PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
SERGIJE KREŠIĆ ZA SN

Skandal u Španjolskoj: ‘Predsjednik Barcelone stalno govori - sad ste se nas uhvatili kada smo pobjegli Realu‘

‘Neutralni promatrači odmah su u isti koš stavili i Real, vjerujući da se i madridski klub služio istim metodama‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. ožujak 2023. 22:10

Španjolsku trese skandal, ali nitko ne jamči da će iz afere izaći i neke ozbiljnije posljedice. Protiv Barcelone su tužitelji podigli tri optužnice i to redom za korupciju u sportu, loše upravljanje i krivotvorenje dokumenata. Porezni službenici istražuju plaćanje 2,9 milijuna eura od strane Barcelone između 2014. i 2018. prema tvrtki bivšeg nogometnog suca Josea Marije Enriqueza Negreire. Hoće li FC Barcelona dospjeti na optuženičku klupu, tek treba odrediti istražni sudac. Splitski trener Sergije Krešić zimu provodi u Marbelli, uživa na suncu rivijere pored Malage.

- Vruće je, ne može se ni u košulji vani, mora se u kratkim rukavima – izvjestio nas je splitski trener.

Ali, vruće je i u Barceloni, premda Krešić drži da se u bliskoj budućnosti neće ništa posebno dogoditi.

- Još uvijek je sve velika nepoznanica sa puno upitnika. Traže se silni odgovori, mnogo je toga nejasnog. Spominje se bivši predsjednik Bartomeu, ali i aktualni Laporte za kojeg se kaže da je plaću Negreire povećao za četiri puta. Međutim, unatoč svim optužbama i istrazi, medijski analitičari smatraju da Barcelona neće snositi dublje konzekvence.

image

Sergije Krešić (desno)



VOJKO BASIC Cropix

Prema prvim najavama nema naznaka da bi se na Pirinejima mogla ponoviti afera poput Calciopolija, skandala koji je Juventus preselio u Serie B, a još četiri kluba sankcionirao oduzimanjem bodova i izbacivanjem iz europskih natjecanja u ljeto 2006. godine. Pritom su Juventusu oduzeta i dva osvojena naslova prvaka (2005 i 2006). Nešto slično u Španjolskoj se ne očekuje.

- Nitko ne najavljuje da bi afera mogla otići tako daleko. Tek se treba dokazati tijek novca. Uz to, Španjolska je ipak drukčija od Italije. Predsjednik Barcelone Laporte stalno govori "sad ste se nas uhvatili kada smo pobjegli Realu".

Sa devet bodova prednosti Barca je dočekala 25. prvenestveno kolo (11/12. ožujka). Mnogi su povezali ishodište afere sa odnosom Reala i Barcelone, jer skandal je otkrila madridska radio postaja Cadena Ser. Što će Real napraviti po pitanju optužbi prema Barceloni?

- Čeka se reakcija Reala koja bi trebala uslijediti u nedjelju. U Madridu je sastanak, najavili su čelnici kluba da će donijeti stav prema optužbama kontra Barcelone, no bez obzira na njihov stav razvidno je da bi istraga mogla potrajati godinama. Nije jednostavno dokazati optužbe, ali ono što je dobro za španjolski nogomet jest činjenica da se takvo pitanje uopće probilo u javnost. Jer, neutralni promatrači odmah su u isti koš stavili i Real, vjerujući da se i madridski klub služio istim metodama. Nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi, ali sve informacije koje izlaze u javnost donijet će veću pozornost prema sudačkoj organizaciji. Pritisak će biti veći, međutim bit će jača i kontrola u ligi gdje Real i Barcelona žive u svom svijetu.

Linker
07. svibanj 2024 06:34