Imago/imago Sportfotodienst/profimedia
LUKA PRKOSI LOGICI

Španjolski stroj za golove dobio je štake i umjetni kuk, a Modrić se doslovno ruga biologiji

Neuništivi Hrvat nastavlja ispisivati nova "oldies but goldies" poglavlja
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. listopad 2024. 21:40

Vrijeme je došlo, tijelo je reklo dosta. Liječnici su me upozorili da je na operaciju kuka bolje otići prije nego kasnije, tako da mogu lakše nastaviti s normalnim životom - porukom na (tada još uvijek) Twitteru Aritz Aduriz oprostio se 2020. godine od Athleticovih navijača. Robusni Bask, produktivan stroj za golove koji je u poznoj dobi dobacio do dresa nacionalne momčadi, umirovio se u Bilbau izazivajući sućut javnosti. S navršenih 39 već je bio na štakama.

Tri godine kasnije starosnu letvicu u La Ligi pomaknuo je Joaquin, legendarni Betisov krilni napadač koji je kopačke o klin objesio na pragu 42. rođendana, odigravši kroz dva mandata za "zeleno-bijele" 528 utakmica. Nekoliko sezona ranije sebi je osigurao mjesto u povijesti kao najstariji strijelac hat-tricka u La Ligi. S navršenih 38 za samo dvadesetak minuta utrpao je Athleticu tri komada, ali je narednih godina počeo naočigled venuti i zauzimati mjesto u rosteru mlađim igračima. Sebe i okolinu odlučio je poštedjeti Adurizove drame sa štakama i umjetnim kukovima.

Kao nož kroz putar

Otprilike na ovom mjestu trebale su završiti romantične priče o nogometnim oldtimerima u glamuroznoj španjolskoj ligi, zar ne? Zapravo - ne. Jer ovih dana nova "oldies but goldies" poglavlja nastavlja ispisivati neuništivi Luka Modrić. U subotu je kapetan hrvatske reprezentacije detronizirao velikog Ferenca Puskása s prijestolja najstarijeg Realova nogometaša u jednoj natjecateljskoj utakmici. Na Balaídosu je u igru ušao s 39 godina i 41 danom, pet dana stariji nego što je bio Puskás kada je 1966. odigrao posljednju utakmicu za "kraljevski klub".

Sezona je u punom zamahu, visoki ritam ubire žrtve u sve učestalijim ozljedama igrača, ali Modrić se lakoćom probija kroz tu neugodnu prtljagu profi nogometa

Modrić će u nastavku sezone sasvim izvjesno srušiti još neke rekorde - na pragu je ulaska u top 10 Realovih nogometaša s najvećim brojem nastupa u povijesti, s 547 kapica puše za vrat Gentu, Michelu i Camachu - ali javnost trenutačno više od brojki impresionira kvaliteta njegova nogometa. A ta je kvaliteta i dalje u skladu s imidžem kluba, dakle kraljevska. U subotu su točno tri minute na terenu bile dovoljne Realovu maestru da Viniciusu isporuči asistenciju koja je svijet ostavila bez daha. Okomito dodavanje prošlo je kroz gusti domaćinov blok kao nož kroz putar.

image
Miguel Riopa/afp/profimedia

Brazilac je u nastavku akcije istrčao pred vratara, hladno ga zaobišao i pospremio loptu u mrežu za pobjedu 2:1. Real Madrid sada u odličnom raspoloženju dočekuje prvi El Clasico sezone (26. listopada, 21.00, Santiago Bernabéu).

- Stalno ponavljam Viniju da mora utrčavati u prostor. On je brz i ako pretrči čuvara, lakše ga je pronaći ovakvom loptom - skromno je kasnije Modrić objašnjavao da je pobjednički gol rezultat drila na treningu, iako objektivno akcija ima puno više veze s Modrićevom perspektivom i lucidnošću nego s glancanjem na treningu.

"Zaslužio je sve počasti i rekorde"

Pobjednički Realov gol poslužio je kao signal madridskom tisku za novu porciju superlativa nogometašu koji se sve očitije izruguje biologiji. Kroz tjedan uoči Realova gostovanja kod Celte, Modrić je u četiri dana odigrao dvije ozbiljne utakmice za nacionalnu momčad. Na terenu je proveo svih 180+ minuta te je usput meč sa Škotskom završio prepoznat kao igrač utakmice. Sezona je u punom zamahu, visoki ritam ubire žrtve u sve učestalijim ozljedama igrača, ali Modrić se lakoćom probija kroz tu neugodnu prtljagu profi nogometa.

- Real je sretan što ima Luku Modrića. On je zaslužio sve počasti i rekorde koje je srušio. Osim što je nevjerojatan nogometaš, Modrić je i fantastičan čovjek i ovaj je klub zaista počašćen što ga ima u svojim redovima - naklonio se Carlo Ancelotti svojem veteranu nakon pobjede protiv Celte.

Linker
22. listopad 2024 00:21