PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

Vatreni nemilosrdno trese mreže: ‘Postao sam onakav kakav želim biti, a Mandžukić mi je dao dobar savjet...‘

Hrvatski reprezentativac igra u fantastičnoj formi, a nedavno je zabio i Real Madridu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. travanj 2022. 17:06

Ante Budimir nije Sean Penn, njegov je životni scenarij nešto drugačiji, ali u Pamploni on je klupski Gunman čiji su im golovi toliko podigli optimizam da se čak nadaju Europi. Puca precizno i pogađa bez milosti već pet utakmica zaredom. Još od 2004. godine nisu imali igrača koji bi u najvišem rangu španjolskog nogometa za Osasunu zabio u pet vezanih prvenstvenih nastupa. Ukupno je na brojci sedam u La Ligi uz jedan gol u Kupu jer veliki dio sezone nije igrao. Protiv Reala je u srijedu iz blizine poentirao za 1:1, kasnije je dao još jedan pogodak koji nije priznat zbog zaleđa. Završilo je 3:1 za Madriđane za koje Karim Benzema nije iskoristio dva kaznena udarca, obranio mu je golman Sergio Herrera.

Borba za Europu

Razgovarali smo u četvrtak, malo je pričao on, malo se javljao tromjesečni sin Ilija kojem je bilo vrijeme za ručak. Uživa u obiteljskom okruženju, sa suprugom Monikom i dvojicom sinova, stariji se zove Toma.

- Utakmica s Realom bila je jako zanimljiva i dinamična, bilo je preokreta i raznih situacija. Ostala je žal za boljim rezultatom iako je Real imao dva “penala” i slavio 3:1. Pogotovo u prvom dijelu osjetio sam da smo blizu, da bismo s malo više preciznosti mogli odvesti utakmicu na svoju stranu. Krivo mi je zbog tog mojeg zaleđa za pola tijela i još nekih situacija. Previše toga nismo iskoristili da bi s Realom ishod bio dobar. To je nemoguće. No, gledamo dalje pozitivno - kazao je Ante, ali nije prihvatio da igraju rasterećeno jer osigurali su poziciju u sredini tablice, ostanak nije upitan.

image
Ricardo Larreina/AFP/Profimedia

- Glavni cilj je ostvaren, međutim kad već imamo privilegij boriti se za osmo mjesto, a ne 18., treba to iskoristiti. Još smo u igri za Konferencijsku ligu. Ako Rusija ostane suspendirana postoji opcija da bi i osmi iz Španjolske išao u Europu. Treba pokušati, zašto ne? Igramo izravno s Athleticom iz Bilbaa koji je ispred nas. Super bi bilo napraviti taj korak naprijed.

To je sad to

Još kad je protiv Levantea zabio pogodak i dodao asistenciju 19. ožujka vidjelo se da je ponovno spreman, moćan, raspoložen i da će golova biti još. Puno rada i truda počeli su dolaziti na naplatu. Sada fascinira kontinuitetom, a trener Jagoba Arrasate rekao je kako je šteta što tek u završnoj trećini prvenstva imaju pravog Budimira.

- Krenulo je s ozljedom, ona je determinirala cijelu situaciju. Nisam prošao pripreme, propustio sam prvi dio sezone... Sjećam se da smo razgovarali krajem siječnja kad sam ulovio nekoliko utakmica od početka. Tada sam rekao da je “to sad to”, da se vraćam fizički na svoje. Očito je to moralo biti tako kasno, trebalo je vremena da budem pravi. Znao sam, kad ću biti spreman doći će osjećaj za gol, prepoznavanje situacija, tada ću se nalaziti u šansama i tresti mreže. Idealno je ako ti odmah krene pa od starta zabijaš i skupljaš formu, ali u pravilu treba ići korak po korak. Ispred gola postao sam kakav želim biti - efikasan.

Dvije sezone zaredom bio je dvoznamenkast u La Ligi. Dao je 13 golova za Mallorcu pa 11 lani za Osasunu. Sad je na sedam. Ima li kakav osobni cilj za završnih pet kola?

Tko ne želi desetak golova

- Koji napadač ne voli biti dvoznamenkast? To ti pokazuje da si prošao taj simboličan prag. Lijep je i podatak da sam jedini u povijesti osim Richarda Moralesa iz 2004. godine koji je za Osasunu strijelac pet kola zaredom. Zgodna je to statistika. Na kraju sezone želim vidjeti svoj osobni napredak, da budem bolji igrač, a i da je moja ekipa uspješnija. Kao napadač težiš biti dvoznamenkast.

image
ANDER GILLENEA Afp

Za Vatrene je igrao u Dohi protiv Slovenije u prvoj postavi, s Bugarskom je ušao s klupe. Kakvi su zaključci?

- Izbornik nam je nakon te akcije kazao da maksimalno radimo, a što se tiče reprezentacija imamo vremena do lipnja i Lige nacija. Meni je Katar bitan jer osam mjeseci nisam bio s reprezentacijom, bilo mi je važno ponovno osjetiti to ozračje te da sam dio reprezentacije. Zadovoljan sam s time, imali smo dosta treninga, to mi je bilo super. Jako je to važno za upoznavanje sa suigračima, da vidimo kako oni razmišljaju, a kako ja. Na utakmicama smo probali nešto novo, bilo je dobrih stvari, ali može biti i boljih. Izvrsno je što sam imao priliku raditi s Marijom Mandžukićem kao novim u stožeru. S vremenom ću biti u još većoj koheziji s grupom, bolje ćemo se razumjeti na terenu. Napravio sam u Dohi korak bliže tome.

Mandžukićevi savjeti

Niste dali gol, ali je Andrej Kramarić pokraj vas bio strijelac u oba susreta. Kad igrate zajedno imate dosta kompatibilnosti, lakše mu je uz klasičnu špicu.

- Prvi smo put igrali zajedno u formaciji 3-5-2. Moglo je ispasti sve savršeno i sve loše, ali to ništa ne znači. Ključan je kontinuitet. Nisam dao gol, ali Mandžukić mi je rekao: “Bitno je da na kraju dana dođeš u sobu i znaš da si dao maksimum, da si probao sve te da je ekipa napravila rezultat”. To je to. Nekad će zabiti Kramarić, nekad netko drugi, nekad ja… Razgovarao sam puno s Mandžukićem i mislim da mi je dao dobar savjet.

Radovali ste se što ćete raditi s njim, kakva su iskustva, kako vam djeluje kao trener jer Mariju su to prvi trenerski koraci?

- Super je bilo. Aktivan je, gleda, asistira ako treba... Komentirali smo situacije i utakmice. Izvrsno mi je bilo čuti savjete od čovjeka koji je igrao godinama na vrhunskoj razini. Meni je to bilo korisno, a on će najbolje reći kako se osjeća u trenerskom poslu.

image
CROPIX

Kakav je dojam o formaciji 3-5-2?

- Izbornik će donijeti zaključke. Za sve treba kontinuitet kako bi se vidjelo valja li ili ne.

Kako vam se čini skupina na Svjetskom prvenstvu - Belgija, Maroko, Kanada?

- Tvrda kao i sve skupine na Svjetskom prvenstvu. Svaka ekipa ima neke vrhunske igrače. O tome kako stoje čije šanse više će se znati najesen. Lipanj je jako važan, Liga nacija će pokazati dosta toga. Znamo tko je Hrvatska i da uvijek ima ambicije. No, treba ići postupno...

Linker
22. travanj 2024 06:22