Uskoro ide prema Španjolskoj?

 ADRIAN DENNIS Afp
CITY GA JE TEK DOVEO

Svjetski velikan pripremio 200 milijuna za Haalanda? Norveški monstrum već uči novi jezik

Norvežanin briljira u Engleskoj, ali mogao bi brzo ponovo promijeniti klub.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. studeni 2022. 10:06

Erling Haaland (22) nije se još do kraja ni smjestio u Manchesteru, a svakim danom jačaju priče o njegovom relativno brzom odlasku. Naravno, u krupnom je planu Real Madrid.

U Engleskoj su klauzule u ugovorima zabranjene, ali uvijek postoji način da se pravila zaobiđu. Napokon, opcija otkupa u ugovoru mladog Norvežanina ne odnosi se na engleske klubove, nego vrijedi samo za inozemstvo. Prva klauzula "aktivira" se u lipnju 2024., te će ga se moći dovesti za 200 milijuna eura, a u ljeto 2025. za 175 milijuna. Cijena će svake sljedeće godine nastaviti padati, s tim da klub koji ga odluči dovesti mora računati na jako skupe agencijske usluge.

Ne čudi što se Real Madrid naziva glavnim konkurentom za Haalanda. Ljetos je španjolski prvak bio angažiran oko transfera Kyliana Mbappéa iz PSG -a, a kada je posao pao Haaland je već imao dogovoren ugovor s Manchester Cityjem. No, to nije obeshrabrilo Španjolce: prema ESPN-u i Skyu, Perez je već "odobrio" Norvežanina kao glavnu metu za transfer u ljeto 2022. godine.

Realu odgovara činjenica da do tada Norvežanin neće napustiti Englesku. Dok je Karim Benzema u vrhunskoj formi, pozicija napadača neće se dirati. Neupitno je - međutim - da će se u dvije godine puno toga promijeniti, prije svega dob glavnih igrača Real Madrida. Luka Modrić i Toni Kroos imat će 39, odnosno 34 godine. Veznjaci spremni za preuzimanje njihovih uloga već su u Madridu. Aurélien Tchouaméni i Eduardo Camavinga svaki mjesec dobivaju sve više prostora za igru, a Federico Valverde već je nezamjenjiva figura u momčadi, kao i gore spomenuti veterani. Bokovi napada već su mladi: Vinicius ima 22 godine, Rodrigo 21. no, vratimo se Benzemi: 2024. će napuniti 36 godina i bit će realno spreman za bitno manja opterećenja, odnosno minutažu.

Haaland je neupitno savršena zamjena za Francuza. Već sada je brutalan egzekutor, a za dvije godine s Guardiolom osnažit će i kombinatornu igru, što mu je sada slabija strana.

Je li sam Erling spreman za transfer? Kako prenosi AS, nakon prelaska u Manchester City počeo je učiti španjolski. Što, doduše, ne upućuje na izravnu namjeru preseljenja u Madrid. Momčad ima trenersko osoblje koje govori španjolski, a tu su i španjolski nogometaši Aymeric Laporte, Sergio Gomez i Rodri. Španjolski govore i Argentinac Julian Alvarez te Portugalci Ruben Dias, Joao Cancelo i Bernardo Silva. City stoga uvjerava sve: Haaland uči jezik kako bi poboljšao komunikaciju.

Haaland je, inače, već dugo obožavatelj Španjolske. Ima kuću u Marbelli, gdje Norvežanin često dolazi na odmor i uživa na prekrasnim plažama. Uz sve to Erlingov otac tvrdi da njegov sin želi igrati u svim ligama Petice i da ni u jednoj neće ostati dulje od tri do četiri godine.

U 17 utakmica za Manchester City Haaland ima 23 gola i tri asistencije. Svjetsko prvenstvo u Kataru će propustiti. Dakle, ima vremena da dodatno napuni baterije i nastavi rušiti rekorde Premier lige. A klauzulu o transferu već u ljeti 2024. nitko neće maknuti...

Linker
17. travanj 2024 10:44