AFP
HRVATSKI TRENER RAZOČARAN

‘To što se dogodilo Barci ne može ni hrvatskom drugoligašu kada ozbiljno igra s Hajdukom ili Dinamom!‘

‘Potjerali su Messija i sve se promijenilo preko noći‘, smatra Sergije Krešić.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. listopad 2021. 17:47

Sredinom prošlog desetljeća La Liga je predstavljala vrhunski nogometni doživljaj. Najveći, bez premca. Obračuni Lionela Messija i Cristiana Ronalda pretvorili su španjolsku ligu u mitsko nadmetanje, sve ostale lige Petice zavidno su gledale La Ligu. Niti engleski milijuni za TV-prava, ni skupe momčadi s Otoka pod patronatom ruskih i azijskih biznismena nisu se mogli nositi s čarolijama koje su gledateljima širom Globusa nudili magični Messi i neustrašivi, poput Supermana spremni Ronaldo. I onda, kao da je netko ugasio svjetlo, lupnuo madioničarskim štapićem i čarolija je nestala u trenu.


- Preko noći se sve izgubilo. Ne u jednom mjesecu, tjednu ili danu. U sekundi se izgubila čarolija odlaskom Messija. Ronaldov prelazak u Juventsu dao je naslutiti promjenu, ali Messijevo napuštanje La Lige definitivno je sve promijenilo - potvrđuje i iskusni stručnjak s golemim španjolskim iskustvom Sergije Krešić.

image
Sergije Krešić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


- Nažalost, španjolska La Liga je danas pala na posljednje mjesto među ligama Petice. Slabija od engleske, njemačke, talijanske i francuske lige.

Pada financijska moć

Tjedan na izmaku potvrdio je konstatirano. Barcelona je u Ligi prvaka ponižena na Luzu ‘tricom’ Benfice, Real Madrid osramoćen na Santiago Bernabeu šokantnim porazom od Šerifa. U isto vrijeme, Messi je zabio prvijenac za PSG, a Ronaldo u zadnjim sekundama za pobjedu Manchester Uniteda. Njihova magija još uvijek živi, ali više ne u Španjolskoj.
- Nekoć su nogomet igrali siromašni, a gledali bogati, no danas je obrnuto. Gledaju siromašni, a mogu igrati samo bogati. Novac sve okreće, a španjolska ekonomija više nije na razini koja bi pružila spektakl nogometnoj ligi na Pirenejima. Real Madrid i Barcelona dobivaju najveći novac od TV-prava, uzimaju više od 70 % ukupnog iznosa, ali to su još uvijek manji iznosi od onoga što dobije svaki premierligaš u Engleskoj. Financijska moć La Lige već je neko vrijeme u opadanju, a odlaskom Messija srušila se veličina, nestao je mit.

image
Sergije Krešić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


Da je španjolska liga u golemim problemima jasno govori i stanje u kojem se nalaze velikani. Dugo se ovog ljeta najavljivao dolazak Kyliana Mbappea u Real Madrid, međutim, na Santiago Bernabeu su na kraju stigli mladi Camavinga iz Rennesa, te Alaba u statusu slobodnog igrača. Barcelona je još teža priča, jer ljeto na Camp Nou obilježili su Messijev odlazak i nestvarno veliki dug.

Nije imao izbora

- Po mojem sudu, Messi je potjeran iz Barcelone. Nije imao izbora nego otići nakon niza neispunjenih obećanja. Više od 20 godina je proveo u Barceloni i novac nikako ne može biti središte problema njegova odnosa s klubom. Istina da je Barcelona cijelo ljeto samo prodavala i pritom dovodila slobodne igrače bez odštete, ali isto tako je logično pretpostaviti da Messi nije sam zahtjevao odlazak. Već je Laportin prethodnik Bartomeu imao namjeru riješiti se Messija, jer nije mogao s njim upravljati. Ali, bez Messija Barcelona je samo nastavila gubiti svojke ikone. Koliko su klubova u karijeri imali Xavi, Iniesta, Puyol..., pa samo je Barcelona bila njihov klub desetljećima. U Europi jedini. Ali, katalonski klub polako gubi svoju prepoznatljivost, a utakmice poput dvoboja u Lisabonu pokazuju da Barcelona više nema tu silinu.


Tko su sada glavne zvijezde La Lige nakon odlaska Lionela Messija i Cristiana Ronalda?
- Nema zvijezda takve veličine. Svatko može sebi izabrati zvijezdu, ali nema vedeta koje su zaštitini znak lige na globalnoj razini. Kada Real Madrid i Barcelona ne mogu kupiti najbolje igrače na tržištu, onda je jasno u kakvoj su situaciji i zašto La Liga gubi zanimljivost. Real Madrid i Barcelona su godinama bili nositelji kvalitete, najjači igrači na svjetskom tržištu. Brazilac Ronaldo iz Intera dođe u Real, Ronaldinho iz Paris SG-a na Camp Nou, Cristiano Ronaldo na Bernabeu s Old Traforda, zatim Eden Hazard iz Chelseaja, Modrić i Bale iz Tottenhama, pa Coutinho i Suarez u Barcelonu iz Liverpoola. La Liga je uzimala glavne igrače iz engleskog Premiershipa i ostalih liga, kontrolirali su tržište - ističe Krešić.

Morat će se naviknuti

- Međutim, ovoga ljeta Varane ode u Manchester United za 50 milijuna, Sergio Ramos i Messi u Paris SG, a u španjolsku ligu dođu Depay, Alaba, Garcia i Agüero bez odštete. Novac sve diktira, a novca u španjolskoj La Ligi više nema kao nekoć. I neće se situacija tako brzo promijeniti, pogotovo ne u Barceloni. Svima je jasno da bez jakog Real Madrida i Barcelone nema niti jake La Lige, zato će se svi ljubitelji španjolskog nogometa morati naviknuti na nove uvjete. Šteta, jer liga nam je po nogometnom poimanju bila jako bliska - zaključio je hrvatski trener koji je u Španjolskoj radio u Burgosu, Marbelli, Betisu, Meridi, Valladolidu, Las Palmasu, Mallorci, Huelvi, Murciji i Numanciji.

Danas je postalo sasvim normalno pobijediti Barcu

Nemoć Barcelone i madridskog Reala posebno se iskazuje na međunarodnoj sceni. Imaju problema u La Ligi, više ne pobjeđuju lagano, efikasno i dominantno, ali u europskom okviru dolazi prava slika stanja.
- U trenutku kada je Barcelona primila osam golova od Bayerna bilo je jasno da nešto opasno ne štima. To je rezultat koji se ne može dogoditi niti hrvatskom drugoligašu kada ozbiljno igra s Hajdukom ili Dinamom. Barcelona je tada imala i Lionela Messija u momčadi, ali pad je bio evidentan. Danas bez Messija kao da je Barcelona drugi klub i teško je predvidjeti gdje je točka oporavka.


Više ni Ronald Koeman nije glavna meta, jer jasno je da je financijska nemoć kluba s velikim dugovima generalni problem koji nadilazi teme trenutačne forme ili trenerskog učinka. Barcelona više nema klasne igrače, nema u kadru veličinu adekvatnu tradiciji kluba.
- Nažalost po navijače Blaugrane, danas je postalo normalno pobijediti Barcu. U moje trenersko doba, u danima kada sam vodio Betis i Numanciju, pobjeda nad Barcelonom je bila priča za cijelu godinu. O tome se razgovaralo više nego o bilo čemu drugome. Jer, to je bio pojam. Hej, mi smo dobili Barcelonu. Danas Barcelona može izgubiti ili remizirati s Cadizom i nikome ništa. Real Madrid također. (jr)

17 godina je Lionel Messi proveo u prvoj momčadi Barcelone
9 godina je Cristiano Ronaldo proveo u Real Madridu
4,98 milijardi eura vrijednost je igrača koji nastupaju u La Ligi

Linker
06. svibanj 2024 12:53