La Liga tuži Man City i PSG jer igraju po drugim pravilima od Reala, Barce i drugih klubova

 JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
SVE ZBOG FINANCIJA

Španjolci krenuli u rat: La Liga diže tužbe protiv dva europska kluba, na meti i važan čovjek UEFA-e

Španjolci tvrde kako Manchester City i PSG godinama krše financijski fair-play.
Piše: SNObjavljeno: 15. lipanj 2022. 22:24

Predsjednik španjolske La Lige, Javier Tebas, već je nekoliko puta kritizirao situaciju u europskom nogometu, posebno što se transfera tiče, a posebno je glasan bio nakon što je Kylian Mbappe za ogromne novce ostao u PSG-u, odnosno Erling Haaland potpisao za Manchester City. Sada nije ostao samo na riječima, već je La Liga odlučila podnijeti tužbu protiv ova dva kluba.

La Liga je na svojim službenim stranicama objavila kako diže tužbu protiv PSG-a zbog konstantnog izigravanja financijskog fair-playa. Sličnu tužbu La Liga je protiv Manchester Cityja podigla u travnju, a sada je i nju ponovo aktualizirala.

"La Liga smatra da prakse koje provode ovi klubovi mijenjaju ekosustav i održivost nogometa, štete svim europskim klubovima i ligama te služe samo za umjetno napuhavanje tržišta i to s novcem koji se ne stvara u samom nogometu. La Liga ističe kako se neregularno financiranje ovih klubova provodi kroz izravno ubrizgavanje novca ili kroz sponzorske i druge ugovore koji ne odgovaraju tržišnim uvjetima niti imaju ekonomskog smisla", stoji u priopćenju kojeg je objavila La Liga.

Španjolci ističu kako su već angažirali odvjetnike koji će pokrenuti ova pitanja pred Europskom unijom, a ne zaustavljaju se samo na tužbi protiv klubova. Naime, oni su istaknuli kako proučavaju različite korake zbog mogućeg sukoba interesa Nassera Al-Khelaifija zbog njegovim uloga u PSG-u, UEFA-i, ECA-i i BeIn Sportsu.

"Nije prvi put da je La Liga osudila ove nekonkurentne prakse pred UEFA-om. Španjolska je organizacija uvijek vodila obranu ekonomske kontrole, a 2017. i 2018. podnosili smo prijave UEFA-i protiv PSG-a i Manchester Cityja zbog kršenja financijskog fair playa. To je rezultiralo sankcijama UEFA-e protiv oba "državna kluba", iako su kasnije poništene zbog čudnih odluka CAS-a", zaključuju iz La Lige.

Linker
22. travanj 2024 02:58