OSCAR DEL POZO Afp
SLAVLJE KATALONACA

VIDEO: Težak potop Real Madrida. Barcelona uništila Kraljeve usred Bernabéua

Utakmica Reala i Barcelone završila je s četiri gola u mreži Madriđana
Piše: Tomislav Dragobratović Objavljeno: 26. listopad 2024. 22:46

Real Madrid - Barcelona 0:4 (Lewandowski 54., 56., Yamal 77., Raphinha 84.)

REAL MADRID: Lunin - Vazquez, Militao ?, Rudiger, Mendy (od 86. Garcia) - Valverde, Tchouameni (od 63. Modrić), Camavinga (od 77. Diaz) - Bellingham - Mbappe, Vinicius ?

BARCELONA: Pena ? - Kounde ?, Cubarsi, Martinez ?, Balde - Casado ? (od 65. Olmo), Pedri (od 87. Gavi ?) - Yamal ⚽, Fermin (od 46. De Jong), Raphinha ⚽ - Lewandowski ⚽⚽

GOL ZA 0:1

GOL ZA 0:2

GOL ZA 0:3

GOL ZA 0:4


Barcelona je uništila najskuplji Real (4:0), podsjetila na vremena kad joj je Santiago Bernabeu bio scena za "privatne zabave", Lewandowski, Raphinha, Yamal, Pedri i društvo oživjeli su ikonske slike Ronaldinha i Messija iz vremena dominacije Katalonaca te otišla na ljestvici na šest bodova prednosti pred najvećim rivalom.

Drugo poluvrijeme bio je sat nogometa Hansija Flicka koji je izbacio iz kopački i Kraljevski klub i njegovog trenera Carla Ancelottija, toliko da je Talijan došao do klupe Barce i protestirao - niste korektni. što nam to radite! Barcelona ih je izvrgnula ruglu i poniženju. Poljak Robert Lewandowski je prvo ime El Clasica, a to što sam nije dotukao domaćina koji je teturao obavili su Yamal i Raphinha.

Ironično je da na kraju demolirali domaćine oružjem koje su pripremali da bude njihovo - brzim akcijama u dubinu. Dani Olmo je i tom partyju iz snova sudjelovao od 65. minute i u svojem prvom srazu s Realom kao igrač Barce pokazao klasu. Prekinuli su niz domaćina od 42 ligaške utakmice bez poraza, kao i na Bernabeu gdje 29 puta zaredom nisu pali. Sad su tresnuli zvučno i bolno.

Real je od starta htio nametnuti svoju igru, ali Barcelona mu to nije dopustila. Njezin posjed i pas djelovali su kao sedativ za domaćina čiji su startovi na noge Katalonaca s vremenom dobivali na grubosti. U 13. minuti Yamal je pobjegao obrani, međutim nije imao dobar završni šut, niti nalik onome za 3:0.

Madriđani su gurali loptu iza leđa suparničkog zadnjeg reda i bili opasni jedino iz kontri, no momčad Hansija Flicka hvatala ih je u klopku zaleđa. Najčešće se ulovio Mbappé, tako i u 15. minuti. Njegovu je akciju Bellingham mogao završiti guranjem lopte u vrata, ali Pena je sjajno intervenirao, da bi pomoćni sudac podigao zastavicu. U toj igri u kojoj je Barca davala ton, a Real tražio reakciju iz koje bi zabio, Raphinha je imao šut s ruba kazneno prostora u 21. minuti. Preko vrata. Brzo nakon toga jedina regularna šansa za Real u prvom poluvremenu – Vinicius je projurio po lijevom krilu, doveo se u dobru poziciju za udarac, ali nije bio točan.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Nastavilo se hicima Pedrija i Iniga Martineza, koji je stigao na šut nakon kornera da bi u 30. minuti Kylian Mbappé zatresao mrežu, ali još jednom se upecao u zamku zaleđa. Lobao je Penu, proslavio, no semafor nije pretrpio promjene.

Kako su stoperi, inače, vjerojatno najspornije karike Barcelone njezini navijači prvi su dio gledali vjerojatno pod ozbiljnim stresom jer Cubarsi i Martinez plesali su na rubu žice. Njihov najjači alat – zaleđe, funkcionirao je, no rizik je s vremenom rastao. Kad si na širokom prostoru, visoko na centru, i atletski nisi u stanju parirati najbržem vrhunskom napadu na svijetu niti nemaš drugo oružje, ali igraš ruski rulet. Oni su ga ovaj put odigrali na kraju savršeno, za što je, naravno, trebalo sreće.

Početkom drugog poluvremena Barcelona je "prodala" Realu napad na kakvom je on inzistirao. Casado je poslao okomitu loptu po sredini, a Mendy nije dovoljno izašao pa je Lewandowski izbjegao zaleđe i sam izašao na Lunina te plasirao loptu nisko u njegov lijevi donji kut. Barca je povela u 54. minuti. Dok se domaćini nisu ni oporavili od šoka Poljak je dvije minute kasnije zabio i svoj 14. pogodak u tekućoj sezoni. Balde je poslao centaršut, a on glavom pogodio s desetak metara. Militao i Rüdiger su ga "zaboravili".

image
OSCAR DEL POZO Afp

Barcelona je bila bolja u veznom redu jer nova sredina Reala ima moć i fizikalije, ali nema tehniku i znanje kao nekadašnji. Trener Carlo Ancelotti u uveo je Luku Modrića da vrati Kraljevima stari sjaj, a tik što se pojavio na terenu inicirao je za čistu šansu Mbappéa koju je Pena obranio.

Dani Olmo našao se na travnjaku od 65. minute pa pokrenuo napad u kojem je preko Raphinhe Poljak Lewandowski imao zicer za treći gol, ali iz najbolje prilike pogodio je vratnicu. U 69. minuti nova prigoda za Lewu i promašaj. Mogao je sve riješiti.

Real je krenuo na sve ili ništa. Mbappé je bio opasan, Bellingham zamalo nije uspio ugurati loptu u vrata na centaršut Modrića koji je bio dobar, ali nije mogao okrenuti utakmicu. Odlična igra visokog tempa, pravi El Clasico postajala je sve zanimljivija, redale su se akcije na obje strane. Prštalo je od poteza, klase i napada.

Gosti se više nisu toliko orijentirali na zamke zaleđa, ponešto su približili obranu svojem golu. U 77. minuti zabili su i treći put. Lewandowski je spustio loptu, Raphinha odigrao desno do Yamala koji desnicom pogađa u bliže rašlje, a do kraja i Raphinha je lobom prevario vratara domaćina za konačnih 4:0.

Totalna dominacija Barcelone u Madridu! Što su sve Katalonci u nastavku utakmice napravili Realu... Lewandowski je dominirao i promašivao, a sve su popratili Yamal i Raphinha koji su na kraju potvrdili pobjedu. Dugo Real nije dobio takvu "šamarčinu" kao večeras na Bernabeu!

KRAJ UTAKMICE

90. ? Igrat će se dvije minute nadoknade.

89. Ponovno su Lewandowski i Rahinha prijetili, ne staju Katalonci...

Strašan pogodak Brazilca! Utrčao je u prazan prostor, bio brži od Vasqueza, te na kraju prebacio istrčalog Lunina i u potpunosti dokrajčio Real! Apsolutna dominacija Katalonaca...

84. ⚽GOOOOL!

Rahinha za 4:0!

84. Poteže Valverde na drugoj strani, spreman je na taj pokušj Inaki Pena.

Lewandowski je spustio loptu i proigrao Raphinhu koji utrčava u sredinu i proslijeđuje do Yamala na desnoj strani. Mladi Španjolac primio je loptu i "zakucao" ju u same rašlje, nevjerojatan udarac kojim je ovaj susret vjerojatno zaključen!

image
OSCAR DEL POZO Afp

77. ⚽ GOOOOOOOOOL!

Lamine Yamal za 3:0!

74. Potpuno otvorena utakmica! U međuvremenu je i Mbappe promašio zicer s druge strane, strašan dvoboj!

Barci se otvara strašno puno prostora, u prijašnja dva navrata je Lewandowski mogao zaključiti utakmicu, a vidjet ćemo hoće li se to Kataloncima "obiti o glavu" do kraja utakmice...

image
OSCAR DEL POZO Afp

69. Ponovno Lewandowski promašuje veliku šansu!

Barca se sjajno razigrala, u gotovo identičnu poziciju sada ga je uposlio Yamal, no Lewa gađa iznad gola!

67. Lewandowski promašuje nemoguće! Olmo je sjajno proigrao Raphinhu, a ovaj poslao povratnu za Poljaka, koji iz izgledne situacije pred praznim golom gađa stativu!

Promašaj pogledajte OVDJE.

63.

Ancelotti je pozvao pojačanje s klupe, u igru ulazi Luka Modrić umjesto Tchouamenija.

61. Od drugog pogotka Real je preuzeo inicijativu. Sada je Mbappe probio lijevu stranu i zapucao, a Pena pravovremeno intervenirao.

Kakve dvije minute za Katalonce... Sada je Balde uputio milimetarski precizan centaršut za Poljaka, koji je sjajno trznuo glavom i podebljao vodstvo!

image
OSCAR DEL POZO Afp

56. ⚽GOOOL!

Ponovno Lewandowski, 2:0 za Barcu!

Lewandowski je dobio loptu u sredinu, a u obrani je "zaspao" Mendy i ostavio Poljaka u dozvoljenoj poziciji. Napadač Barcelone bio je sam pred Luninom, i mirno poentirao u donji kut.

54. GOOOL!

Lewandowski za prednost Barcelone!

52. Na zagrijavanju je, zajedno s nekim svojim suigračima, Luka Modrić.

50. Sada je i Barcelona pokušala dugom loptom, Lunin je na vrijeme istrčao.

47. Barcelona je preuzela posjed u početku nastavka, sada je Kounde gađao Lewandowskog u sredini, a Militao očistio.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Izmjena kod Barce na poluvremenu. Izlazi Fermin, ulazi De Jong.

Gledali smo sjajno prvo poluvrijeme na Bernabeu, no u konačnici je nedostajala najbitnija komponenta - golovi. Direktna, dinamična, okomita utakmica, u kojoj je bilo pregršt prostora i šansi za najbitnije aktere poput Mbappéa, Viniciusa i Yamala. Ipak, prvo ime poluvremena je nedozvoljena pozicija, tj. zaleđe, u kojoj se, naprimjer, samo Mbappé našao u čak šest različitih slučajeva...

KRAJ PRVOG DIJELA

45. ?

Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

Trenutak kada je Mbappe zatresao mrežu...

image
OSCAR DEL POZO Afp

43. ? Casado je prvi igrač koji je zaradio žuti karton na današnjoj uakmici.

39. Sada je i Lewandowski "uhvaćen" u ofsajdu. Čini se kao da je nedozvoljena pozicija za sada glavna tema El Clasica...

36. Nakon poništenog Mbappeovog pogotka, iza nas je mirnijih pet minuta.

Ništa od pogotka! Mbappe je ponovno bio trunku prebrz, radilo se otprilike jednom koraku...

31. VAR provjera je u tijeku...

30. ⚽GOOOL!

Mbappe za 1:0!

28. Pedri tuče s druge strane! Ispratio je i Raphinha akciju i ubacio u sredinu, no reagirala je obrana Reala.

Direktno, okomito, opasno s obje strane. Nedostaju samo golovi da dodatno "začine" ovu utakmicu...

image
OSCAR DEL POZO Afp

25. Ponovno Mbappe bježi, sada je uposlio Camavingu, no ispostavilo se da je napadač ponovno bio u zaleđu...

21. Raphinha preko gola! Snažna kontra Barce, Yamal se riješio Militaa i progirao Brazilca, koji je imao Fermina s lijeve strane, no u konačnici se odlučio na udarac i pucao preko gola.

19. Mbappeu se ostavlja puno prostora, no ponovno je uhvaćen u zaleđu. Dosta riskantna strategija za jednog od najboljih igrača svijeta na otvorenom prostoru...

17. Drugi jaki prekršaj Militaaa, no očito je glavni sudac utakmice postaio jak kriterij za najveći svjetski derbi...

Pozdrav Ancelottija i Flicka prije utakmice...

image
OSCAR DEL POZO Afp

15. Velika prilika za Real nakon koje je ipak dosuđeno zaleđe.

Mbappe je utrčao u prostor i uposlio Bellinghama koji puca, no Inaki Pena je fantastično reagirao i "isšupao" loptu iz mreže. Situacija bi se svakako pregledavala da je završila u mreži...

12. Dvije uzastopne velike prilike, prvo za Real pa Barcelonu! Mbappe je iz daljine gađao preko istrčalog Pene, a onda je i Yamal na drugoj strani utrčao u prazan prostor, no Lunin je dobro reagirao.

10. Lewandowski se našao u blizini Realovog gola, u posljednjem trenutku ga je omeo Militao.

8. Utakmica nastavlja biti dinamična. Obje momčadi odlučile su se za direktan pristup i uzimanje rizika, što je sigurno veliki plus za sve neutralne gledatelje...

4. Energičan početak utakmice, pogotovo od strane Reala. Sada je Vinicius prijetio po lijevoj strani i iznudio korner za domaćine.

2. Na samom startu Mbappe je utrčao u prazan prostor i zapucao, no kasnije se ustanovilo da je bio u zaleđu.

1. Utakmica je počela!

Hoće li Vinicius nakon "hat-tricka" protiv Borussije, biti i glavni akter u El Clasicu?

image
OSCAR DEL POZO Afp

Nekoliko scena ispred Bernabeua prije početka utakmice...

image
A. PéREZ MECA/CONTACTOPHOTO/PROFIMEDIA A. Pérez Meca/contactophoto/profimedia

image
A. PéREZ MECA/CONTACTOPHOTO/PROFIMEDIA A. Pérez Meca/contactophoto/profimedia

19.48 Stigao je i sastav Barcelone. U postavi Katalonaca nema previše iznenađenja, osim eventualno izostanka Danija Olma, koji će ogled krenuti s klupe. Umjesto njega nastupit će Fermin.

19.13 Stigao je sastav Reala za El Clasico na Santiago Bernabeu. Prema najavama, ozlijeđenog Courtoisa zamijenio je Lunin, dok je na klupi, također prema prijašnjim javljanjima, ostao i Luka Modrić. Carlo Ancelotti se odlučio na provjereni 4-4-2 sustav u ovom ogledu, napadačku liniju predvodit će Mbappe i Vinicius Jr., dok će u sredini operirati četiri veznjaka: Bellingham, Camavinga, Valverde i Tchouaméni.

Najavu piše: Robert Matteoni

U Lisabonu je bilo 8:2 za Bayern. Neviđena bruka za Barcelonu, a doseg ponosa za Bavarce. Na klupi momčadi iz Münchena bio je Hans Flick. U Barceloni, na Montjuicu, Barcelona je prije nekoliko dana barem simbolički uzvratila dominacijom nad bavarskim klubom. Na klupi Barce bio je - Flick.

U subotu će na Bernabeu Flick stići u statusu “opće opasnosti” za Ancelottija i njegove. Barcelona je u punom naletu nakon njemačke “terapije”, te se od ružnog pačeta uz legendu Xavija brzo pretvorila u goropadnu škvadru koja melje suparnike. Činjenica da je više-manje kadar Blaugrane isti više nego jasno govori o vrijednosti trenera, ali i izboru čelnika Barcelone.

Nakon 10 kola La Lige Blaugrana ima tri boda prednosti pred nestabilnim Realom uoči večerašnjeg El Clasica. Dojam je da je dekoncentracija najveći limit kojeg u dosadašnjem dijelu sezone iskazuje Ancelottijeva momčad. Možda je upravo dvoboj Lige prvaka s Borussijom Dortmund simbolika tih oscilacija mega momčadi. Gledamo li prvi dio, kada je njemačka momčad povela 2:0 i ogolila sve probleme u igri Reala, onda je Barcelona, poglavito ona koja je “pomela” ambicije Bayerna, favorit El Clasica. Ako se fokusiramo na “eksploziju” Blancosa u posljednjih 30 minuta meča s Dortmundom, onda Realovi navijači imaju i te kako argumenata vjerovati kako će se bodovni omjeri u La Ligi poravnati. Pitanje svih pitanja jest - hoće li prevladati prvi ili drugi Real?

Krenimo od Ancelottijeve priče. Talijanski trener je sušta suprotnost metodologiji njemačkog kolege. Najviše radi na homogenosti grupe i kompaktnosti linija, pa prepušta više igračima u ofenzivnom dijelu da kreiraju i oslobode svoj talent kako “prepoznaju” u dinamici igre. Nekad to djeluje jalovo, a ponekad je nezaustavljivo. Dojam je kako Ancelotti svoje teškoće u slagalici momčadi i taktike prije svega ima zbog viška “imena”, odnosno činjenice da ima odličan kadar u kojem netko mora ostati po strani kad započne utakmica.

Nekoliko opcija

Dolaskom sjajnog Kyliana Mbappea ta se težina odlučivanja dodatno povećala. Pozicionirao ga je kao devetku, jer lijevo igra Vinicius, koji bi teže psihološki prihvatio da ga se miče s izvorne mu pozicije na račun pojačanja koje je tek stiglo. U novom ustroju napada negdje se zagubila Bellinghamova završnica. Lani je u debitantskoj sezoni u Realu već imao desetak pogodaka u ovoj fazi, sada je na nuli. Dijelom i zato što Ancelotti još traži optimalnu veznu liniju, pa se Engleza “šeta” ofenzivnog u ulogu klasičnog ili bočnog veznog.

Odlazak Kroosa bitno je poremetio kvalitetu izlaska Reala iz defenzivnog u ofenzivni dio igre, a kombinacije s fizički moćnima Valverdeom, Camavingom i Tchoumanijem nisu donijele iskorake. Ancelotti je ažurirao status Luke Modrića u odnosu na lani, te ga praktično koristi kao “prvotimca”, iako ga zbog godina mora dozirati i rotirati i kao alternativu. Modrićeva kreativnost i rutina su nešto bez čega ovaj Real ne može, odnosno ako ne igra, onda “pati”. Hoće li Modrić u subotu nastupiti u 35. El Clasicu karijere (omjer je 16-5-13, gol i 4 asistencije)? Tu dolazimo do prije navedenog problema Ancelottijeva biranja igrača. Naime, da su Blancosi kompletni vjerojatno je da bi kapetan Reala startao s klupe, jer je s Borussijom igrao 72 minute. No, nakon što se ozlijedio Rodrygo gotovo je “riješen” teret treneru, jer će umjesto 4-3-3 moći odabrati draži mu 4-4-2, odnosno uvrstiti jednog veznog više.

To bi značilo približavanje bliže golu Bellinghama, te tandem brzonogih špiceva Vinicius - Mbappe. Kako te igrače treba hraniti okomitim loptama, u pravom tajmingu, to nameće logičnim da Modrić igra. Da bi se kompenziralo njegove defenzivne terete, onda bi se moglo dogoditi da uz Valverdea dodatnu moć i čuvanje leđa osigura Camavinga. Postoji opcija da Tchouameni bude na stoperu, a jedan između Militao i Rüdigera bude desno kako bi ukočio moćnog Raphinhu. Sve su to opcije, i vidjet će se za koga će se odlučiti Ancelotti, koji je svjestan da mora osnažiti defenzivni blok jer je Barcelona brza i okomita u napadu, ali istovremeno treba držati u napetosti obranu Flickove momčadi, jer bez toga neće udaljiti goste od Lunina. Real je bitno oslabljen, jer uz Carvajala nema ni Courtoisa, te Rodryga.

Barcelona je, pak, uzletjela brzo i neočekivano moćno s Flickom. Prije svega, Flick je uveo red u svlačionicu. Nijemac je iskusan tip, vodio je Bayern do vrha Njemačke, Europe i svijeta, ali je doživio razočaranje kao izbornik Elfa. Barcelona je optimalna priča da revitalizira vrhunsku karijeru i to za sada sjajno ide. Kadar katalonske momčadi je više manje sličan, a recimo da je osvježenje stiglo u liku Olma, uslijed čega je Gündogan pušten da se vrati u Manchester City.

Opasni trojac

No, igrači pod njemačkim trenerom igraju sasvim drugačije. Prvo su fizički bitno bolji nego prije. Čisto radi ilustracije, kada je Bayern ponizio Barcelonu 2020. momčad je tada otrčala tek 98 kilometara. U utorak su protiv istog suparnika dostigli 126,5 kilometara. Uz to odnos sprinterskih i bržih dionica je nemjerljivo bolji u odnosu na “prosječnu trku”...

Flick je učvrstio kompaktnost linija, što je nužnost u igri koju nameće. To je iznimno visoko postavljena obrambena linija, te visoki presing. Barca je “namjestila” najviše zaleđa suparnicima (65), što je 31 više od druge momčadi u Europi, Brightona (34) i 51 više od Reala. Uz to, ako dinamika igre traži bržu tranziciju, onda Barcelonin trio Yamal - Lewandowski - Raphinha leti. I što je još važnije, efikasni su. Raphinha je postigao 9 golova uz 8 asistencija ove sezone, a Lewandowski je na 15 pogodaka! Flick je doveo momčad u najbolju formu upravo pred El Clasico, koji je u posljednja četiri izdanja pripao Realu! Oporavili su se španeri (Pedro, Gavi, Olmo, De Jong) i sada je izbor aktera širok.

Kako god bilo, subota nudi vrlo neizvjestan El Clasico po pitanju ishoda, ali ono što je sigurno, bit će to spektakularni dvoboj nakon više kvalitetom “letargičnih” derbija.

Linker
26. listopad 2024 23:58