Messi čestita Modriću
 LLUIS GENE/AFP
ANALIZA STRUČNJAKA

‘To što je Modrić napravio je pravo remek-djelo, pogledajte opet snimku! A Koemanu šef slaže momčad...‘

Nekadašnji trener Hajduka, već dugo godina na španjolskoj adresi, komentirao je El Clasico
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. listopad 2020. 14:51

El Clasico je gotov, ostala su pitanja, teme, rasprave. Što je dobio pobjednik, što je ostalo gubitniku, kome je budućnost saveznik, a kome neizvjesna patnja. Odgovore na sve navedeno potražili smo u Marbelli, čiji je stanovnik već dugo godina Splićanin Sergije Krešić. Ne treba predstavljati, nestvarno zvuči da su iza Krešića više od dva desetljeća trenerskog posla u Španjolskoj. Nekoć drugi dom, a danas prvi.

- Nismo ovog ljeta dolazili u Split, korona je promijenila planove. Ostali smo supruga i ja u Marbelli - otkrit će nam Krešić i jednu privatnu pojedinost prije nego se okrenemo analizi El Clasica. Gledao je Krešić na TV-u utakmicu iz Barcelone i bez oklijevanja započeo priču koja ishodište vuče još iz ljetnog mercata. Nije utakmica svijet za sebe, ima pretpovijest, događaje koji kreiraju zbivanja na terenu.

- Predsjednik se pokazao problemom kod Barcelone, tu je prednost Reala. Madriđani imaju Florentina Pereza, koji je osluhnuo trenera i igrače, a predsjednik Barcelone Bartomeu napravio je nekoliko pogrešnih poteza u tom segmentu odnosa - krenuo je Krešić s analizom.

image
Sergije Krešić i Mišo Krstičević
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Udar na Messija

- Odnos predsjednika prema Messiju doveo je do aktualne situacije. Messi, koji nikada u skoro 20 godina igranja za Barcelonu nije stvarao problem oko financija, dobio je spuštenu rampu u trenutku kada je htio napustiti Camp Nou. Predsjednikova najava “morat ćemo na sud” jasno je implicirala i moguću stanku u Messijevu igranju, a to je zaista nepotreban sukob s najvećom zvijezdom momčadi. S jednim Messijem koji nikada nije izrekao riječ kontra interesa Barce, s čovjekom koji je ikona kluba, ali ujedno i navijač.

Ali, nije to sve, u priču ulazi i sukob s Luisom Suarezom, te “čišćenje” svlačionice po jednom kriteriju.

- Suarez je Messijev kućni prijatelj, njegov odlazak je udar na Messija, prije svih. Tu je Koeman pokazao da nije trener kao što je nekoć bio igrač. Minutu razgovora posvetio je Suarezu. To se ne smije dogoditi. Barcelona danas nema golgetera, a Suarez je olako otpušten.

Ne treba brojati godine

I tako polako hvatamo nit analize koja vodi do derbija. Utakmice koja je pečat dobila ulaskom Modrića u finišu dvoboja.

- Prvo ću kazati nekoliko riječi o igri Barcelone. Svodi se na dodavanje lopte Messiju, kojeg blokiraju dva-tri igrača. I tu je kraj napada, jer Barcelona nema igrače koji će preuzeti odgovornost. S druge strane, Real odigra visoki presing u posljednjih 15-ak minuta, preko Modrića i Vazqueza sruši igru Barcelone koja igra dobro, ali igra sporo. Danas, ako brzo ne predaješ loptu ne možeš nikoga dobiti. Posljednji gol, Modrićev, za mene je malo remek djelo. Nije običan pogodak, a tko sumnja neka ga pogleda još koji put.

Idemo raščlaniti Modrićev status u Realu. Dva pogotka u dvije zadnje utakmice, ali i dva različita izdanja Reala i njegove “desetke”.

- Odmah ću reći, ovakav Modrić može trajati u Realu do ljeta 2022. Dakle, ovu i još jednu sezonu. Do 37. godine? Da, i ne treba brojati godine. Modrić ne može igrati po 90 minuta dvije utakmice u tjedan dana, ali može jednu. Ili može po 50-ak minuta svaku. Ali, Modrić je znalac koji oplemenjuje igru i pritom oduzme najviše lopti bez prekršaja. Što se tiče njegova ostanka u Madridu, jedino je pitanje filozofije Reala. Treba li Realu igrač njegova profila, tu je jasan odgovor na temu koliko će još nositi desetku Kraljevskog kluba.

image
LLUIS GENE

Koeman je izgubio prvi El Clasico kontra Zidanea i svima je jasno gdje je ključna odgovornost, jer u rezultat su ugrađeni potezi trenera.

- Bojim se da Koeman nije taj, da neće podići Barcelonu. Zašto? Prvo, jer je dopustio da mu predsjednik slaže momčad, a drugo što nije doveo igrače koji će preokrenuti lošu situaciju iz prošle sezone. Koeman gradi igru na Messiju, pored njega ima mlade igrače kojima treba vremena, a Messi više nema vremena. Nakon Guardiole koji je preporodio Barcelonu u svim segmentima, nitko osim Luisa Enriquea nije bio na tom tragu. S druge strane, Zidane čuva starije igrače, balansira momčad i naposlijetku, ima širi i kvalitetniji kadar.

Samo jedna šansa

Znači li to da je pouka iz El Clasica kako bliska budućnost pripada Realu?

- U ovom trenutku je Real u prednosti, a Barcelona ima samo jednu šansu, a to je dovesti nekoliko novih igrača za preokret situacije. U nogometu nema jučer, ima samo danas i sutra. Zidane je uspio pronaći način razgovora sa svojim igračima i da ih pripremi za utakmice. Za razliku od Barcelone, gdje je predsjednik kluba u sukobu s igračima koji ga žele maknuti. Toliko je loših stvari napravio, teško je i vjerovati. Hoće li novi čovjek na čelu Barcelone nešto promijeniti, ne mogu reći. Barcelona ima momčad, ali nemaju probojnosti, dubine, nemaju ni strijelca realizatora. El Clasico je jasno pokazao, Real je ove sezone u puno boljoj situaciji.

Linker
17. travanj 2024 05:37