StoryEditor
 Alex Caparros Getty Images
NEMA ČEKANJA?

SPREMA SE NAJVEĆA SMJENA U BARCELONI! 'AKO JE SVE OVO TOČNO, MORA OTIĆI - ODMAH!' Evo tko bi trebalo preuzeti jedan od najvećih klubova svijeta

POTRESI NA CAMP NOUU Afere se nižu u katalonskom velikanu, a pokaže li se da je predsjednik Bartomeu odgovoran za posljednji skandal, mora odstupiti i sazvati prijevremene izbore, najavila je oporba
Autor: Miho DobrašinObjavljeno: 21. veljača 2020. 17:30

Barcelonin kapetan Lionel Messi ponovio je kako je nezadovoljan nekim odlukama i ponašanjem uprave, no poručio je kako ne razmatra odlazak iz kluba čime je primirio uzburkane vode na Camp Nouu. Argentinski 32-godišnji napadač ovaj mjesec je već javno odgovorio sportskom direktoru Ericu Abidalu koji je optužio igrače da se nisu trudili pod vodstvom Ernestea Valverdea, te da trener nije imao dobar odnos sa svlačionicom.

- Ne znam što mu je bilo u glavi da to kaže, no ja sam mu odgovorio jer sam se osjetio napadnutim. Osjetio sam da je napao igrače. Previše se stvari govori o svlačionici, da ja upravljam svime, da postavljam i smjenjujem trenere, dovodim igrače... Kao da ja imam toliku moć i donosim odluke. Zasmetalo mi je što je to rekla osoba iz kluba, sportski direktor. On je odgovoran za smjenu trenera - rekao je Messi u intervjuu za novine Mundo Deportivo.

 

Messi vs. Abidal

- Valverdeovu smjenu sam loše prihvatio jer nije bio samo smijenjen dobar trener, nego i dobra osoba. Označile su nas utakmice u kojima smo mi igrači bili odgovorniji od njega, no lakše je smijeniti trenera nego sve igrače - dodao je.

 LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE AFP

  

Nakon krize sa smjenom trenera i javnog prepucavanja Abidala i Messija, uslijedio je skandal s angažiranjem tvrtke koja je na društvenim mrežama otvarala profile preko kojih je kritizirala protivnike klupskog predsjednika Bartomeua. Uprava je preko kompanije I3 Venture štitila imidž Barcelone i njenih dužnosnika, no čini se da je te profile koristila i za kritiziranje brojnih osoba, uključujući i Messija zbog odugovlačenja s produženjem ugovora.

- To me je iznenadilo. Bartomeu je nama, kapetanima momčadi, rekao isto što i na konferenciji za medije. Čudno mi je to što se događa - rekao je Messi.

Bartomeu je rekao kako kompanija koja radi za Barcelonu nije objavljivala negativne komentare. a ako se pokaže da jest da će s njome raskinuti ugovor.

- Od siječnja imamo problem za problemom. Potrebna nam je mirnoća, trebamo misliti o nogometu, o utakmicama. Ne uspijemo li se mi igrači odvojiti od toga, bit će ovo teški mjeseci - upozorio je Messi, kojeg za deset dana čeka El Clasico u Madridu.

Unatoč krizi ne namjerava otići iz kluba s kojim mu ugovor istječe u ljeto 2021. godine.

- Moja ideja je nastaviti igrati ovdje dok god klub i ljudi to budu htjeli. S moje strane nikada neće biti problema - rekao je. Messi, međutim, ima u ugovoru klauzulu prema kojoj za šest mjeseci može besplatno otići iz kluba.

- Puno puta sam imao priliku otići, bilo je mnogo zainteresiranih klubova, neki su bili spremni platiti i odštetnu klauzulu, no nikada nisam niti pomislio na odlazak. O tome ne razmišljam niti sada. Bez obzira na klauzulu, ja sam odluku donio. Ponovit ću, ako me klub želi neće biti problema.

Sve se ovo događa u predizbornoj godini, pa su izgledni novi potresi na Camp Nou. Naime, u ljeto 2021. predsjedniku Bartomeuu istječe mandat, pa ovih dana počinje utrka za njegova nasljednika. Građevinski poduzetnik Bartomeu bio je dopredsjednik, pa u siječnju 2014. automatski preuzeo mjesto predsjednika nakon što je zbog sudskog postupka bio odstupio Sandro Rosell. Bartomeu je na izborima u ljeto 2015. pobijedio, te bi trebao raspisati nove redovne izbore 2021. na kojima se neće kandidirati.

 

Font i Laporta

No, njegov kandidat je Emili Rousand, koji je u listopadu 2017. postao dopredsjednik. Njegov izbor značio bi kontinuitet sadašnje politike. Premda bi aktualna garnitura trebala ostati u fotelji još godinu i pol dana mogući su i prijevremeni izbori. Na njih poziva zasad najistaknutiji oporbeni čelnik, poduzetnik Victor Font.

- Pokaže li se da je Bartomeu odgovoran za posljednji skandal, mora odstupiti i sazvati prijevremene izbore - istaknuo je Font misleći na tvrtku koja je navodno preko društvenih mreža napadala predsjednikove protivnike, uključujući i njega. Font se već dugo priprema za kandidaturu.

Kandidat bi mogao biti i Joan Laporta, predsjednik Barce od 2003. do 2010.  Laporta se bio kandidirao i 2015. godine, no pobijedio je Bartomeu.

Neki smatraju da bi uprava mogla sazvati prijevremene izbore ako osvoji Ligu prvaka početkom lipnja, jer je s tim peharom pod rukom puno lakše ostati na vlasti. Bartomeu i Abidal će istovremeno nastojati produžiti ugovor s Messijem, jer bi i ta fotografija donijela bodove aktualnoj garnituri.

Linker
28. svibanj 2020 00:24