Mateusz Porzucek/imago Sportfotodienst/profimedia
‘NAJVEĆI TALENT PLANETE‘

Teška agonija za ‘španjolskog Harry Pottera‘: Briljirao je s 18, ali nisu ga bez razloga preklinjali samo jedno

Impresivni rekord debitantske sezone označio je početak noćne more
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. studeni 2023. 13:30

Hvatali smo se za glavu tog ljeta 2021., kada su nas Španjolci dotukli ispratili iz osmine finala Eura 5:3 pobjedom u produžecima. Ni oni nisu trajali mnogo duže, već na idućoj stepenici zaustavila ih je Švicarska boljim izvođenjem jedanaesteraca. Bio je to "hladan tuš" za ponajbolju nogometnu naciju modernog doba, a strasti su se posebno uzburkale u Kataloniji, gdje su stanovnici Camp Noua doživjeli još jedno iznenađenje. Tada 18-godišnji Pedri obznanio je Barceloni da - nakon samo četiri dana odmora - leti za Tokio na Olimpijske igre, u kojima će uhvatiti srebro.

‘Nenormalan dječak‘

Zašto je odluka veznjaka toliko izludila čelnike Barcelone? Pedri je, naime, prethodno odradio debitantsku sezonu uz bok Lionelu Messiju, a govorimo o jednom impresivnijih ulazaka u katalonski dom. Tadašnji trener Ronald Koeman planirao ga je poslati na posudbu, ali kad je na prvim treninzima vidio poteze i stav pet milijuna eura vrijednog pojačanja iz Las Palmasa, znao je da bi odricanje od takvog igrača bila grehota. Mladić koji uzora oduvijek vidi u Andresu Iniesti s loptom u nogama zaista tako i izgleda, zaključili su Katalonci. Koeman se ugodno iznenadio, a suputnici talentiranog Španjolca nimalo, znajući od ranije da Pedri u samo nekoliko trenutaka može šarmirati svakoga.

- Još kao dječak privlačio je veliku pozornost, ljudi u dolazili samo da bi njega gledali. Bio je 10-godišnjak kakvog ne viđate svaki dan, nakon jedne u nizu vrhunskih partija došao sam do njega i pitao kako mu uspijeva biti tako jednostavan, a tako odličan. "Ne znam, dolazi mi prirodno", odgovorio mi je, a ja sam mu rekao: "Ne, Pedri, to što radiš nije ni normalno ni prirodno" - kazao je jednom prilikom Ruben Delgado, Pedrijev trener iz dječačke dobi u Laguni, iz koje će preseliti u Las Palmas 2019.

image

Gavi i Pedri

Giuseppe Cacace/afp/profimedia

- Gledao sam ga u Las Palmasu punih 10 minuta i odmah zvao Barcelonu, rekavši da imam pravog veznjaka. Pitali su me jesam li siguran. Što sam odgovorio? Da sam uvjeren, ne sto, nego tisuću posto! On je ‘taj‘ - govorio je Toni Otero, skaut koji je Pedriju trasirao put u katalonski dom, tri godine nakon što je Real Madrid procijenio da isti veznjak na zakazanim probama nije zadovoljio.

Da, tek pokoji pečat nedostajao je da Pedri odjene bijeli dres, ali odbijenica s Bernabeua nije ga strašno pogodila. Ionako je oduvijek preferirao Barçu, simpatiju mu je usadio njegov otac Fernando, začetnik navijačke udruge Pena Barcelonista, jedne od prvih na prostoru Kanarskog otočja posvećene Blaugrani. I Fernandovi snovi ostvarili su se kada je sin zaigrao u plavo-ljubičastom i ekspresno postao prvotimac s očiglednim liderskim crtama. Dokazuje to i podatak da je Pedri u debitantskoj sezoni odigrao čak 52 utakmice za klub u svim natjecanjima, prometnuvši se u glavnu uzdanicu momčadi, predodređenog nositelja Barçe u bliskoj budućnosti.

Preko 300 dana izvan pogona

Istovremeno je nastupao za U-21 selekciju Španjolske, a snažni tempo nastavio se odlaskom na spomenuti EP sa seniorima. Zato je katalonski klub preklinjao Pedrija da otkaže Olimpijske igre u Tokiju, znajući da krucijalni adut za sretnu budućnost ulazi u visoki rizik. Međutim, mladić krhkog stasa nije slušao, zaputio se u Japan i, naposlijetku, do kraja sezone 2020./2021. prikupio 74 nastupa - više od svih igrača Europe, vrijedi opet naglasiti, sa samo 18 godina! Impresivni rekord sezone označit će i početak agonije, u kojoj jedni upiru prstom u tvrdoglavog Pedrija, drugi u medicinsko osoblje, a treći u sami klub.

- Barça ga nije smjela toliko koristiti. Da su mu pružili barem malo odmora, Pedri danas ne bi patio od ozljeda - izjavio je prije dvije godine njegov suigrač iz reprezentacije Pau Torres.

image

Pedri

AFP

Tijelo je dobro upamtilo preopterećenje, mladić koji je 2021. osvojio Golden Ball kao prvi Barçin igrač s takvim trijumfom nakon Messija (godinu kasnije će ju podići i Gavi), postao je iznimno podložan ozljedama. Nakon srebra na OI u Tokiju, dakle kolovoza pretprošle godine, Pedri se ozlijedio u sedam navrata, a u čak pet slučajeva radilo se o tetivi desnog bedra, koja ga i sada odvaja od travnjaka. Slikovitije i prošireno, otkad je stigao u Barçu, Pedri je preko 300 dana proveo oporavljajući se od ozljeda te propustio 34 posto svih utakmica ili, u prosjeku, svaku treću! Već u drugoj sezoni brojka klupskih nastupa u svim natjecanjima s 52 se srozala na 22, pa malo porasla na 35 u prošloj, tijekom koje je bio i jedan od najboljih igrača Španjolske u Kataru.

- Pedri je Harry Potter - kazao je nakon Mundijala smijenjeni Luis Enrique, oduševljen vizijom, razigravačkim sposobnostima, "mesijevskim" dodirom i ostalim karakteristikama što krase veznjaka neizmjernog potencijala.

- Ne postoji igrač poput njega, već sada je najbolji na svijetu na svojoj poziciji. Na planeti nema većeg talenta od Pedrija - nešto ranije ustvrdio je Xavi Hernandez.

Međutim, pitanje je što će Xavi imati od "najvećeg talenta planete". Krajem rujna ponovila mu se ozljeda tetive. Predikcije su ukazivale na maksimalno pet tjedana pauze, a vratio se tek u prošlom kolu, nakon dva i pol mjeseca odmora. Jasno je da kontinuitet Pedrijevih ozljeda ne obećava ništa dobro, u Barceloni postoji opravdani strah da će ga problemi s tetivom pratiti čitavu karijeru. Bilo bi zaista tužno da jedan takav rijetko viđeni dijamant završi u skupini onih nesretnika koji zbog ozljeda nisu ispunili ni polovicu potencijala...

Linker
03. svibanj 2024 12:26