Reuters / Albert Gea Livepic
POSLJEDICE PRELASKA U PSG

SUKOB BARCELONE I NEYMARA OKO BOGATOG BONUSA Brazilska zvijezda tuži bivši klub: 'Igrao si se mačke i miša s nama, ne možeš nas vrtjeti u krug'

SUKOB Brazilska zvijezda tužila je velikana s Camp Noua jer smatra da je zakinut za veliki novac, a iz kluba tvrde da je razlog Neymarov odnos prema njima prilikom transfera u PSG.
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 12. veljača 2018. 09:32

Brazilski napadač Neymar igrao se mačke i miša s Barcelonom prije nego je potpisao za Paris St Germain, istaknuo je Jordi Mestre, potpredsjednik Barcelone. PSG je u kolovozu platio 222 milijuna eura i tako aktivirao klauzulu o raskidu Neymarova ugovora, čime je tada 25-godišnjak postao najskuplji nogometaš u povijesti. Barcelona je mislila kako će on ostati u klubu, a Mestre napominje da je 200 posto bio siguran kako će ove sezone igrati na Camp Nou.

- Više od samog prelaska zabolio me način na koji je otišao - rekao je Mestre u razgovoru za novine Sports sa sjedištem u Barceloni.

- Imali smo čitavu turneju razgovora s njim, s njegovim ocem... i nisu bili transparentni - dodao je.

Soccer Football - Barcelona v Sevilla - Spanish La Liga Santander - Camp Nou stadium, Barcelona, Spain - 5/04/2017. Barcelona's Neymar, Luis Suarez and Lionel Messi celebrate a goal against Sevilla. REUTERS/Albert Gea - RC1ACAB31C00
REUTERS

- Da je on došao i rekao ‘želim otići’, kao što su to ranije napravili Cesc Fabregas, Pedro Rodriguez, Alex Sanchez i Javier Mascherano, složili bismo se s njegovom odlukom. No, ne možeš nas vrtiti u krug i ništa ne reći. Igrao se mačke i miša s nama. Došao je zatim trenutak kada smo vidjeli u kojem smjeru idu stvari, pa smo mu zato rekli da mu nećemo isplatiti bonus za produženje ugovora.

Napuhane cijene

Neymar i njegovi predstavnici nisu odgovorili na taj komentar. Neymar je obnovio ugovor s Barcelonom u lipnju 2016. čime je imao pravo na bonus od 26 milijuna eura. Taj iznos mu je bio nagrada za produženje ugovora. No, samo godinu dana kasnije prešao je u PSG i zatražio da mu se isplati dogovoreni bonus. Barcelona, vodeća momčad španjolskog prvenstva, nije mu isplatila taj novac, već ga je položila kod bilježnika. Neymar je tužio Barcelonu. Krovna nogometna organizacija FIFA proučava njegovu tužbu.

Mestre napominje kako je Neymarovo ponašanje napuhalo cijene igrača na tržištu.

- Nije nam ništa govorio. Nije rekao da se sprema prijeći u PSG. Da nam je rekao svoju namjeru, PSG bi ga odveo za manje novca, a mi kasnije ne bismo toliko plaćali za dovođenje novih igrača - rekao je direktor Barcelone.

Čestitka pomirenja

Istog ljeta je Barcelona dovela Ousmanea Dembelea za 105 milijuna eura iz Borussije Dortmund, pa prošli mjesec i Philippea Coutinha iz Liverpoola za 120 milijuna eura. Cijena bi mogla narasti ovisno o učinku.

- Neymarovo ponašanje napuhalo je cijene na tržištu. Da se ponašao drukčije mi bismo uštedjeli puno novca i ne bi došlo do ovakve medijske buke - izjavio je Mestre.

Barcelona je nedavno htjela primiriti polemiku s Brazilcem. Barem na jedan dan. Katalonski klub mu je, naime, javno čestitao 26. rođendan. U poruci poslanoj preko Twittera objavljena je fotografija jednog od njegovih pogodaka za Barcelonu uz riječi: “Goal Morning! Čestitamo, Neymare!“. Klub se sjetio njegovog gola Elcheu u sezoni 2014/2015. koji je bio lijep gol, ali ne i jedan od najboljih. U svoj prvoj sezoni je zabio atraktivniji gol Rayo Vallecanu, pa jedan fantastičan i Villarrealu, dok je upamćen ostao pogodak iz slobodnog udarca protiv PSG-a u epskoj pobjedi u četvrtfinalu Lige prvaka prošle sezone.

Čestitka je stigla u trenutku zategnutih odnosa Barcelone i Brazilca, pa se ova gesta nije svidjela nekim navijačima katalonskog kluba. Neki su ispod poruke napisali ‘izdajica’ i ‘Juda’, dok su neki tražili od kluba da izbriše čestitku.

Brazilski reprezentativac se sljedeći tjedan vraća u Španjolsku. Na Santiago Bernabeuu europski prvak Real Madrid želi spasiti sezonu, pa u toj prvoj utakmici osmine Lige prvaka traži pobjedu.

- Nemiran sam, jedva čekam da dođe ta utakmica - poručio je Neymar. - Svi se pripremamo za takve utakmice - dodao je.

Jedan od onih kojima Neymar ipak nedostaje jest hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić. Njemu, očito, ne smeta ‘iskopani rov’ između Barcelone i bivšeg suigrača.

- Neću vam lagati. Volio bih da je ovdje s nama. Osim što je veliki igrač, prijatelj mi je te mi je drag - rekao je nedavno Rakitić u razgovoru za novine Marca.

Inače, Brazilac je u suradnji sa sponzorima organizirao rođendansku feštu u Parizu na koju je pozvao i neke igrače Barcelone. Oni su se spremali krenuti zrakoplovom, no let je otkazan zbog vremenskih neprilika. Rakitić pak kaže kako igra Barcelone funkcionira dobro bez Neymara. Defenzivno su bolji, kompaktniji te igraju više momčadski.

- Moramo nastaviti bez njega. Barca nisu jedan, dva ili pet igrača. To je najveći klub na svijetu te moramo nastaviti funkcionirati - napomenuo je.

Barcelona ove sezone nezaustavljivo grabi prema naslovu prvaka Španjolske i Kupa, dok će u osmini finala Lige prvaka igrati protiv Chelseaja.

Linker
28. travanj 2024 20:24