Paquito García

 JOSE JORDAN/AFP/PROFIMEDIA
LEGENDA VALENCIJE

Umro je Paquito! Bivši reprezentativac i europski prvak: U velikom finalu na Maksimiru pobijedio je i Dinamo

S Valencijom je osvojio La Ligu 1971. godine, a osam godina ranije i Kup velesajamskih gradova
Piše: SNObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 15:41

U 87. godini života, preminuo je Paquito García, bivši španjolski nogometni reprezentativac.

Dok je najveći dio igračke karijere proveo u Valenciji, za koju je igrao čak devet godina i skupio više od 300 nastupa, Paquito je skupio i devet nastupa za španjolsku nacionalnu vrstu, s kojom je 1964. osvojio Europsko prvenstvo na domaćem terenu.

U igračkoj karijeri, gdje je ordinirao sredinom terena, velik trag ostavio je i u Oviedu, za koji je odigrao 115 utakmica, a nakon igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu. U toj je ulozi vodio poznate španjolske klubove poput Osasune, Villarreala, Valladolida, Valencije, Rayo Vallecana, Cádiza, Racing Santandera i Las Palmasa.

Osim osvajanja Eura s reprezentacijom, Paquito je s Valencijom osvojio La Ligu 1971. godine, a osam godina ranije osvojio je i Kup velesajamskih gradova.

Zanimljivo, Šišmiši su 1963. u finalu svladali Dinamo. U prvoj utakmici na Maksimiru, pred 40 tisuća gledatelja, Španjolci su slavili 2:1, a jedini pogodak za Modre postigao je Slaven Zambata, dok je Valencia u uzvratu na Mestalli slavila 2:0.

U oba susreta zaigrao je i Paquito, a iako su Zagrepčani izgubili finale te godine, 1967. okusili su slad osvajanja Kupa velesajamskih gradova.

Linker
05. rujan 2024 11:14