Javier Tebas
 PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
NIŠTA OD CVC-A

Španjolski nogometni savez odbacio američke milijarde za La Ligu, njen predsjednik bijesan

Savez je naveo da su razni prvoligaški i drugoligaški klubovi imali dosta pritužbi na sporazum.
Piše: HINAObjavljeno: 11. kolovoz 2021. 14:48

Španjolski nogometni savez (RFEF) odbacio je predloženi sporazum vrijedan više milijardi eura o ulaganju i podjeli prihoda između La Lige i tvrtke CVC, rekavši da dogovor "povećava nejednakost" i mogao bi utjecati na budućnost natjecanja.

La Liga, organizator natjecanja prve i druge španjolske lige, priopćila je prošlu srijedu kako je s fondom CVC postigla preliminarni sporazum o "ubrizgavanju 2,7 milijardi eura u natjecanje i klubove".

Oko 90 posto tog novca otišlo bi u 42 kluba prve i druge španjolske lige a oni bi zatim 15 posto primljenog iznosa mogli koristiti na kupnju novih igrača i plaće svojih aktualnih nogometaša. Fond CVC bi zauzvrat dobio 10,95 postotni udio u novoosnovanoj zajedničkoj kompaniji s La Ligom pa u idućih 40 ili 50 godina dobivao toliki iznos ostvarene dobiti. Ne bi pritom sudjelovao u organizaciji natjecanja u Španjolskoj.

"RFEF, svjestan različitih pritužbi i komentara raznih klubova prve i druge lige, izrazio je svoje čvrsto protivljenje ovom sporazumu", priopćilo je španjolski Savez u priopćenju u srijedu koje je izazvalo bijes predsjednika La Lige Javiera Tebasa.

"Najvažnije je da sporazum povećava nejednakost i u osnovi onemogućava razuman razvoj formata profesionalnog nogometnog natjecanja u Španjolskoj", dodaje RFEF.

Real Madrid je u utorak najavio pokretanje sudskog postupka protiv predsjednika španjolske lige Javiera Tebasa zbog dogovaranja "štetnog" posla s američkim investicijskim fondom CVC Capital Partners koji bi za 2,7 milijardi eura stekao 11 posto vlasništva nad poslovanjem La Lige.

Predjednik La Lige Tebas je u srijedu na twitteru kritizirao odluku RFEF, kazavši kako španjolski Savez nije dovoljno dobro proučio predloženi sporazum.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. ožujak 2023 19:56