Luka Modrić i Ante Budimir

 RICARDO LARREINA Dppi Via Afp
ŠPANJOLSKI SUPERKUP

Sudar na Bliskom istoku: Luka Modrić lovi jubilarni naslov u bogatoj karijeri, a Ante Budimir sanja prvi trofej

Mini-turnir počinje u srijedu utakmicom Reala i Atletica, a Osasuna i Barcelona sastaju se u četvrtak
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. siječanj 2024. 06:26

Nastupajući za zagrebački Dinamo u mladim danima svoje fantastične karijere, Luka Modrić je osvojio tri naslova prvaka Hrvatske (2006., 2007. i 2008.), Hrvatski kup (2007. i 2008.), te Hrvatski superkup (2006.). Bilo je to prvih šest klupskih trofeja za kapetana hrvatske reprezentacije, koji je iz Maksimira transferiran u Tottenham 2008. godine. Kako engleski klub nije osvajao trofeje, berba naslova za Modrića je nastavljena u Real Madridu 2012.

Kad je tek stigao na Santiago Bernabeu, kritičari su imali naoštrena pera. Neki od njih čak su hrvatskog veznjaka prozvali i najgorim pojačanjem u Realovoj povijesti, no ubrzo su se takvi morali posuti pepelom. Kako je vrijeme prolazilo, tako je i Modrić sve više pokazivao svoje kvalitete, da bi se na posljetku ispostavilo da je njegov dolazak u Real bio pravi pogodak i za njega i za klub, a hrvatski majstor i dalje briljira bez obzira na pozne igračke godine u kojima se mnogi njegovi vršnjaci odlučuju za egzotične nogometne destinacije.

image

Luka Modrić

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Uglavnom, Modrić je u Realu od 2012. godine, te je dosad osvojio čak 23 trofeja. Najviše, zanimljivo, u Ligi prvaka, čak pet. Osim elitnog europskog natjecanja, osvojio je Modrić s Kraljevskim klubom i tri naslova prvaka Španjolske, dva Kupa kralja, četiri UEFA-ina Superkupa, pet FIFA Svjetskih klupskih prvenstava, te četiri Španjolska superkupa.

Hrvatski veznjak sada s Madriđanima u Saudijskoj Arabiji kreće po peti trofej u domaćem Superkupu. Bude li Real pobjednik ovog mini-turnira, na kojem još sudjeluju Barcelona, Atletico Madrid i Osasuna (večeras se u prvom polufinalu sastaju Real Madrid - Atletico, a sutra igraju Barcelona i Osasuna), Modrić će upisati i 24. klupski trofej sa slavnim španjolskim klubom, a ukupno bi mu to bio jubilarni 30. naslov u bogatoj i uspješnoj karijeri. U Realu 23 trofeja ima još Nacho Fernandez, a rekorderi su Marcelo i Karim Benzema, koji su ih osvojili po 25.

Veliko značenje

Iako se i dalje lome koplja oko toga hoće li Modrić na kraju sezone ostati u Realu ili će potražiti neku drugu sredinu za nastavak karijere, činjenica je da je kapetan Vatrenih i dalje važna karika u momčadi Carla Ancelottija. Podrazumijeva se da s 38 godina više ne započinje baš svaku utakmicu, no svojim je igrama i učinkom svima pokazao da je i dalje među najboljim Realovim igračima, te da je njegovo iskustvo od neprocjenjivog značaja za ekipu.

Nije Modrić jedini hrvatski nogometaš koji će ovog tjedna jurišati na trofej. U Saudijsku Arabiju je otputovala i Osasuna, za koju nastupa Modrićev kolega iz reprezentacije, napadač Ante Budimir. U aktualnoj sezoni Budimir je jedan od najboljih igrača kluba iz Pamplone, u 22 nastupa u svim natjecanjima isporučio je 10 pogodaka i dvije asistencije, a devet golova zabio je u La Ligi. Po dva pogotka postigao je protiv Girone i Granade, a po jedan o ogledima s Getafeom, Alavesom, Las Palmasom, Cadizom i Almerijom. Dakle, uglavnom je poentirao protiv momčadi koje ne spadaju u sam vrh španjolskog nogometa, no u Saudijskoj Arabiji će imati priliku dokazati napadačke kvalitete u polufinalu s velikom Barcelonom, a možda i kasnije u finalu protiv boljeg iz ogleda Reala i Atletico Madrida.

image

Ante Budimir

CESAR MANSO Afp

Za razliku od reprezentativnog suigrača i kapetana Luke Modrića, Ante Budimir nije osvojio niti jedan veliki trofej u dosadašnjoj karijeri koju je proveo igrajući za Goricu, Inter Zaprešić, Lokomotivu., St. Pauli, Crotone, Sampdoriju, Mallorcu i Osasunu, a najveći doseg u karijeri bila mu je brončana medalja s Vatrenima na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Jasno je da bi eventualni trofej za Budimira i Osasunu predstavljao pravu senzaciju, jer su konkurenti kluba iz Baskije redom velikani španjolskog nogometa navikli na osvajanje naslova. U ovom trenutku favorit za novi trofej u Superkupu svakako je Real Madrid, koji je uz Barcelonu jedini sudjelovao u tri izdanja proširenog Superkupa. Kraljevski je klub osvojio naslove 2020. i 2022. godine, Barcelona je slavila 2023., a Athletic Bilbao 2021. godine.

Komercijalni razlozi

Iako se u ostalim jakim europskim ligama Superkup uglavnom igra na jednu utakmicu, Španjolci su se odlučili za drugačiji pristup, primarno iz komercijalnih razloga. Bilo im je važno proširiti navijačku bazu i popularnost španjolskog nogometa i izvan svojih granica, ali ujedno i zagristi bogat financijski kolač kojeg su im ponudili u inozemstvu. Tako je 2019. godine Nogometni savez Španjolske odlučio proširiti natjecanje na četiri momčadi, te ga izmjestiti u inozemstvo. Najboljim ponuđačem pokazala se Saudijska Arabija, čija je vlada pristala platiti 30 milijuna eura za svako izdanje Superkupa Španjolske sve do 2029. godine.
Iako je financijski isplativa, odluka o preseljenju natjecanja izvan Španjolske nije bila popularna. Tako je 2022. vezni igrač Athletic Bilbaa Raul Garcia odigravanje Superkupa u inozemstvu nazvao ‘potpunom besmislicom’. Dodao je kako su ‘navijači zaboravljeni jer je u nogometu sada samo važno zarađivanje novca i pronalaženje sponzora’.

Sad već bivši predsjednik Saveza Luis Rubiales branio je odluku...

- Uzeli smo utakmicu koja je bila zaboravljena usred ljeta i pretvorili je u međunarodni događaj - kazao je tada Rubiales.

Tako Saudijci nastavljaju ulaganja u europski nogomet, ali i jačanje vlastite lige u koju su basnoslovnim ugovorima u 2023. godini privukli mnoge velike nogometne zvijezde poput Cristiana Ronalda, Neymara, Benzeme...

Real Madrid, Barcelona i Atletico odlučili su pomoći Osasuni. Na inicijativu Nogometnog saveza tri polufinalista Španjolskog superkupa odreći će se po 200.000 eura iz nagradnog fonda u korist četvrte momčadi kojoj ne pripadaju toliki iznosi. Novac se, navodi Marca, dijeli po broju trofeja, odnosno sportskim rezultatima, te vrijednošću koju momčadi imaju u raspodjeli TV-prava. Osasuna u tom odnosu snaga nije ni blizu gigantima španjolskog nogometa s kojima se natječe na završnom turniru, koji će biti održan u Saudijskoj Arabiji. Inače, plasman u finale donosi milijun eura nagrade, a trijumf u Superkupu bit će nagrađen s dva milijuna eura.

Linker
30. travanj 2024 12:13