OSCAR DEL POZO Afp
OTVORENO PITANJE PRVAKA

U Španjolskoj će do kraja biti neizvjesno, tri kluba vodit će utrku za vrh, a jedan trend zabrinuo je La Ligu

Posljednja zbivanja ukazuju nam na trend koji će najvjerojatnije obilježiti tekuću sezonu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. rujan 2023. 22:45

U gradskom derbiju Atletico je bio bolji od Reala 3:1 po rezultatu a uvjerljiviji po učinkovitosti igre. Prvi poraz Blancosa, naravno, odmah je otvorio nepresušni izvor polemičkih tonova u okruženju tog glamuroznog kluba. Do jučer su mediji vodili "mrtvu" trku tko će više nahvaliti novu stranicu Reala s predvodnikom Judeom Bellinghamom, a od nedjelje navečer isti kroničari i većina istih komentatora ima vrlo negativne recenzije.

Ništa novo na planetu Real Madrida iako su amplitude pozitive i negative u tamošnjem javnom mnijenju iznenađujuće i za nas u Hrvatskoj, koji živimo svakodnevicu promjene stavova.

Pobjeda Barcelona nakon preokreta sa Villarrealom, kao i prvi ovosezonski poraz Reala, odnosno trobod Atletico Madrida ukazuju nam na jedan trend koji će, najvjerojatnije obilježiti tekuću sezonu La Lige. To je izjednačenost među klubovima koji gaje ambiciju za vrh, ali uopće više neizvjesnosti u utakmicama cijele lige, uključujući dvoboje favorizirane trojke s drugim suparnicima.

Nakon šest kola Barcelona dijeli čelnu poziciju s iznenađujuće dobrom Gironom, sa 16 bodova te su jedini neporaženi. Real je na bod manje, uz prvi poraz, dok je Atletico Madrid na 10 bodova, ali ima utakmicu manje (sa Sevillom). Između dvije madridske momčadi smjestio se Athletic Bilbao s 13 bodova. Možda je upravo taj plasman baskijskog kluba, nakon šest kola, simbolični pokazatelj o smanjenju kvalitete La lige, pogotovo velikih klubova kao Barcelona i Real. Naime, u prvom kolu ove sezone Real Madrid je gostovao u Bilbaou i ostvario je uvjerljivu pobjedu, rezultatski 2:0 ali u igri puno dominantnije. Opći komentar tog dvoboja je bio u medijima da jedan ne baš dojmljiv Real dugo nije tako lako svladao domaćina u Bilbaou...

image
OSCAR DEL POZO Afp

Takav je dojam, očito, zavaravao i okruženje Reala i medije, jer su Blancosi zaredali s pet uzastopnih pobjeda u prvenstvu. Na taj slijed nadovezao se i prvi uspjeh u grupi Lige prvaka, protiv Union Berlina. Analitičari Realove zbilje veličali su prije svega efikasnost i odličan startni učinak najskupljeg pojačanja, Judea Bellinghama. U tim recenzijama pridavala se velika važnost i odabirima trenera Carla Ancelottija, koji je od ljetnih priprema u SAD-u promovirao novi sustav igre. Poslije deset godina funkcioniranja u 4-3-3, Blancosi su sada krenuli s rombom, u 4-3-1-2 sustavu. Naravno, ta je formula odabrana kako bi se moglo zadovoljiti i klupsku strategiju forsiranja mlađe generacije igrača, koji trebaju preuzeti temeljne zadaće pogotovo veterana veznog reda Tonija Kroosa i Luke Modrića. U ime te promocije Carlo Ancelotti je od početka poslao na klupu Modrića, tek malo više koristio Kroosa, ali kao da je dao do znanja da je započela smjena generacija i nova era. Taj njegov pristup u trenucima euforije Bellinghamovim golovima tek su rijetki doveli u pitanje, prije svega u odnosu prema Modriću. Jedan od bivših igrača i trenera u Akademiji Reala, Alvaro Benito, kojeg je Florentino Perez udaljio iz kluba jer je kao TV komentator imao neke negativne stavove o kadrovskoj politici prve momčadi, prvi je iznio sumnju da će posvemašnje prilagođavanje igre engleskom veznjaku, ma kako on dobar bio, odgovarati potrebama Realova rostera.

- Bellingham je odličan, ali igra s rombom meni se čini veliki rizik za ovaj Real - rekao je.

image

Jude Bellingham

OSCAR DEL POZO Afp

Benito je potom dodao i stav oko legendarnih veznjaka Realove najuspješnije ere.

- Mladi igrači u Realu trebaju dobiti punu pažnju, i to nitko ne dvoji. Ono što mi se čini nelogičnim to je način na koji se to radi. Kroos ima samo 33 godine, a Modrić je i s 37/38 godina vidljivo razigran i fizički dobar. Mislim da se Ancelotti ne bi trebao tako olako odricati njihovog doprinosa igri, a i odrastanju tih mladih veznjaka.

U rijetkim analizama koji nisu išle uz pravac opće euforije bili su i pokazatelji o dinamici rezultata. Real je u pet od šest utakmica početka sezone primao golove već do 20. minute, u četiri utakmice unutar prvih 10 minuta, a uz to u četiri utakmice je morao stizati vodstvo suparnika. S obzirom na to da su to bili protivnici nižeg ranga kvalitete unutar Lige (uz Bilbao Almerija, Celta, Getafe, Sociedad) takva dinamika rezultata dala je naslutiti da u Ancelottijevoj momčadi i taktičkom pristupu nešto ne štima. Čekalo se jačeg suparnika da bi se taj dojam ozbiljnije tretirao, i upravo je u nedjelju navečer na stadionu Atletica problem dobio jasnu dimenziju.

image

Carlo Ancelotti

OSCAR DEL POZO Afp

Real je bio potpuno podređen Simeoneovoj momčadi. Ancelotti je izveo momčad s pet veznih igrača, bez centarfora, s jedinim isturenim Rodrygom, koji je krilo. Rodrygo nije dao golo u ovoj sezoni i već je na meti kritika, iako je jasno da je favoriziranje igre za Bellinghama, i njegovih pet golova jedan od pokazatelja zašto je Brazilac na suhom doku. Kako god Simeone je dobro locirao probleme Realovog romba. Sustav u kojem su bokovi ionako najranjiviji, dodatno je olabavljen neigranjem Carvajala i "tankim" fizičkim moćima Frana Garcije. Upravo je s centaršutima s bokova Atletico unakazio obranu Reala. Dva puta je bivši Blancos Alvaro Morata izigrao stopere Alabu i Rudigera, a jednom je to učinio Griezmann. Gol Kroosa bio je tek iluzija da Real nešto može promijeniti (2:1), ali Ancelotti je požurio u poluvremenu zamijeniti Modrića, kojeg je ionako opet žrtvovao na polušpici, iako je već deset godina jasno da je desetka Reala najbolji kao klasični vezni. I da je bitno ispod svoje razine igre kao polušpica. Ancelotti je uveo devetku Joselua, a ubrzo je zamijenio i očajnog Alabu te Camavingu i Kroosa, lijevog beka Garciju, te izazvao konfuziju u postavi. Njegove zamjene su komentatori utakmice nazvali zbunjujućim.

Prvi veliki derbi eto, pripao je uvjerljivo Atleticu, što daje naslutiti kako će se borba za vrhu ove sezone odvijati između tri favorita, Barcelone, Reala i Atletica, te da će liga biti do kraja vrlo neizvjesna. Dio kroničara je taj trend naglasio kao jasan pokazatelj da je kvaliteta lige i vodećih klubova u padu što ni ne čudi s obzirom na odlaske velikih igrača...

Linker
21. svibanj 2024 17:13