Michel i igrači Girone

 PAU BARRENA Afp
TEŠKI ŠOK

Španjolac igra lukavu psihološku igru, a Dinamu se sviđa pogled prema Sevilli: ‘Ovo je bolno‘

U 19. kolu Betis je zagazio u još dublju krizu, a Real i Girona potvrdili kandidaturu za naslov
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. siječanj 2024. 12:02

Bace li dinamovci pogled na Andaluziju, na licima bi im se mogao ocrtati sladunjavo-podmukli osmijeh. Doduše, svašta se može promijeniti jer do susreta s Real Betisom u play-offu Konferencijske lige ostalo je nepunih mjesec i pol dana, no toliko traje i kriza Zeleno-bijelih.

Od početka prosinca Betis broji tek jednu pobjedu, i to u Kupu protiv četvrtoligaša, još četiri remija i tri poraza. Teški šok za momčad iz Seville, budući da prethodno nisu bili poraženi 13 utakmica u nizu (8p, 5n)...

Razočarani rezultatom

- Razočarani smo rezultatom, time što smo godinu započeli izgubljenom utakmicom, što smo opet poveli pa ostali bez ičega. Jasno je da nam ništa ne ide od ruke - reći će Isco, vodeći kotačić momčadi, nakon 1:2 poraza u srijedu na gostovanju kod Celte iz Viga, koja je do susreta s Betisom boravila u crvenoj zoni.

Momčad iskusnog stručnjaka Manuela Pellegrinija okarakterizirana je kao jedan od najtežih protivnika kojeg je Dinamo mogao izvući, no ako se, kamo sreće, bliska povijest preslika na budućnost, Modri se barem na Maksimiru (22. veljače) nemaju čega strašiti. Betis, naime, ima ozbiljan problem na gostovanjima. U prvenstvu su izvan svog Villamarina pobijedili samo jednom - Villarreala u prvom kolu, prije skoro pet mjeseci. Osim toga, broje šest remija i tri poraza te gol razliku 8:14, a u šest utakmica nisu slavili unatoč vodstvu, što je Isco podvukao kao još jednu zabrinjavajuću stavku.

- Iz kola u kolo radimo iste pogreške, zadovoljimo se jednim pogotkom pa na kraju neslavno zavrimo. Ima još mnogo vremena, stignemo preokrenuti situaciju, no pravi je trenutak da se svi malo više unesemo u ovaj posao - zaključio je veznjak, a trener Pellegrini naglasio iste probleme te samo poručio:

- Ovo je bolno.

Boljelo je i Madriđane na Montiliviju. Girona i Atletico priuštili su jednu od najatraktivnijih susreta sezone, no hat-trick Alvara Morate nije bio dovoljan za slavlje, već su Katalonci nanovo potvrdili da ne poznaju izraz "nemoguće". Pobjeda 4:3 pogotkom Martina u nadoknadi vremena plasirala ih je na diobu prvog mjesta s Real Madridom (48 bodova) na polovici ligaške utrke. Inače, otkad je španjolskog prvenstva, u više od 50 posto slučajeva titulu su podizali zimski prvaci. Dodamo li tomu činjenicu da su Real i Girona osjetno ispred prvih pratitelja Barcelone i Atletica, možemo ih proglasiti glavnim kandidatima za domaći naslov, pa koliko god to nestvarno zvučalo. Složit će se mnogi pratitelji, ali ne i trener Michel, čiji su komentari negdje između poniznosti i lukave psihološke igrice. Jer kad god ga pitaju za titulu, Michel mudro odgovara da Girona uopće nema ambicije prema vrhu. Tako je bilo i poslije pobjede nad Atleticom.

Titula nije cilj?

- Titula nije naš cilj. Moramo razmišljati utakmicu po utakmicu i zaraditi europsko natjecanje u idućoj sezoni, samim time ostvarit ćemo povijesni rezultat. Mi sanjamo o Europi, ali ne možemo se boriti s Realom lice u lice - kaže Michel dok ozbiljno puše za vrat Ancelottiju.

Jasno da Gironine fantastične partije više nisu iznimka nego pravilo, uostalom, impresivno je da su i Barci i Atleticu zabili po četiri ‘komada‘. Njihovi igrači tražena su roba zimskog mercata: Dovbika gleda Chelsea, Alexa Garciju Barcelona, Savia Manchester City, a navodno je Newcastle ozbiljno zainteresiran za stratega Michela, koji između redaka poručuje da je bolje odustati.

- Odlasci? Ovdje vidim igrače koji žele ispisati povijest. Otporni su na loše trenutke, posjeduju želju za napretkom i mentalitet koji je uistinu nevjerojatan.

image

Slavlje igrača Girone

PAU BARRENA Afp

Ako, pak, pitate madridske kroničare s Marce, "nevjerojatno je da igrač ovakve veličine nije starter". Stoji to u ocjeni Luke Modrića, asistenta u 1:0 pobjedi Reala nad Mallorcom, za kojeg fanovi na društvenim mrežama sve snažnije "lobiraju" na svaki spomen eventualnog produljenja ugovora po završetku sezone. No glavni lik ipak je strijelac Antonio Rüdiger.

- Odlično je iskoristio izostanke važnih igrača. Fokusiran je, pažljiv, jako dobar... - osvrnuo se Ancelotti na njemačkog stopera, koji je definitivno vratio njegovo povjerenje iako je u početku ostao u sjeni Alabe i Militaa.

U široj slici, svi Španjolci ostali su u sjeni Reala i Girone koji bi nam, ostanu li dosljedni prikazanim igrama, mogli ponuditi jednu od najneočekivanijih, ali i najuzbudljivijih "duela" u europskom nogometu.

Linker
04. svibanj 2024 09:42