a Jesusa Alcaidea, koji tvrdi da su izjave iz Katalonije “dimna zavjesa kojom žele staviti slučaj Negreire u drugi plan” te “pokušaj obrtanja svijeta u kojem ptica puca u sačmaricu”.

Sumirano, Real je osudio Barçu prije nego što je to učinio pravni sustav. Barça je za čitavu aferu okrivila Kraljeve koji žele uništiti njihov ugled. Uz to, oba kluba prenaglašavaju sudačke pogreške kako bi argumentirala teze i uvjerila svijet u svoju nevinost i nemilosrdnu podređenost. I dok se jedna izrazito ozbiljna priča kriminalnih obrisa na momente pretvara u vrtićko ‘koškanje’, na društvenim mrežama pratitelji su se okrenuli jednoj staroj izreci o poštenju: “Tko o čemu...”

Linker
24. travanj 2024 09:34