REUTERS
LUDNICA U ŠPANJOLSKOJ

VELIKI DERBI I SPEKTAKL NA NOU CAMPU Može li Diego Simeone konačno pronaći lijek za opet moćni MSN!?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2016. 14:34

Celtic 7, Leganes 5. S tek malim začinom patetike mogli bismo kazati da ni nacionalni orkestar Katalonije ne izvodi takve simfonije kao MSN iliti - mega supersonični nadnogometaši Messi, Suarez i Neymar, što mnogi španjolski listovi ne propuštaju apstrofirati kadgod je prigoda.

Atletico je večeras na Camp Nou, pa gdje ćete bolje zgode od paljenja atmosfere za prvi pravi derbi sezone u Primeri.

Griezmann i Zlatna lopta

Barcelona je izgubila od Alavesa, što izgleda čudnije od svjetskih čuda, ali u nogometu se događa. Neymar je igrao Olimpijske igre, uzeo zlato, nije se štedio ni izvan terena jer alkohol, noćne dame i da ne špekuliramo što još, pratili su ga gotovo cijelo ljeto, ali nakon samo četiri kola prvenstva, dva ogleda državnog Superkupa jedne utakmice Lige prvaka MSN na kontu ima 17 golova, kao nikad ranije. A već dvije godine u nizu postavljaju svjetski rekord po broju pogodaka trojice igrača za jednu momčad u sezoni. Pa kamo to vodi?

Kad bi s napadačima bio početak i kraj momčadi i rezultata, Atletico ne bi imao po što dolaziti u Kataloniju, no “proizvođači madraca” (Colchonerosi) Diega Simeonea uvijek skuju plan kako ih zaskočiti. Ponekad im upali, pogotovo u Europi, češće ne, ali u konačnici je teško reći tko je kome više dužan. Atletico je dva finala Lige prvaka u zadnje tri godine dohvatio tako da su Diegovi šljakeri navukli Barcelonu “na svoje madrace”. Ni Messi se nije iskoprcao.

Crveno-bijeli i minulih utakmica uvjerljivije djeluju kao momčad, i glavno je pitanje do koje su mjeriti kadri odolijevati velemajstorstvu domaćina. Messi je već zabio 8 puta, Suarez 7, Neymar 2. Godinu ranije istoga su datuma imali 8 pogodaka, da bi na kraju završili sa 131 (Suarez 59, Messi 41, Neymar 31), a rekordan je domet već bio i 2014/15. kad su u ovoj fazi zabili četiri gola, a završna bilanca pokazala je 122. Messi usto dirigira, a Neymar tjera sve trenere da ga brane, nakon što su pobješnjeli defenzivci iz kojih pravi budale, ponekad čak i preko granica fair-playa. No, reći će čak i Zidane, Neymar je virtuoz i ne smije ga se sputavati.

Opet, dok Barca ima špice, Atletico je počeo hvatati prepoznatljivu fizionomiju, obrana mu je opet čvrsta i teško probojna, a i ofenziva ima sve jače adute. Antoine Griezmann bi po L’Equipeu čak mogao dobiti Zlatnu loptu, a Kevin Gameiro izvrsno se uklupio. Njihove brojke golova kraj Barceloninih izgledaju skromno k’o Škoda kraj Ferrarija, ali i oni zabijaju. I to u pravilu kad im najviše treba. U ovoj su sezoni dali 8, Griezmann 4, Torres i Gameiro po dva, minulu su zaključili na 73, ako se zbroje učinci po klubovima jer Gameiro je igrao za Sevillu: Griezmann 32, Gameiro 29, Torres 12.

Rakitić na travnjaku

Čak 16 utakmica u 2016. godini Messi, Suarez i Neymar obilježili su svaki s barem jednim pogotkom, 12 puta doma, u četiri navrata na strani, između ostalih i Atleticu 11. siječnja kad su ga kod kuće tukli 3:1. U 35 susreta s El Cholovom družinom Messi je 25 puta tresao mrežu, Neymar u šest, a Suarez u četiri navrata. I tu je dosta te čudesne statistike, da nam se na zavrti u glavi.

Ivan Rakitić ima dobre šanse da starta kod Katalonaca jer Luis Enrique u pravilu ga stavlja kao potporu “luđacima” s prve linije fronte, no sada ima bogat izbor i nije kazao udarni sastav. Šime Vrsaljko odradio je dobro 90 minuta s Malagom, ali Juanfran se vraća u akciju, a Vrsaljka nema među kandidatima za nastup.

Real će navijati da nitko ne pobijedi, publika da se asovi razmašu, a tko voli pratiti taktičke finese, imat će se na što fokusirati. Spektakl je spreman!

Linker
13. svibanj 2024 19:31