Ante Budimir

 Imago/imago Sportfotodienst/profimedia
KONKURENT ZA PICHICHI

Vatrenom su osporavali klasu, sada je stroj za golove: ‘Da me barem dostigne! Otvorit će vrata većih klubova‘

Hrvatski reprezentativac trenutno dijeli vrh s Bellinghamom i Dovbykom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. travanj 2024. 13:48

Osam kola prije kraja španjolskog prvenstva Ante Budimir probio se na vrh ljestvice strijelaca, jer je kao i Jude Bellingham i Artem Dovbyk (Girona) zabio 16 golova. Realov Englez Bellingham obilježio je prvi dio prvenstva, no u kalendarskoj 2024. godini strijelac je bio samo tri puta, a nakon dva gola Gironi u veljači nije zabio. Dvije utakmice propustio je zbog ozljede, još dvije zato što je dobio crveni karton.

Budimir, koji poput hrčka skuplja pogodak po pogodak, i dalje nije glavni favorit za trofej Pichichi koji se dodjeljuje prvom golgeteru prvenstva, ali ima izvrsnu poziciju. Kada bi uspio, bio bi prvi Hrvat koji se dočepao tog prestižnog priznanja. Iako je Davor Šuker u dva navrata zabio 24 pogotka u tamošnjoj ligi, a Alen Peternac jednom 23, imali su prejaku konkurenciju da bi se probili na čelo. Šuker u Brazilcima Romariju (30), odnosno Ronaldu (34), a u sezoni 1995/96., kad je Peternac u jednom susretu zabio pet komada za Valladolid, prvi golgeter bio je Juan Antonio Pizzi iz Tenerifa sa 31 pogotkom.

image

Ante Budimir

Iigo Alzugaray/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovog su časa strijelci na vrhu La Lige zbijeni kao sardine u konzervi, pitanje je koji će prvi izletjeti i pobrati lovorike ili će se mic po mic kretati i boriti do kraja. Borja Mayoral (Getafe) je na 15, a Alexander Sörloth (Villarreal) i Alvaro Morata (Atletico) na 14. Barcelona je očekivala od Roberta Lewandowskog više od 13, a na istoj brojci je i Gorka Guruzeta iz Athletica.

Zabio 20 u zadnje 34 utakmice

Budimir ima 30 nastupa, od toga 27 u početnoj postavi, na terenu boravi 77 minuta u prosjeku, a osim što je u 16 navrata bio strijelac, statistika mu broji i devet promašenih velikih prigoda. Po susretu puca 2,3 puta, zabija svake 143 minute. Upisao je i dvije asistencije, te četiri kreirane šanse. Od tih 16 golova tri je postigao iz jedanaesterca. Igra u životnoj formi. Napadač kojeg su neki osporavali, te mu pretežno priznavali defenzivne zasluge, ali manje golgetersku klasu, tijekom 2023. i ove 2024. godine radi kao dobro podmazani stroj za golove. Krenulo je to još protekle sezone kad je u završna četiri nastupa četiri puta bio strijelac, što govori da je u posljednje 34 utakmice u La Ligi zatresao mrežu 20 puta. Samo za komplimente!

image

Ante Budimir

CESAR MANSO Afp

Nakon Davora Šukera, koji je 1997. godine u dresu Reala dao spomenuta 24 pogotka, nitko od Hrvata sve do 2021. i Andreja Kramarića u Bundesligi, u dresu Hoffenheima, koji je stigao do 20, nije uspio postići 20 ili više golova u jednoj ligaškoj sezoni u Petici. Budimiru će za titulu najboljeg strijelca vjerojatno trebati i više od toga, morat će nastaviti tjerati golmane na kapitulaciju, jer logično je očekivati da će se Jude Bellingham probuditi i ponovno raspucati, a i da bi neki drugi mogli dodati gas.

Budimir si nije postavio imperativ osobne statistike, kamoli da mora biti Pichichi, no kada bi uspio, bio bi to fantastičan domet.
La Ligu su kao strijelci desetljeće i pol obilježili Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, njihovi su standardni bili znatno viši, no u trenutku kad je suša pravih golgetera, kad i oni koji su rasni, poput Lewandowskog, nisu na vrhuncu, a Budimirov “top” radi bez pogreške, čak i nakon ozljede lica, što ga je natjeralo da igra s maskom, on je hit španjolskog prvenstva.

- Ugodno sam iznenađen. Drago mi je što Hrvat toliko zabija u Španjolskoj - kazao nam je Alen Peternac, te dodao:

- To je zahtjevna liga, a pogotovo je umješnost postići toliko pogodaka u ekipi kao što je Osasuna. Međutim, igra je podređena njemu, snašao se, ekipa ga hrani, odgovara mu stil kakav prakticiraju. Volio bih da me dostigne, te da i on zabije 23 gola.

Kolike mu daje šanse da bude Pichichi?

- Teško je reći tko će biti u najboljoj formi, bitno je to što je Budimir konstantan kroz cijelu sezonu. Ne oscilira, pa neka tako i završi prvenstvo. Ako nastavi kao dosad čak može biti i Pichichi.

Bogati CV

Rafael Pichichi Moreno bio je napadač Athletica iz Bilbaa, koji je za taj kluba dao 83 gola u 89 utakmica, a preminuo je 1922. od tifusa. U to doba nije ni bilo jedinstvene španjolske lige, lista najboljih strijelaca postoji od 1929. godine, a od 1953. se na inicijativu lista Marca nagrada zove po njemu. Na stadionu San Mames, i na novom također, njegovo je poprsje, gdje klub koji prvi put dođe igrati položi cvijeće. Koliko napadaču u Španjolskoj znači biti Pichichi?

- Pa to je fantastično. Za jednu špicu nema boljega nego biti Pichichi. Pogotovo kad ne igraš u Realu ili Barceloni, koji zabijaju puno golova. Ako Budimir bude Pichichi otvorit će mu se vrata puno većih klubova.

Budimir je u 33. godini, u zenitu karijere.

- Je, ali Englezi to gledaju drugačije...

Budimirov je CV već sada prilično bogat. U Li Ligi je na 56 golova, a kako u Serie A ima šest, u Petici je na 62, dok je u HNL-u dao 38 u 96 utakmica. Sve u manjim klubovima. Preskočio je Peternaca (55) i postao treći najbolji strijelac među Hrvatima u najvišem rangu španjolskog nogometa. Šuker je daleko prvi sa 114, drugi Ivan Rakitić ima 60... U kalendarskoj 2023. pogodio je 17 puta u svim službenim natjecanjima, a ovog časa autor je 44,4 posto golova Osasune u prvenstvu.

image

Luka Modrić i Ante Budimir

RICARDO LARREINA Dppi Via Afp

Koliko je dobar napadač na međunarodnoj sceni? Dosad su ga više smatrali radnom špicom...

- U dobu smo kad ima dosta radnih napadača, robusnih, promijenio se malo stil igre. To je vrsta nogometa koja mu odgovara. Isto tako, počeo je zabijati i za reprezentaciju. Vidjeli smo kakav način igre mu više paše, a kakav manje. Kad se Hrvatska prilagodi njemu i djeluje po bokovima može biti efikasan. Ide mu, u toj je pozitivnoj “rachi”, kako bi rekli Španjolci.

Može li zabijati tako i za Vatrene na Euru u Njemačkoj?

- Zašto ne? Igra se treba organizirati za njega, odluči li tako izbornik Zlatko Dalić vjerujem da može tresti mreže i na Euru.
Peternac nije poznat samo po 23 gola u sezoni 1995/96., nego i po tome će je u utakmici s Oviedom za svoj Valladolid zabio pet komada, po čemu je i danas među rekorderima.

- Zašto i to Budimir ne bi dosegao? Takav je dan bio, pogodilo se i zabio sam pet golova. Fernando Morientes, Bebeto, Cristiano Ronaldo, Radamel Falcao i ja držimo taj rekord Lige s pet pogodaka u jednoj utakmici. Može se dogoditi, iako je to rijetkost. Specifična je to bila situacija, od pet golova četiri sam zabio s bijele točke, borili smo se za ostanak, igrali smo u Oviedu i dobili 8:3. Njima je svirao dva penala, nama četiri. Budimir će puno napraviti ako dođe do 20 golova, i da ne bude najbolji strijelac - zaključio je Peternac.

Linker
05. travanj 2024 13:49