JOSEP LAGO Afp
SVE ZA BARCELONU

Tko se tolikog novca odrekao u životu? Legenda šokirala javnost, ali ovo što sprema nitko nikad nije napravio

Tom bi gestom Pigue odao počast kakvu valjda nitko u povijesti nogometa nije odao klubu u kojem je igrao
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. studeni 2022. 07:58

Gerard Piquet ponajbolji je središnji branič ovog stoljeća. Ne samo u Barceloni, nego u svijetu općenito. Iza njega je 14 godina slave i posvećenosti Barçi. I još godinu i pol dana ugovora koji mu s dugovima ukupno jamči oko 30 milijuna eura. Zašto stoga drugi kapetan momčadi napušta brod usred sezone?

Sve dok navijači Barcelone ne doznaju razlog – ili razloge – njegovog oproštaja, teško je nagađati. Jesu li to nogometni razlozi? Posljednju dionicu prošle sezone igrao je ozlijeđen, držao se jer ga je Xavi trebao.

Ove godine izgubio je status i ritam. Nakon debakla u Ligi prvaka po prvi put je na svojoj koži osjetio okrutne zvižduke s Camp Noua. Nije želio da obožavatelji i dalje gledaju verziju koja je daleko od njegovih najboljih izdanja? Je li ga predsjednik Barcelone Laporta u Skupštini pokazao kao otrovnu strijelu? Je li težak sudski proces za proviziju od 24 milijuna za organizaciju Superkupa bio razlog? Obiteljski problemi?

Dok čekamo objašnjenje, kako je Barça? Nogometno, Xavi je izgubio svog petog središnjeg braniča, što nije neka drama. Ekonomski? To će ovisiti o sporazumu o raskidu. Ako doista oprosti godinu i pol ugovora, te dugove koji postoje, kao što je to u svoje vrijeme učinio Puyol, vratit će si status Barcinog heroja. Puyol se tada ipak odrekao neusporedivo manje novca.

Financijski ‘fair play‘ bit će u tom slučaju uvelike riješen gestom s kojom će Piguet odati počast kakvu valjda nitko u povijesti nogometa nije odao klubu u kojem je igrao. Pričamo o 30 milijuna eura. Tko se tolikog novca odrekao u životu?

Linker
03. svibanj 2024 07:34