ANDER GILLENEA
NOVI KIKS KRALJEVA

Vatreni o kritikama slavnog trenera: ‘Ne znam što je to Zidaneu smetalo, ne slažem se s njime...‘

‘Činjenica je da 50 godina takvog snijega nije bilo u Madridu, no teren je bio osposobljen...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. siječanj 2021. 08:13

U snježnom vrtlogu Španjolske Real Madrid ostao je bez dva boda na gostovanju kod Osasune (0:0). Kako nije baš tako rijetko da ne pobijedi, primjerice na gostovanju prije toga u Elcheu je igrao 1:1, riječi trenera Zinedinea Zidane mogu se protumačiti kao alibi priča. Trener Kraljevskog kluba je kazao:


- To nije bila nogometna utakmica, gledajući i na uvjete za igru i na to što smo sve prošli u dva dana, taj je susret trebalo odgoditi.

image
ANDER GILLENEA


No, Real kao klub nije tražio odgodu. U niti jednom trenutku. Ni prije polaska iz Madrida, niti pred sam susret. Mogao je takav zahtjev poslati Natjecateljskoj komisiji Španjolskog saveza. Jedan od klupskih čelnika i nekad sjajni napadač Emilio Butragueno, kao i veznjak Toni Kroos govorili su drugačije od Zidanea.


- Okolnosti utakmice su bile kakve jesu, ali mislim da se momčad dobro prilagodila - kazao je Butragueno, a Nijemac istaknuo.


- To nije opravdanje što nismo pobijedili, jednako je bilo za obje ekipe.

image
ANDER GILLENEA


Real je jedino htio da se igra ranije u 16.15, a ne u 21 sat, ali to nije bilo izvedivo. Teren je doista bio težak, međutim prihvatljiv, daleko bolji od "oranica“ na kakvima smo znali gledati HNL ili neke druge lige. Srećom, i kod nas je toga sve manje…


Hrvatski reprezentativac Ante Budimir igrao je za Osasunu od 78. minute.

image
Ante Budimir
DAMIR KRAJAC/CROPIX


- Zasluženo smo osvojili bod. Ne znam koji dio priče je Zidaneu najviše smetao budući da su u petak imali problem u madridskoj zračnoj luci Barajas kad su stajali u avionu na pisti gotovo četiri sata. Činjenica je da pedeset godina takvog snijega nije bilo u Madridu. No, što se tiče samog susreta kod nas u Pamploni, ljudi koji se bave organizacijom napravili su dobar posao i teren je bio osposobljen za utakmicu. Svi bismo uvijek htjeli i vrhunski travnjak i vrhunsko vrijeme, ali ne može biti svaki put idealno. Postavljene su grijalice, a ponegdje su ostali komadići stvrdnutog snijega. Ne bih se složio da nisu bili uvjeti za igru. Mogao se igrati nogomet. Podloga nije bila brza kao inače, ali nisu na svakoj utakmici idealne okolnosti. Možda su njih više pogodili dolazak i odgođeni povratak. Morali su se zbog jedne utakmice probijati kroz mećavu - kazao nam je Budimir.


Prema informacijama u medijima sam je Real tražio da će putovati u Pamplonu u času kad im je vodstvo Lige predložilo da se vrate u Valdebebas jer tada su imali obavijest da će sa jedan sat poletjeti. Nekako su Španjolci očistili pistu, kad je već Madrid bio zatrpan bijelim pokrivačem uslijed činjenice da nisu imali ralice. Zrakoplovna tvrtka odbila je teze golmana Courtoisa kako su riskirali sa slijetanjem na zaleđenu pistu tvrdeći da je sigurnost bila stopostotna.


Na terenu stadiona El Sadar Osasuna ih dobro zatvorila. Rezultat je čistih 0:0 bez prave šanse Reala. Luka Modrić je najviše pokušavao, iako ni on nije puno uspio napraviti.


- Bili smo defenzivno solidni i gusti. Oni su dvaput zatresli mrežu iz zaleđa, a mi imali najbolju priliku - ističe Budimir.


Kako to da su Španjolci tako totalno nespremni za snijeg u nekim krajevima države? Čak ni u Zagrebu ne bi bila ni približna drama.


- Svaka čast našim ljudima što su osposobili teren. U Madridu sve izgleda zatrpano jer ništa nisu čistili. Toga nema u Pamploni, manje je snijega palo, ali ipak više nego je uobičajeno.


Atletico je prvi sa tri utakmice manje odigrane, Real drugi, Barca treća… Tko će biti prvak?
- Bez obzira na neobičan start u ovoj sezoni, Real i Barca su klasika. Atletico je ipak prvi s tri utakmice manje, no ispao je iz Kupa kralja. Rano je za procjene.


Gusto je i na dnu.
- Mi i Elche imamo po utakmicu manje odigranu. Ispod crte smo za ostanak, ali s dvije pobjede bili bismo oko desetog mjesta. Zanimljivo je prvenstvo. Remiji nas koštaju, previše ih imamo.


Ušli ste s klupe, kao i utakmici ranije u prvenstvu. Zabili ste dva gola u Ligi i jedan u Kupu. Koliko ste zadovoljni?
- Kao ekipa tražimo sami sebe. Imamo niz od praktično tri mjeseca bez pobjede, treba raditi, biti uporan i to istrpjeti. U priču Osasune ušao sam nakon korone i reprezentacije, ali zadovoljan sam jer stigao sam u natjcateljski ritam bez priprema. Promijenili smo taktiku, igramo s jednom špicom. To moram poštivati i čekati priliku. Dvije sam utakmice počeo s klupe i sve pet. Da sam zabio koji gol više donio bih i poneku pobjedu. Primjerice s Betisom mi je poništen pogodak zbog zaleđa od dva centimetra. Ne znam je li u zaleđu bila peta ili rame. Na kraju smo izgubili. Ili s Alavesom pogodim stativu s unutarnje strane, lopta ide po liniji i izađe van, vrati mi se, bude na meni start, gleda se VAR je li kazneni udarac, nije, u sljedećoj akciji dobijemo crveni karton i ja moram izaći iz igre kao taktička zamjena. Sada to nije otišlo u našu korist, ali znam da jednom hoće. Sve se odvija brzo, bit će još puno utakmica. Htio bih igrati od početka, ali nije loše ni kad igraš petnaestak minuta protiv Real Madrida - konstatirao je hrvatski reprezentativac.

Linker
25. travanj 2024 09:08