REUTERS/Susana Vera
MISTERIJ MODRIĆ

ŠTO SE TO DOGAĐA S HRVATSKIM KAPETANOM I NAJBOLJIM IGRAČEM SVIJETA? Real Madrid angažirao posebnog stručnjaka kako bi izvukao Luku Modrića iz krize

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 07. studeni 2018. 17:08

Što se događa s Modrićem? Izgleda nekako... kao da igra bez želje - komentirao je jedan francuski dopisnik u hodniku Santiago Bernabeua prošlu subotu dok je publika napuštala stadion. Unatoč pobjedi od 2:0 nad Valladolidom nogometaši Real Madrida ispraćeni su zviždukom. Najgore su prošli Bale i Asensio, na koje se obrušila salva pogrda kada su izlazili s travnjaka te kapetan Sergio Ramos kada je s loptom krenuo prema bijeloj točki pri izvođenju jedanaesterca.

Momčad je počela tonuti prije 40 dana, gotovo svi igrači igraju ispod lanjske razine, a nakon trećine odigranog prvenstva europski prvak zauzima 6. mjesto. U taj glib upao je i Luka Modrić. Unutar Real Madrida dubinski se analizira loša igra.

- Igraju kao da hodaju, moralo bi biti neko dodatno objašnjenje osim fizičkog stanja igrača - može se čuti oko kluba. Prva mjera bila je smjena Julena Lopeteguija i postavljanje pripravnika Santiaga Solarija. Unatoč trenerskom neiskustvu, i ulozi privremenog trenera, uprava se nada da bi svojom mladošću te statusom bivšeg veznog igrača Real Madrida mogao vratiti želju za igrom. No, protiv Valladolida publika to nije vidjela. Štoviše, mnogi smatraju da je to bila najlošija izvedba ove sezone.

Umor od Mundijala

Druga mjera bilo je vraćanje kondicijskog trenera Antonia Pintusa. Talijan, kojeg je doveo Zinedine Zidane, opet je počeo raditi s igračima kako bi im vratio energiju i svježinu nakon što je kod Lopeteguija bio marginaliziran. “Modriću nedostaje iskra“, opća je ocjena ljudi u klubu i novinara koji izvještavaju o Real Madridu. No, nitko sa sigurnošću ne može reći što se događa s hrvatskim veznjakom, koji je proglašen najboljim igračem SP-a, a onda i nagrađen za najboljeg nogometaša Europe i svijeta u izboru UEFA- i FIFA-e.

- Ja bih rekao da je umoran od lanjskog finala Lige prvaka, pa finala Svjetskog prvenstva te je nakon toga propustio pripreme s Real Madridom - kaže Anton Maena, novinar radijske postaje Cadena SER.

Lopetegui ga je postupno vraćao u igru. U najboljoj utakmici dosad, pobjedi od 3:0 nad Romom, izašao je pet minuta prije kraja pa rekao:

- Svjetsko prvenstvo me iscrpilo fizički i mentalno, pa se nije lako vratiti na najvišu razinu. No, svakim danom se osjećam sve bolje.

Tri dana kasnije, 22. rujna, odigrao je prvu kompletnu utakmicu za Real ove sezone u pobjedi od 1:0 nad Espanyolom, ali lošije u odnosu na onu s Romom. Tada nitko, međutim, nije slutio da je to početak duboke krize. Uslijedili su porazi od Seville, CSKA, Alavesa i Levantea, a sve je kulminiralo potopom od 1:5 u Barceloni. Domaćih 0:0 s Atleticom i pobjeda od 2:1 nad Viktorijom Plzen nadopunili su blijedi dojam. Nakon tih utakmica medijski izvještaji bili su uvijek isti - “Modrić je umoran nakon Svjetskog prvenstva. Još uvijek je ispod svoje prave razine“.

Prvi koraci

Protiv Valladolida je Modrić, po medijskim recenzijama, odigrao najlošiju utakmicu dosad, čime su se i kritike zaoštrile do razine da je portal Bernabeu Digital, specijaliziran za izvještavanje o Real Madridu, otvorio pitanje njegova igranja u udarnoj postavi.

- Njegove noge ne prate brzinu kojom razmišlja glava - kaže Pipe Olcina, novinar tog portala.

Upravo je zato Modrić u rukama Solarija i Pintusa kako bi ga motivirali i fizički vratili u prijašnje stanje. U svom prvom tjednu ostavili su ‘desetku’ u Madridu da se odmori i nastavi pripremati dok je momčad igrala na sjeveru Afrike kup utakmicu s Melillom. Protiv Valladolida je igrao čitavu utakmicu, unatoč blijedoj izvedbi, a Solari je odlučio ‘žrtvovati’ Casemira, koji je nezadovoljan napustio teren. Modriću žele vratiti samopouzdanje.

- Vjerujem da će se s Pintusom brzo vratiti u formu, moguće u siječnju - smatra Arancha Rodriguez, novinarka radijske postaje COPE.

- Mislim da je riječ o fizičkom problemu, jer Svjetsko prvenstvo uvijek ispostavi račun u idućoj sezoni - dodaje.

Modrić je u rujnu, nakon osvajanja nagrade The Best, poručio kako se nada da će na najvišoj razini igrati još barem tri godine.

Santiago Solari ima još Plzen i Celtu za dokazivanje

Santiago Solari danas će protiv Viktorije Plzen predzadnji put voditi Real Madrid u statusu privremenog trenera, nakon nedjeljne utakmice protiv Celte uprava će ga imenovati stalnim trenerom ili postaviti novog. Zasad je i dalje nepoznato tko bi mogao sjesti na klupu europskog prvaka nakon što je otkaz dobio Julen Lopetegui. Posljednjih dana u medije nije izašlo niti jedno novo ime. Britanske novine The Sun tvrde da se Real Madrid opet raspitivao o Mauriciju Pochettinu, kao navodno i ljetos, no da ih je Argentinac odbio navevši kako ima ugovor u Tottenhamu. Isti medij tvrdi i da je Real Madrid kontaktirao Arsenea Wengera, no da nije poslao konkretnu ponudu.

Hoće li Florentino Perez ispoštovati dogovor?

Nakon što se nagodio sa španjolskom poreznom upravom, koja ga je bila optužila za utaju poreza, Modrić još uvijek čeka sudsko ročište na kojem bi trebala biti potvrđena nagodba. Porezna uprava je, pak, zatražila da plati i dodatni porez za 2012. kada je većinu vremena igrao u Tottenhamu, na što su njegovi porezni savjetnici uložili žalbu te očekuju povrat preplaćenog novca.

Modrić se istovremeno nada kako će Real Madrid ispuniti usmeni dogovor te mu dati novi ugovor s većom plaćom. On sada zarađuje oko 7 milijuna eura, a nakon što se ljetos spominjala Interova ponuda od 10 milijuna uprava Real Madrida je pristala povećati mu plaću. Od kolovoza se ta tema ne spominje. Modrić ima ugovor do 2020. godine, a nada se novom do 2022.

Predsjednik Florentino Perez, koji je nakon pritiska pustio Matea Kovačića da ode na posudbu u Chelsea, ljetos je poručio da Modrić može u Inter samo za 750 milijuna eura. Inače, Realova politika je da se igračima koji uđu u 33. godinu ugovor ne obnavlja na više od godinu dana, a Modrić je 33. napunio u rujnu ove godine.

Rezultati by SofaScore

Linker
03. svibanj 2024 05:11