Rakitić i Lopetegui

 JOAQUIN CORCHERO Dppi Via Afp
OD UVREDA DO POHVALA

Totalni zaokret za Ivana Rakitića: Donedavno nije bio igrač za prvu momčad, danas je hrvatski ‘mađioničar‘

‘Jako sam podignuo formu i super sam zadovoljan, sve ide odlično. Osjećam se moćnijim nego ikad...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. siječanj 2022. 14:33

Mnogi će reći kako španjolska liga ove sezone neće ponuditi zanimljivu završnicu jer Real je uvjerljiv i sigurno će projuriti autocestom do titule. Teško je oponirati budući da je Barcelona na zaostatku od 15 bodova, a Atletico 14 u odnosu na ekipu Luke Modrića.

Jedini pratitelj koji Kraljevskom klubu ne dopušta miran san je Sevilla. Andalužani su pet bodova iza njih, ali odigrali su utakmicu manje. Već treći Betis zaostaje 13 bodova za Realom, također s jednim susretom manje odigranim.

Sevilla je u ponedjeljak u gostima svladala Cadiz 1:0. Ivan Rakitić bio je asistent, a Argentinac Ocampos strijelac. No, koliko je Sevilla zrela i sposobna pratiti ritam kakav će imati Real?

- O naslovu prvaka ne želim ni razmišljati niti razgovarati. Ta tema me ne zanima - kazao je trener Julen Lopetegui.

Bivši španjolski izbornik i kratkotrajni trener Reala radi dobar posao, ali ne želi tovariti imperativ ekipi koja nije navikla na takve uloge. Je li objektivno od momčadi koja je u Ligi prvaka ispala od RB Salzburga očekivati da će biti ispred Reala? To bi bilo čudo…

Ivan Rakitić je za razliku od mnogih kolega igrač sa šampionskim DNK. Što su utakmice važnije, njegove su izvedbe sve bolje. Djeluje iznimno raspoloženo, radosno, baš uživa, opušten je, a spreman. Raketa je u zadnje tri utakmice bio ili strijelac ili asistent, još od proljeća 2019. kad je nosio dres Barcelone nije u takvom kontinuitetu imao konkretan učinak koji je donosio pogotke. Niti on ne govori da im je bilo što "pod mus", ali nada se da njegova momčad može činiti i neočekivano.

- Budimo realni, kraj je daleko. Glupo je pričati o naslovu prvaka. Porazom u međusobnoj utakmici u Madridu na neki način mi smo malo pogurali Real, iako smo u tom dvoboju na Bernabeu možda više zaslužili pobjedu nego oni. Ipak, Real je i tada pokazao tko je, što je, i što može napraviti. Sad za njih sve izgleda lijepo, međutim uvjeren sam da ima još jako puno posla - kazao nam je Rakitić.

Realov pad kod Getafea (1:0) pospješio je klimu da Sevilla, koja nema naslov od 1946. godine, nije izgubila šanse. Radi se o ekipi koja ne posjeduje ni klasu niti iskustvo kao momčad trenera Carla Ancelottija. Rakitić će morati blistati želi li ih održati na distanci s koje će biti u prilici zaprijetiti. U jednoj fazi sezone španjolski mediji su ga šibali. Marca je bila posebno okrutna. Nakon remija 0:0 kod Real Sociedada u rujnu, pisala je:

"Bila je to užasna partija Hrvata, koji je zbog toga nije ni odigrao do kraja. Uvijek kasni te s Papuom Gomezom minira pokušaje Seville da oslabi pritisak suparnika. Jednako je loš i kada ima loptu. On jednostavno ne smije biti prvotimac."

Međutim, sve se okrenulo za 180 stupnjeva. I Rakitić i Gomez stalni su starteri, a ista ta Marca nakon pobjede nad Cadizom veliča Hrvata i piše o njegovim potezima iz mađioničarskog šešira.

- Jako sam podignuo formu i super sam zadovoljan, sve ide odlično. Osjećam se, stvarno, moćnijim nego ikad. To moju igru na terenu čini puno boljom i zanimljivijom. Znam da moram tako nastaviti, zbog sebe, ali prije svega zbog momčadi - rekao nam je nedavno, nakon ždrijeba koji je spojio njih i Dinamo u Europskoj ligi.

U tekućoj sezoni ima 22 nastupa, po četiri gola i asistencije u svim natjecanjima, igrao veznjaka s više slobode nego u Barcelonu, ali ne klasičnu polušpicu što je nekad davno bio u dresu Andalužana. Iako mu se zadati na trenu dijelom mijenjaju, ovisno o susretu i suparniku.

Već 17. veljače na Sanchez Pizjuan istrčat će maksimirski Modri u pokušaju da se domognu osmine finala drugog po snazi UEFA-inog natjecanja. Sevilla je favorit jer njezin tehnički dotjeran nogomet nikad nije ležao Dinamu. Kako već duže vrijeme igra lišena niza igrača Lopetegui je iskušao i varijantu s trojicom stopera, a sve češće u napadu šansu ima mladi Ivan Romero koji će u travnju napuniti 21 godinu. On i Papu Gomez bili su špice u Cadizu. Nakon što su Luuka de Jonga prodali Barceloni, a kako Youssef En-Nesyri često nije na raspolaganju, prvo zbog ozljede, potom bolesti, a sad ima Afrički kup nacija kao i Munir, ostali su Rafa Mir i Romero kao špice. Ako ne dovedu nekoga…

- Romero je odigrao sjajnu utakmicu. U prvom dijelu nije bilo tako, ali u drugom poluvremenu se opustio. Još je mlad, ali ima stav i bez sumnje pomoći će nam - istaknuo je Lopetegui za igrača koji ima šest nastupa za prvu ekipu, još nije postigao pogodak.

Sevilla je u zadnjih 16 od 17 utakmica zabila barem jedan gol. Iako nije posebno raspucana i rijetko će kome "natrpati" mrežu, uredno koji put spremi loptu tamo gdje želi. To nije uspjela u tom razdoblju samo u Salzburgu. Čvrsta je i taktički odgovorna momčad, trkački jaka i po stilu pragmatična. U 19 prvenstvenih utakmica ima gol-razliku 30:13. Nitko u španjolskoj elitnoj diviziji nije primio tako malo.

Ima li Dinamo veće šanse da šokira Sevillu ili onda da skine s trona Reala? Zasad su zadovoljni što su barem privremeno "spasili prvenstvo". Do prvog susreta s hrvatskim prvakom imaju još pet prvenstvenih susreta, a prvi je ogled sa Zaragozom u Kupu kralja u četvrtak.

Linker
17. lipanj 2024 12:21