Nikola Jerkan

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
NOVE MJERE

Slavni Vatreni: ‘Njega vrijeđaju od početka karijere i to se više neće tolerirati. Prekidat će se utakmice‘

‘On je mlad dečki koji gestama nekad zna privući pozornost pa i iritirati publiku, no u sebi nema zlobe‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 12:08

Problem rasizma eskalirao je kao goruće tema u Španjolskoj zbog vrijeđenja Realova napadača Viniciusa Juniora u Valenciji. U toj utakmici on je dobio crveni karton zbog reakcije prema suparničkom igraču, ta mu je kazna ukinuta, a VAR sudac suspendiran jer glavnom djelitelju pravde nije pokazao cijelu snimku na kojoj se vidi da je prvo Vinicius bio napadnut. No, ipak nije bio u konkurenciji za utakmicu s Rayo Vallecanom u srijedu, službeno je rečeno zbog ozljede koljena.

Španjolski mediji pišu da ništa više neće biti kao prije jer institucije u toj državi, koje su prilično benevolentno gledale na pojave rasizma i nasilja na stadionima i nisu ih kažnjavale, trgnule su se i promijenile kurs nakon što se igrač Reala sam odlučio sučeliti s navijačima i zaprijetio da će napustiti utakmicu. Španjolce su snašle osude i optužbe od strane predsjednika FIFA-e i UEFA-e, predsjednika Brazila, a što je također bitno direktora vodećih kompanija koje ulažu u tamošnje klubove i Ligu. Policija je uhitila sedmoricu osumnjičenik, od toga četvoricu za lutku Viniciusa koja je obješena u Madridu još su siječnju, te trojicu za zbivanja u Valenciji.

Do koje je mjere Španjolska i ranije imala problema s rasizmom i zašto je eskaliralo baš na Viniciusu iako u La Ligi ima i puno drugih crnoputih igrača. pitali smo Nikolu Jerkana, nekadašnjeg Vatrenog koji desetljećima živi u Španjolskoj, u Oviedu.

- Teško se sjetiti mojih igračkih vremena, to su ipak bile devedesete, no što se tiče Viniciusa dugo ga se vrijeđa, praktično od početka karijere u Realu. Išlo je od manjih incidenata prema većima. Podigla se velika buka na političkoj razini, pogotovo nakon što se oglasio predsjednik Brazila Lula da Silva koji je rekao kako je Španjolska rasistička država. To su ozbiljne riječi. Država kreće u velike i važne odluke, donijet će se novi Zakon i drugi propisi, to se više neće tolerirati. Kao uzor žele uzeti Engleze koji su imali takvih zbivanja – kazao nam je Jerkan da bi naglasio:

image

Vinicius Junior

JAVIER SORIANO Afp

- Španjolska nije rasistička zemlja, ali uvijek ima na stadionima skupinica koja mogu dosta utjecati i na ostale. Vlada je odlučno kazala da više ništa neće biti isto. Prije se nije davalo velike važnosti uvredama na rasističkoj osnovi, nisu se gledatelji kažnjavali zbog toga kao niti klubovi, prelazilo se preko svega.

Zašto je baš Vinicius postao meta?

- On je mlad dečki koji gestama nekad zna privući pozornost pa i iritirati publiku, no u sebi nema zlobe i takve uvrede apsolutno su nedopuštene. Sjećam se da je jednom ranije Dani Alves bio gađa bananom, no on ju je uzeo i jednostavno pojeo. Svatko reagira na svoj način.

Suci imaju ovlasti koje nisu koristili.

- Sudac u slučaju rasističkih uvrede u prvom koraku može tražiti preko razglasa da se s time prekine. U slučaju ponavljanja može povući ekipe s terena, a u trećoj navratu i konačno prekinuti susret. Zato je trebao odigrati drugačiju ulogu. Možda se radi o navikama jer to je postalo nešto kao normalno, dok nije eksplodiralo. Mislim da će biti izglasane drastične zakonske kazne jer to je jedini naćin da se problem riješi. Znate i sami da je na tribinama uvijek bilo delinkvenata - zaključio je Nikola Jerkan.

Linker
19. travanj 2024 17:38