OSCAR DEL POZO Afp
TKO ĆE DO TITULE?

Uspije li Simeone danas učiniti nešto što nikada nije, širom si otvara vrata naslova! Ali, ako izgubi...

Današnjim ogledom Barcelone i Atletica počinje velika završnica epske bitke za pobjedu u La Ligi.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. svibanj 2021. 08:07

U ovoj (također) čudnoj nogometnoj sezoni naposljetku se priča oko novog naslova prvaka Španjolske svela na tri tenora Primere. Atletico Madrid, Barcelona i Real Madrid, uz “miješanje” Seville, vjerojatno će ovog vikenda bitno usmjeriti priču o naslovu prvaka.

Na Camp Nou sastaju se Barcelona i Atletico Madrid, u subotu od 16.15 sati. Vijesti iz Katalonije s posebnim će se očekivanjem pratiti u Valdebebasu, gdje će Real u nedjelju od 21 sat igrati protiv Seville. Ivan Rakitić i društvo su još uvijek prisutni u prognozama oko mogućeg prvaka, ali teško je očekivati da bi u četiri kola Sevilla mogla nadoknaditi 6 bodova prema Atleticu, te po 4 Barci i Realu. Stići i prestići jednog takmaca da, dva teško, tri nikako...

Na papiru u prednosti je naravno Atletico Madrid. Imaju Madriđani dva boda prednosti u odnosu na Barcelonu i Real, te sudbinu svoje ligaške sezone imaju (većim dijelom) u svojim rukama. Ono što može remetiti ideje trenera Diega Simeonea je taktički pristup današnjoj utakmici. Naime, Real igra dan poslije i svakako će važan faktor psihološkoj pripremi utakmice sa Sevillom biti poznavanje epiloga s Camp Noua u subotu poslijepodne.

Bolji omjer

Drugim riječima Atletico, da bi ostao gospodar svoje sudbine, mora pobijediti u Barceloni! Kad bi izvukli tek bod s najtežeg im gostovanja, to bi Realu, ako pobijedi Sevillu, omogućilo da bude prvi s istim brojem bodova, ali boljim međusobnim skorom. Realu slično vrijedi i za pobjedu Barcelone, odnosno poraz Atletica, jer i s njima također ima bolji međusobni omjer.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Ambicije Atletica se, dakle, moraju i taktički i pristupom usmjeriti za pobjedu. Zato je Diego Simeone, kako navode kroničari madridskih sporskih dnevnika, opet aktivirao ideju o sustavu s tri braniča u liniji za sudar na Camp Nou. Hoće li tako zaista i biti?

Nitko to ne zna, jer novinari nemaju pristup treninzima u kampu, a iz kluba im je izričito naglašeno da ne smiju komunicirati s medijima uoči današnjeg velikog derbija. Upravo zato nismo tražili ni našeg Šimu Vrsaljka za najavu, te za provjeru kako mu teku pregovori za budućnost.

Vatrenom, naime, istječe ugovor s madridskim Atleticom sljedeće godine i sada je razdoblje kada se klub i on moraju definirati u željama prije nego uđe u posljednju godinu obveza. Po najnovijim informacijama ti su pregovori započeli i čini se da je želja Atletica da Šime Vrsaljko produži ugovor...

Vrsaljko počeo pregovore

No, sve te priče ipak su sporedne u odnosu na subotnju utakmicu. Svi su u Atleticu svjesni da pobjeda na Camp Nou praktično znači hipoteku na naslov. Tradicija u tom smislu ne podgrijava optimizam u madridskom taboru. Atletico je, naime, posljednji put slavio na Camp Nou još 5. veljače 2006. godine. Diego Simeone kao Atleticov trener je 13 put vodio momčad protiv Katalonaca (8 prvenstvenih utakmica, po 2 u Ligi prvaka i Kup kralja, te 1 Superkup) na njihovu stadionu i upisao je 7 poraza i 6 neodlučnih ishoda.

No, tri od tih 6 remija su bili kao pobjede, 2014.godine baš za naslov Primere, a te godine i 2016. za prolaz dalje u Ligi prvaka. Točno je da bi remi mogao biti i ovaj put dostatan Madriđanima (uvjetno rečeno, jer ima još do kraja 3 kola, ali bez međusobnih ogleda) ako u nedjelju Real ne uspije pobijediti Sevillu. Što je i prilično realno obzirom na formu Blancosa...

- Uvijek postoji prvi put - lakonski je Diego Simeone odgovorio na presici pred Barcelonu, nakon višestrukih pitanja o nužnosti pobjede i dosadašnjim mu neuspješnim pohodima na tri boda na Camp Nou.

- Barcelona je jaka, vratili su se u utrku za naslov prvaka nakon što su imali krizno razdoblje sezone. Po meni će najvažniji biti psihološki pristup ovom dvoboju, izdržati pritisak. Moramo ići utakmicu po utakmicu ponizno i doći ćemo do svog cilj - istaknuo je argentinski trener.

U postavi Atletica vjerojatno neće biti promjena u odnosu na prošlo kolo.

Ronald Koeman, pak, neće biti na klupi zbog kazne od dvije utakmice, koju je zaradio neprimjerenim ponašanjem prema sucu u Valenciji. I on je odao priznanje današnjem suparniku, te nastoji smanjiti pritisak svojim igračima uoči supervažne utakmice.

- Lideri su na tablici i time sam sve kazao. Ne bih uspoređivao našu igru, jer forisramo različite stilove. Ono što znam jest da moramo igrati vrlo koncentrirano i agresivno, ne dopustiti im prostor za razmišljanje. I da, koji god rezultat bude bio u ovoj utakmici, bit će važan, ali neće odlučiti prvaka.

Griezmann vs. Suarez

Koeman će Simeoneu suprotstaviti sličnu momčad kao u prošlom kolu, u sustavu 3-4-2-1. U tom taktičkom rasporedu Nizozemac je dobio “pravog” Antoinea Griezmanna. Francuz je u 2021. godini stekao samopouzdanje i to se vidi i u njegovom sjajnom učinku. Postigao je 14 pogodaka i tome pridodao 10 asistencija! Vidljivo je kako ga sada više respektiraju i mediji, ali i Messi.

Argentinac je teško prihvatio “izdaju” kluba kad je u pitanju njegov veliki prijatelj Luis Suarez i dovođenje Griezmanna iz Atletica. Otpisani Urugvajac Suarez na Camp Nou kao “star i islužen igrač”, sada je veliki adut Atletica da promijeni negativne tradicije u Kataloniji. Ali i Griezmann se sada “našao” u Barceloni i bit će jako zanimljivo vidjeti kako će taj dvoboj utjecati na tijekove ove velike utakmice.

Linker
08. svibanj 2024 16:48