Arda Güler je igrao za Tursku protiv Hrvatske

 TOM DUBRAVEC Cropix
STIŽE U MADRID

Tko je čudo od djeteta koje je Real ‘oteo‘ Barceloni? On je i umjetnik i zanatlija, s 18 je postao reprezentativac

Mladi turski ofenzivac je debitirao za Fenerbahçe sa 16 godina
Piše: SNObjavljeno: 05. srpanj 2023. 18:36

Mladi i silno talentirani. To je moto kojim se madridski Real vodi posljednjih godina u dovođenju pojačanja. Naravno da na Santiago Bernabeu dolaze i nogometaši koji ne odgovaraju ovom kriteriju, ali Real je najviše ulagao u igrače poput Judea Bellinghama, Auréliena Tchouaménija, Eduarda Camavinge, Rodryga ili Viniciusa Juniora. Oni bi trebali nositi igru Reala sljedećih godina, ali Madriđani tu ne staju. Već su dogovorili dolazak 16-godišnjeg Brazilca Endricka iz Palmeirasa sljedeće godine, a na pragu su dovođenja turskog čuda od djeteta, 18-godišnjeg Arde Gülera.

Güler je član Fenerbahçea, a iako je punoljetan postao tek u veljači, bio je dio prve momčadi svojeg kluba kroz cijelu sezonu, a posebno u njenom drugom dijelu. U svim je natjecanjima prošle sezone upisao 35 klupskih nastupa u kojima je postigao 6 golova i imao 7 asistencija. U studenom prošle godine debitirao je za seniorsku reprezentaciju Turske, a gledali smo ga i u dvoboju protiv Vatrenih u ožujku kada je dobio posljednjih 20-ak minuta igre. Uglavnom igra na poziciji ofenzivnog veznog i desnog krila, ali može pokriti i drugu krilnu poziciju, spustiti se malo defenzivnije u veznom redu, ali i biti takozvani drugi napadač.

image

Güler

SESKIMPHOTO/SESKIMPHOTO/PROFIMEDIA Seskimphoto/seskimphoto/profimedia

Njegove igre pobudile su veliko zanimanje europskih velikana koji su ga željeli dovesti ove sezone, a na kraju se sve pretvorilo u borbu između Reala i Barcelone. Katalonci su u Istanbul poslali sportskog direktora Deca da zaključi posao oko Gülerovog dovođenja na Camp Nou, ali on se vratio praznik ruku. Mladi ofenzivac odlučio se na Real koji je tako još jednom pobijedio u utrci oko dovođenja mladih igrača. The Athletic tvrdi kako će se u sljedećih nekoliko dana i službeno objaviti njegov prelazak u Madrid. Fenerbahçe će na ime odštete dobiti 17,5 milijuna eura, koliko iznosi njegova izlazna klauzula, te još 20% profita od sljedeće prodaje. Mediji ističu kako će Real platiti i poneki milijun više kako bi odlazak iz Turske prošao najlakše što može.

The Athletic u svojoj seriji tekstova o 50 mladih igrača na koje treba obratiti pažnju donosi analizu Gülera kojeg nazivaju najvećim talentom turskog nogometa. Ističe se kako je on za Fenerbahçe debitirao prije dvije godine pod vodstvom tadašnjeg trenera Vitora Pereire koji mu je dao priliku u kvalifikacijama Europske lige iako je mladić imao tek 16 godina.

- Proveo sam pet sezona u akademiji Porta i u tom razdoblju vidio sam samo nekoliko igrača talentiranih poput Arde - objasnio je tada Pereira svoj potez.

Samo nekoliko dana nakon debija, Güler je namjestio jedini gol na utakmici turske Super lige protiv Antalyaspora. Nakon toga je redovno bio u kombinacijama za prvu momčad Fenerbahçea, a osim svojom igrom, oduševio je svojom zrelošću.

‘Na stranu njegova tehnička sposobnost, ali način na koji je Güler igrao u velikim istanbulskim derbijima u tako nježnoj dobi izaziva veliku razinu poštovanja‘, piše The Athletic koji prenosi i njegove riječi:

"Ne osjećam nikakav pritisak. Moram igrati sa srećom i zadovoljstvom, a ne s pritiskom. Pokušavam pritisak pretvoriti u sreću", izjavio je Güler jednom prilikom.

image

Güler je za Tursku upisao 4 nastupa

HAKAN BURAK ALTUNOZ Anadolu Agency Via Afp

Njegova statistika je impresivna. U vrhu je Super lige po broju asistencija na 90 minuta, ključnim dodavanjima, dodavanjima u posljednjoj trećini terena, uspješnim driblinzima, ali i odigranim kontranapadima. Ima sjajan prvi dodir i pregled terena, u stanju je takozvanom ‘prvom loptom‘ izbaciti cijelu protivničku obranu, sudjeluje u obrambenim zadacima svoje momčadi, žestok je u presingu, a uz to sjajno pogađa iz slobodnih udaraca.

‘Güler je i umjetnik i zanatlija. Njegova sposobnost čitanja igre pojačana je sjajnim driblingom na malom prostoru i pogođenim slobodnim udarcem za slobodnim udarcem. Njegova vizija i kreiranje prilika za druge jasno pokazuje zbog čega su se Real i Barcelona borili za njega te zbog čega na Santiago Bernabeu trljaju ruke jer se mladić odlučio za njih‘, zaključuje The Athletic.

Arda Güler je definitivno igrač koji je zaslužio svu pažnju koju je dobio. Njegov talent je nevjerojatan i sada ostaje samo da vidimo hoće li se razviti na pravi način. Real je uglavnom pogađao s mladim nogometašima koje je dovodio posljednjih godina. Sada je red na 18-godišnjeg turskog veznjaka.

Linker
04. svibanj 2024 15:57