JAVIER SORIANO Afp
STUPOVI VELIKANA

Veličanstveni trojac koji je srušio Barcu: Uskoro će zajedno imati 100 godina, ali i dalje su najbolji!

Sva trojica su u velikom El Clasicu, svaki na svoj način, demonstrirali snagu klase
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. travanj 2021. 09:30

Mokar do kože na kraju utakmice, a ponešto minuta kasnije u press dvorani, elegantan, suh, u stasu i govoru i doslovno. Zinedine Zidane nije promijenio gard. Istim tonom, tezama i pogledima naprijed odgovorio je zajedljivim španjolskim novinarima nakon pobjede u El Clasicu, kao i kada su ga neki od njih nekritički omalovažavali, te do prije dva mjeseca najavljivali kao bivšeg. Jedan od njih se raspekmezio u stavu, ali ga je Zidane simbolički iskoristio da novinarima još jednom potvrdi svoj unutrašnji mir...

- Vi ste me na vašoj naslovnici prije dva mjeseca žestoko napali, ali kako tada nisam bio opterećen tom negativom, tako sada nisam opterećen ni euforičnim stavovima. Mi imamo svoj cilj i iz utakmice u utakmicu radimo maksimalno da ga dostignemo.

Nema nikakve dvojbe da je netko drugi, s manje osobnosti i više nesigurnosti u doživljaju medijskih kritika, na Zidaneovu mjestu, onda bi u Realu odavno bila izvanredna situacija. No, Francuz sa svojim gardom i kontinuiranim pozitivnim pristupom, čak i u večeri kada je ispao od nižerazrednog suparnika u Kupu, tu mirnoću prenosi i na igrače. U toj misiji osobito je važno da Zidane ima podršku tzv. senatora svlačionice, i to na djelu, a ne u riječima. Kemija je, unatoč problemima i fazama slabijih rezultata, i dalje posebna na relaciji trener - igrači.

image
JAVIER SORIANO Afp

Definirani stavovi

Vidi se i po tome što ima igrača koji igraju bitno manje nego prije (Marcelo, Isco), ali nema jednog od onih, pogotovo među mlađima, koji bi iskazao nezadovoljstvo, napose javno...

Zidane je nogometno definiranih stavova. Kakav je bio igrač, takav je u pristupu selekciji. Zato je, od prve ere (2016.), imao poseban odnos prema Luki Modriću, Toniju Kroosu i Karimu Benzemi. Tri “doživotna” senatora Blancosa imali su sjajnih faza, ali su i sva trojica znali zaroniti u sive zone forme i dvojbi. Poglavito u kontekstu budućnosti i godina.

Na krilima španera

Zidane je, međutim, stavio veto da bi Modrić otišao prije godinu i pol dana, kada je imao vrlo ozbiljne ponude i na pragu 34. godine. Zidane je u jeku najveće Kroosove krize u Realu zatražio od predsjednika Florentina Pereza da mu produži ugovor i osigura mirnoću.

image
JAVIER SORIANO Afp

A što se Benzeme tiče, i kad su mu zviždali na punom Bernabeuu, i kada je imao svoje izvannogometne kalvarije (teški prekršaji u vožnji, afera s ucjenom Valbuene), uvijek ga je branio. Kad su mu pomalo zločesto spočitnuli da ima osobitu toleranciju prema njemu zato jer su Francuzi alžirskih korijena, nije se dao navući u polemiku. Jednostavno te gluposti nije htio ni komentirati.

Aktualni Real Madrid ušao je u fazu brzog i uspješnog leta upravo (i) na krilima navedenog trija španera. Koji trenutačno imaju zajedno 99 godina, a u rujnu će u danu Modrićeva 36. rođendana imati 100 godina. Protiv bitno mlađih kolega iz Barcelone, u osobito teškim uvjetima igre, Modrić, Kroos i Benzema bili su glavni akteri izuzetno zanimljivog i atraktivnog El Clasica. I sva su trojica, svaki na svoj način, demonstrirali snagu klase, tehničke klase, koja je osnovni faktor razlikovanja nogometaša.

image
OSCAR BARROSO Dppi Via Afp

Pomoć mladima

Modrić i Kroos, iako nisu snagatori, dominiraju igrom u sredini terena, kao potvrda vječne nogometne istine da u igri ključnim ostaje znati igrati bolje nego drugi. Benzema sličnu virtuoznost iskazuje nerijetko usamljen u napadu, ali i u gužvi, na postavljenu obranu, ali i u kontri. Fantastičan napadač koji je dugo godina živio u sjeni i podređenosti Cristianu Ronaldu, a koji napokon ubire plodove svoje izvanserijske klase. Kad igrači imaju tu klasu, onda nisu ni godine presudne za vezne, kao ni za centralnog napadača.

Naravno da moraju imati fizičke sposobnosti u barem minimalnoj razini u okvirima konkurencije, a tada do izražaja dolazi njihova igračka genijalnost. Takvi su šmekeri ujedno i velika pomoć razvoju nadolazećih zvijezda. Valverde, Vinicius, Rodrygo i drugi donose fizičku moć i mladenački entuzijazam koji revitalizira veterane, a usporedo od njih lakše uče i podnose prepreke na putu kako postati veliki igrač u velikom klubu, s velikim pritiscima i izazovima.

Danas je teško predvidjeti koliko će Real Madrid moći završnicu sezone, idućih mjesec i pol dana, odigrati na aktualnoj razini fizičkih zahtjeva. Veliki uspon forme dogodio se bez doprinosa ozlijeđenih važnih igrača kao što su Ramos, Carvajal, Hazard, pa više tjedana bez Benzeme, Valverdea i Varanea.

image
JAVIER SORIANO Afp

Povratak ozlijeđenih

To je primoralo Zidanea da se čvrsto drži nukleusa koji čine Courtois, Mendy, Casemiro, Modrić, Kroos, Vazquez, Nacho, Vinicius, a što je svakako oduzelo puno energije i svježine. Protiv Barcelone je Zidane gotovo izludio navijače kada je izveo Kroosa, Benzemu i Viniciusa, te ubacio Marcela, Isca i Mariana Diaza, jer je kvaliteta igre pala, a Barca je pritiskala. No, to je Zidane...

Hoće li momčad zadržati pobjednički ritam sada kada je na pragu polufinala Lige prvaka i s Atleticom i Barcom ima određenu prednost za posljednjih 8 rundi u borbi za Primeru? Sve će se uskoro vidjeti, možda već od Anfielda. Real Madrid igra odlično, borbeno i ponizno.

Taj trend nema razloga opadati, jedini faktor dvojbi ostaje mogu li to fizički Blancosi izdržati. Uz vjerojatni povratak Hazarda već od Liverpoola, a uskoro i Ramosa i Carvajala, čvrsti nukleus Reala bit će sigurno moćniji. Modriću, Kroosu i Benzemi, koji su ponijeli najveći teret ovogodišnjeg uskrnuća Reala u borbi za vrhove, a što se prije dva mjeseca činilo nemogućim, bit će lakše demonstrirati svoje vrline.

Koje su podredili momčadi, u kojoj se zna tko je vodonoša, a tko je inženjer, ali se zna da se i inženjeri mogu postaviti gardom kao i vodonoše. Onako kako su se ova tri fantastična igrača pokazala i protiv Barcelone...

Zašto je Real Madrid slavio u velikom derbiju?

1. PONIZNI MADRIĐANI BEZ STRAHA OD KRITIKA

Taktički se Realov trener Zinedine Zidane odredio tako da je spustio linije momčadi i prepustio Barceloni inicijativu na terenu. Učvrstio je tako svoj defenzivni blok, izvukao posljednju liniju suparnika visoko do centra, a onda je koristeći lucidnost Luke Modrića i Tonija Kroosa, te brzinu Viniciusa, Valverdea i Vazqueza, nadigrao protivnika s ubitačnim kontranapadima. U prvom dijelu je Real mogao voditi i više od 2 razlike, jer Blancosi su igrali vrhunski. Što je osobito važno, postavili su se ponizno, ne mareći za moguće kritike da su se uplašili Barcelone. Htjeli su pobjedu i tako je Zidane postavio i taktiku.

2. NEDOREČENA BARCA I NJEN DVOJBENI PRISTUP

Ronald Koeman je nastavio sa 3-4-2-1 do poluvremena iako se vidjelo da mu momčad pati kontru jednu za drugom, a u napadu ostaje nedorečena. Messija je zonska obrana Reala odlično blokirala, kvalitetno su preuzimali njegov ulazak između linija i s više igrača išli mu u blok šuta. Koeman je igrao bez “devetke” i taj kronično dvojben pristup Barcelone limitira njenu ofenzivu. Ne može se uvijek akcijom ući u kazneni prostor i stvarati šanse. U nastavku je sa 4-3-3 djelovalo bolje, s nekoliko izmjena i ubojitije, ali dijelom je to bilo i zato što je Real zbog ozljede izgubio Vazqueza, umorio se Valverde, a osjetio je Zidaneov tim teret dvoboja s Liverpoolom.

3. NATJECATELJSKI DRIL I VELIKE UTAKMICE

Zanimljivo je ​da je Barca izgubila sve važne dvoboje sezone (2 El Clasica, pa protiv Atletica, Juventusa i Paris SG-a). Real je bio dominantan u tim velikim utakmicama (pobjede u 2 El Clasica, pobjeda i remi s Atleticom, Atalantom, Liverpoolom). Da su sličnog dometa u prvenstvu uzrok je Realov podbačaj sa suparnicima donjeg dijela tablice (porazi Cadiz, Alaves, Levante), a u Kupu je Barca u finalu, dok je Real ispao od trećeligaša. Raspored do kraja papirnato je lakši Realu, jer Barca ima i dvoboj s Atleticom. Ako Real ne promijeni kurs sa slabijima, a Barca napokon ne pobjedi veliku utakmicu, onda su Blancosi u prednosti.

Linker
17. travanj 2024 15:59